Saavutettavuustyökalut

Ohjaajan sana – Priscilla, aavikon kuningatar

Viime vuodet ovat olleet täynnä huolta, epävarmuutta, turhautuneisuutta sekä surua. Valitettavasti on hyvin todennäköistä, että tulevat vuodet sisältävät edelleen kaikkea tätä, mutta on korkea aika löytää syitä ilolle, rakkaudelle, onnelle ja hauskanpidolle. Vaikka elämä onkin parhaimmillaan kaikilla mausteilla, hautautuu ilonpito ja hauskuus helposti monien huolien alle.

Hauskanpidon mahdollisuus ei ole kaikille kuitenkaan itsestäänselvyys. Maailmassa on monia maita, joissa samaa sukupuolta oleva pari ei uskalla (tai saa) mennä ulos viettämään yhteistä romanttista iltaa. Monia maita, joissa lapsi ei uskalla leikkiä ulkona väkivallan uhan vuoksi. Tässä vain muutama esimerkki hauskanpidon mahdollisuuksien vähäisyyksistä.

Jälleen kerran ennakkoluulot ja asenteet ovat isona tekijänä toisten ihmisten huonovointisuuden suhteen. Ennakkoluulot ja asenteet, jotka opitaan muilta, usein vanhemmilta. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat olleet tämänkaltaisten asenteiden kohteena, ja tänäkin päivänä moni joutuu varomaan sanojaan, pukeutumistaan, itsensä ilmaisua tai rakkaudenosoituksiaan.

Pride, tai gay pride, tarkoittaa maailmanlaajuista liikettä ja filosofiaa, jonka mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt voivat olla ylpeitä seksuaalisesta suuntautumisestaan ja sukupuoli-identiteetistään. Pride-liike puolustaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhtäläisten oikeuksien ja etujen puolesta tehtyä työtä. Pride tarkoittaa suomennettuna ylpeyttä. Sen vastakohta on häpeä. Vuosien ajan, vielä tänäkin päivänä, lukuisat ihmiset häpeävät itseään ja sitä miksi itsensä identifioivat. Häpeä tarkoittaa negatiivista tunnetta, joka johtuu paheksuttavasta teosta tai riittämättömyyden tai huonommuuden kokemuksesta. Antakaa tuon lauseen laskeutua tajuntaanne. Jos ihminen jatkuvasti kokee huonommuuden tunnetta, riittämättömyyttä, tai varsinkin toteuttavan paheksuttavia tekoja olemalla oma itsensä, ei ihme, että onnettomuutta löytyy vähemmistöjen keskuudesta.

Itse olen oppinut monelta kollegaltani ja ystävältäni ettei kannata jäädä märehtimään elämän epäkohtia – lopulta sinä itse määrität oman elämäsi polun ja miten sitä kuljet. Priscillan kolme näkökulmahenkilöä edustavat monella tapaa toistensa vastakohtia ja samalla he jakavat monta samaa piirrettä. He edustavat eri sukupolvia, persoonallisuuksia, tyylisuuntia, ja elämänkatsomuksia. Kun heidät laitetaan yli kaksi viikkoa kestävälle odottamattomalle matkalle aavikon halki, oppivat he väistämättä uutta niin toisistaan kuin elämästä.

Onko siis niin, että jokaisen tulisi viettää autiomaassa aikaa tuntemattomien, tai ainakin erilaisten ihmisten kanssa? Näin mahdollisesti ennakkoluulot ja asenteet saattaisivat alkaa hiljalleen murtua, ja muokkautua kohti maailmaa, jossa niin monen ei tarvitsisi kokea häpeää siitä mitä itse edustaa tai mitä on.

Tänä iltana Priscilla – aavikon kuningatar vie teidät matkalle, joka auttaa katsomaan maailmaa uusista näkökulmista sekä unohtamaan huolet ja murheet edes yhdeksi illaksi.

Ohjaaja

Samuel Harjanne

Stephan Elliott ja Allan Scott

Priscilla, aavikon kuningatar

Bilemusikaalien klassikko poistuu ohjelmistosta
  • Suuri näyttämö
  • Ensi-ilta 25.8.2022
  • Noin 2 t 30 min, sis väliajan
  • Opiskelijalippu 44,50 € (ma-to), Eläkeläislippu 86 € (ma-to), Peruslippu 89 €