Saavutettavuustyökalut

Eero Aho on Kekkonen Kaupunginteatterin uutuusnäytelmässä

Tiedote   16.08.2018

Kari Heiskasen kirjoittama ja ohjaama, tositapahtumiin pohjaava Kekkonen ja Kremlin tanssikoulu saa ensi-iltansa Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä 6. syyskuuta. Jännitysnäytelmän tavoin uutuus vie keskelle vuoden 1961 salaperäistä, monin eri tavoin tulkittua noottikriisiä ja avaa kiinnostavan näkökulman Kekkosen ajan absurdiin poliittiseen kulttuuriin. Urho Kekkosen roolissa nähdään Eero Aho.

Kekkonen ja Kremlin tanssikoulu peilaa presidentin kurimusta Moskovan vallanpitäjien ja oman maan vastustajien ristitulessa ja tulkitsee hänen yksityistä kamppailuaan kolmen vahvan naisen voimaa valavassa syleilyssä”, sanoo ohjaaja Kari Heiskanen, jonka edellinen HKT:lle ohjaama näytelmä, Mannerheim ja saksalainen suudelma (2017), käsitteli itsenäistyneen Suomen suhteita Saksaan.

Kekkonen ja Kremlin tanssikoulu kertoo voimansa tunnossa olevasta presidentistä, joka vuonna 1961 valmistautuu toiselle kaudelleen. Sitä ennen hänen on raivattava tieltään vastustajansa Honka-liiton ehdokas, oikeuskansleri Olavi Honka. Tilasiko Kekkonen nootin ja käytti häikäilemättömästi hyväkseen Venäjä-suhteitaan varmistaakseen voittonsa? Vai tuliko nootti hänelle yllätyksenä Havaijille, jossa hän lomaili Yhdysvaltojen vierailunsa jälkeen? Sodasta vastikään selvinnyt Suomi oli liukunut tilanteeseen, jossa sen itsemääräämisoikeus oli taas vaarassa.

”Näytelmän nimi viittaa tietysti siihen, kuinka Stalinilla oli juovuspäissään tapana nöyryyttää lähimpiä miehiään pakottamalla nämä tanssimaan. Ja siihen, kuinka Kekkosen oli opittava askeleet tanssissa, jossa Hrustsev vei. Mutta Kekkonen oli niin taitava politiikan pelissä, että on syytä kysyä, kuka oikein veikään ja ketä”, Heiskanen sanoo.

Rooleissa nähdään lisäksi Rauno Ahonen, Risto Kaskilahti, Vappu Nalbantoglu, Jari Pehkonen, Matti-Olavi Ranin, Tiina Peltonen, Leena Rapola, Matti Rasila, Pertti Sveholm, Marjut Toivanen, Timo Torikka ja Mikko Virtanen.

Voimakkaasti 60-luvun epookissa elävään näytelmään on lavastuksen suunnitellut Antti Mattila ja puvut Elina Kolehmainen. Valosuunnittelusta vastaa Mika Ijäs ja äänisuunnittelusta Eradj Nazimov. Naamioinnin on suunnitellut Milja Mensonen ja esityksen videoinnit Toni Haaranen. 

Kekkonen ja Kremlin tanssikoulu -ensi-ilta 6.9.2018 Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä (Eläintarhantie 5)
Liput: 20/22,50 – 40/45 € (sis. pm)