Saavutettavuustyökalut

Tervetuloa teatteriin – turvallisesti! Tutustuthan huolella ohjeistuksiimme Turvallisesti teatteriin -sivustollamme!
Helsingin Kaupunginteatteri

SHED-musiikkiteatteritoiminta

Lasten ja nuorten Shed-musiikkiteatteri antaa erilaisille, 10–19-vuotiaille nuorille mahdollisuuden harrastaa ja saada onnistumisen kokemuksia turvallisessa yhteisössä. Toiminta mahdollistaa lapsille ja nuorille tilaisuuden olla esillä omina, ainutkertaisina yksilöinä.

SHED-musiikkiteatteri jatkuu: joulumusikaalina tänä vuonna Saiturin joulu!

Helsingin Kaupunginteatterin lasten ja nuorten Shed-teatteriryhmän tämän vuoden joulunäytelmän inspiraationa on toiminut Charles Dickensin klassikkoteos Saiturin joulu, jonka pohjalta ohjaaja Heikki Sankari ja säveltäjä Tuomas Kesälä ovat luoneet uuden, jouluisen musiikkinäytelmän.

Saiturin joulu sijoittuu 1800-luvun Englantiin, jossa köyhien lasten elämä oli kovaa. Lapsityövoiman käyttö oli yleistä erityisesti puuvillatehtaissa, joissa lasten pienille käsille oli käyttöä lankakoneiden hoitamisessa ja puhdistamisessa.

Saiturin joulun tapahtumapaikkana toimii tehdas, jonka omistaa ilkeä ja pihi Saituri. Joulu on tulossa, mutta tehtaassa työskenteleville lapsille ei ole luvassa taukoa, eikä syötävää. Saituri haluaa kynsin ja hampain pitää tehtaan koneet käynnissä ja rahahanat kilisemässä. Lapset päättävät tehdä jotain ennen kuin Saituri vie koko kaupungin joulumielen. Mitä lapset keksivät?

Saadaanko kaupunkiin lopulta joulumieli, vai pyörivätkö lankatehtaan koneet
entistäkin tiuhempaan tahtiin?

Rooleissa: Shedin lapset ja nuoret sekä Saiturina Eppu Salminen

Lisätietoa esityksestä löydät täältä.

 

Yhteistyössä ShedHelsingin kanssa 

ShedHelsingin esikuvana on Lontoossa toimiva Chickenshed-teatteri, joka on tehnyt erilaisuudesta taidetta yhdessä lasten ja nuorten kanssa jo yli 40 vuotta. ShedHelsingin taustalla on Elisan vuonna 2017 perustama säätiö, jonka tarkoituksena on tehdä ShedHelsingin toiminnasta pitkäjänteistä. Säätiön tärkein työ tehdään jatkuvan harrastustoiminnan kautta. Säätiö mahdollistaa monimuotoista ja erityislapset huomioivaa lapsi- ja nuorisotyötä.

Lue kevään 2020 etäharjoittelun kuulumisia Helsingin Sanomista.

 

 

Nuorten kommentteja SHED-toiminnasta:

”Shed on mun elämän paras asia; yhteishenki ja kaverit! Yksin en lähtisi.”
Eetu, 17 v

”Shedissä annetaan mahiksia kaikille, vaikka ois esim. pyörätuolissa kulkeva. On ihanaa olla mukana ryhmässä missä kaikki hyväksytään sellaisena kuin he ovat. Shed antoi mulle lisää rohkeutta, sanokoon kiusaajani mitä tahansa, minä tiedän mitä haluan tehdä!”
Anna, 19 v

”Shed merkitsee mulle paljon naurua ja kivaa yhdessäoloa kavereiden kanssa. Olen saanut Shedistä uuden kaverin. Shed on tehnyt mun elämästä aktiivisempaa.”
Jere, 18 v

”Shed on mulle paikka olla oma itsensä.”
Efat, 13 v

”Shed on antanut meille kaikille lisää esiintymisrohkeutta, on ihanaa, kun treeneissä saa tehdä niin kuin itse osaa ja täysillä eikä tarvitse noloilla yhtään. Noel on saanut ensimmäistä kertaa harrastuksen, jossa tavata muita nuoria ja ”tavis” nuoria joiden kanssa saa vpaasti höpötellä. Shed on ainoa paikka, jossa kukaan ei pelkää tai välttele Noelia, eikä meitä ole kiusattu Noelin vuoksi. Leonista on ollut kivaa tutustua muihin poikiin, jotka ovat samoista asioista eli musiikki, tanssi ja teatteri. Ylipäätään on kiva saada näin isolla ikähaarukalla päästä sisarusten kanssa samaan harrastukseen ja lavalle esiintymään yhdessä.”
Olivia, 15 v, Leon, 12 v ja Noel, 21 v

”Tosi kivaa mennä aina treeneihin! On ihanaa, kun saa tanssia, laulaa ja näytellä ja meillä on tosi kivat opettajat! Ja sitten oppii tuntemaan kaikenlaisia erilaisia ihmisiä, myös niitä, joihin ei ehkä muuten tulis tutustuttua. En pelkää ”erilaisuutta” enää, koska tiedän että kaikissa meissä on jotain samaa, vaikka erilaiselta näytetäänkin. En malta odottaa esitysten alkua!! On niin mahtavaa odottaa kulisseissa omaa vuoroa, että pääsee lavalle!”
Neve, 12 v

”Shedissä ei tunne olevansa erilainen kuin muut. Olen rohkaistunut ja saanut ystäviä, Shed on melkein mun koko elämä.”
Maryam, 16 v

”Shedissä mä oon saanut uusia ystäviä ja mahdollisuuden oppia teatterista, itsestään ja muista. Shedissä on myös ihana päästä auttamaan muita ja tekemään yhdessä asioita!”
Milla, 16 v

”Saa olla sellainen, kun on! Koulukin menee paremmin. Tää on ollut mulle lottovoitto!”
Riku, 12 v

”Mä oon oppinut sen, että vaikka olisi jokin vamma, voi silti tehdä samoja juttuja mitä kaikki muutkin! Shed on merkinnyt mulle iloa, naurua, uusia ystävyyssuhteita ja huikeita kokemuksia.”

Celina, 11 v

”Shedistä oon löytänyt intohimoni ja saanut uusia kavereita. Shed on mulle super tärkee <3 ”
Safiya, 17 v

”Kiitos kaikille treeneistä. Se oli paras treeni ikinä. Sain siitä varman ja ihanan olon <3 ”
Otso, 10 v

”Shed on tuonut mun elämään jännitystä, hauskuutta ja uusia kavereita. Olen oppinut olemaan rohkeammin toisten kanssa ja tullut vähän niin kuin kuoresta. Oon huomannut, että voi olla mitä vain, vaikka näyttelijä vaikka onkin näkövamma.”
Aletta, 12 v

Helsingin Kaupunginteatteri – ShedHelsinki – Metsän joulu – Kuva © Luukas Salin / Rabbit Visuals