Saavutettavuustyökalut

Aino-Kaisa Saarisesta kertova Tahto on rakkaudentunnustus hiihdolle ja teatterille

Tiedote   02.01.2019

Tosielämästä innoitteensa saanut, Aina Bergrothin kirjoittama ja Sini Pesosen ohjaama Tahto kertoo olympiamitalisti Aino-Kaisa Saarisen tarinan kaikessa kovuudessaan ja herkkyydessään. Ensi-iltansa uutuus saa 24. tammikuuta Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä.

”Näytelmän keskeiset käänteet pohjautuvat Aino-Kaisa Saarisen elämän vaiheisiin, mutta Tahto liikkuu myös unen ja mielikuvituksen maailmassa”, sanoo Aina Bergroth, joka on kirjoittanut näytelmän Pekka Holopaisen kirjoittaman elämäkerran innoittamana ja Aino-Kaisa Saarisen kanssa käymiinsä keskusteluihin pohjaten.

Tahto kertoo kunnianhimosta ja mielettömän suuresta tahdon voimasta, ja siitä, mitä uhrauksia intohimotyö vaatii. Tyylilajiltaan esitys on muuntuva, yllätyksellinen, villi, groteski ja hauska. Se kuvaa suuria, pakahduttavia tunteita, voitontahtoa ja sitä riemua, jonka koko Suomen kansa saa, kun suomalainen urheilija voittaa, ja pettymystä häviön hetkellä”, sanoo ohjaaja Sini Pesonen.

Moninkertaisen maailmanmestarin ja olympiamitalistin kimaltaviin monoihin astuu näyttelijä Sanna-June Hyde, joka on valmistautunut rooliinsa myös varsinaisen harjoitusajan ulkopuolella harjoittelemalla hiihtoa ja tutustumalla esikuvaansa.

”Sain kunnian käydä Aino-Kaisa Saarisen kanssa hiihtämässä Lahdessa ja kokeilemassa rullasuksia hänen kotonaan. Keskusteluissa Aino-Kaisan kanssa olen huomannut tässä huippu-urheilijan täydellisessä työlle omistautumisessa ja erikoisissa työajoissa samankaltaisuuksia teatterityön kanssa ”, sanoo Sanna-June Hyde.

Aino-Kaisan rakkainta ja vaarallisinta kilpakumppania näyttelee Linda Zilliacus. Yhteinen valmentaja (Rauno Ahonen) lisää jännitteitä maailman huipulla kisaavien naisten suhteeseen. Aino-Kaisan isää näyttelee Risto Kaskilahti, äitiä Leena Rapola ja kaksoissisarta Vappu Nalbantoglu. Urheilun mielipuolisuutta Aino-Kaisan kanssa pohtii tenniksen supertähti Andre Agassi (Santeri Kinnunen), kun taas vakaan arjen turvaa hiihtäjän suuri rakkaus, puoliso Tom (Mikko Virtanen/Tatu Mönttinen).

Tahto-näytelmän lavastuksen hiihtohisseineen, puvut ja videot on suunnittelut Tinja Salmi. Koreografiasta vastaa Jyrki Karttunen. Valosuunnittelija on William Iles ja äänisuunnittelija Aleksi Saura. Naamioinnin ja kampaukset on suunnitellut Taina Tervo.

HKT:ssa ensimmäistä kertaa vieraileva Sini Pesonen on ohjannut suomalaista uutta draamaa, ulkomaisia klassikoita ja musiikkiteatteria. Pesonen on toiminut teatterinjohtajana ja ohjannut eri puolilla Suomea niin vapaalla kentällä kuin laitosteattereissa. Hän on helsinkiläisen Teatteri Nirvanan toinen taiteellinen johtaja ja ohjaaja. 

Kirjailija ja dramaturgi Aina Bergroth debytoi Helsingin Kaupunginteatterissa näytelmällään Tahto. Suomen Kansallisteatterin kirjallisena neuvonantajana ja kirjallisuusjärjestö Nuoren Voiman Liiton puheenjohtajana toimineen Bergrothin viimeisimpiä töitä dramaturgina ovat olleet Karamazovin veljekset (2018) ja Arktinen hysteria (2017) Kansallisteatterissa ja Lokki (2015) Reykjavikin kaupunginteatterissa. Dramaturgin työn ohessa Bergroth on julkaissut romaanit Ah autuutta (Teos) ja Prinsessan kirjeet (Teos).

Tahto-ensi-ilta 24.1.2019 Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä (Eläintarhantie 5)
39 € (sis. pm)