Saavutettavuustyökalut

Farssien klassikko Ilmasta rahaa yleisön pyynnöstä ensi-iltaan suurella näyttämöllä

Tiedote   25.01.2024

Tiedotetta päivitetty 16.2.2024 näytelmän esiintyjien osalta.

Farssitaituri Michael Cooneyn rakastetuimpiin näytelmiin lukeutuva Ilmasta rahaa saa odotetun ensi-iltansa Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 15. helmikuuta. Poikkeuksellisen nopeita juonenkäänteitä ja yllättäviä väärinymmärryksiä sisältävän farssin ohjaa Sari Siikander. Päärooleissa nähdään Janne Kataja ja Pekka Strang. 

Mikko Laine (Pekka Strang) on saanut potkut työstään vuosia sitten, mutta on kekseliäänä miehenä löytänyt uuden ansaintakeinon huijaamalla sosiaaliviranomaisilta erilaisia avustuksia. Tekaistuille henkilöille maksetaan tonneittain tukia ja rahat päätyvät Mikon taskuihin. Eräänä päivänä Kelan tarkastaja saapuu yllätysvierailulle ja vuosikaudet hienosti toiminut rakennelma uhkaa sortua kertaheitolla. Mikko tulee vetäneeksi mukaan valheeseen myös ystävänsä Otto Pellin (Janne Kataja) ja kaverukset saavat selityksillään aikaan yhä sakenevan selitysten sopan. Samalla Mikon asuntoon alkaa lapata lisää kutsumattomia vieraita, joista jokainen mutkistaa tilannetta entisestään.

”Onnistuneen farssin takaaja on ennen kaikkea taitava ensemble ja tästä teoksesta se todellakin löytyy. Farssin tekeminen on tarkkaa työtä ja harjoittelu vaatii lukemattoman määrän toistoja, että esityksestä saadaan helponnäköinen ja saumaton. Nykymaailmassa tarvitaan iloa ja naurua, jotta voimme tyhjentää päämme arkisista asioista. Naurulla on myös parantava vaikutus ja luinkin joskus, että seitsemän minuuttia naurua vastaa kahden viikon lomaa. Ohjaajana toivotankin yleisön tervetulleeksi lomalle teatteriin!”, ohjaaja Sari Siikander sanoo.

Ilmasta rahaa (Cash On Delivery) on englantilaisen näytelmäkirjailija Michael Cooneyn tunnetuin teatterifarssi ja se sai ensi-iltansa Lontoossa vuonna 1996. Tämä todellinen farssiklassikko tarjoaa poikkeuksellisen nopeita juonenkäänteitä, yllättäviä väärinymmärryksiä ja kohtuullisen määrän kuuluisaa ovien pauketta.

Janne Katajan ja Pekka Strangin lisäksi lavalla nähdään myös muita huippukoomikkoja: Helena Haaranen, Heidi Herala, Pekka Huotari, Kai Lähdesmäki, Jari Pehkonen, Raili Raitala, Sanna Saarijärvi ja Emilia Sinisalo.

Näytelmän ohjaa Sari Siikander. Lavastuksen on suunnitellut Antti Mattila, puvut Elina Vättö ja naamioinnin Jutta Kainulainen. Valosuunnittelusta vastaa Toni Haaranen ja äänisuunnittelusta Samuli Peltonen. Näytelmän on suomentanut Reita Lounatvuori ja teoksen dramaturgina toimii Ari-Pekka Lahti.

Ilmasta rahaa ensi-ilta 15.2.2024 Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä (Eläintarhantie 5).

Liput: peruslippu 49 €, opiskelijalippu 24,50 € (ma-to) ja eläkeläislippu 46 € (ma-to)
#ilmastarahaa @hktfi

Helsingin Kaupunginteatterin lipunmyynti ja asiakaspalvelu puhelimitse (09) 394022 ma-pe klo 9-17. Lippumyymälät Ensi linja 2, ma-pe klo 12-17, Eläintarhantie 5, la (esityspäivinä) klo 11-18 ja tuntia ennen esitystä sekä Lippu.fi, ma-la klo 9-21, su klo 10-18, puh. 0600 900 900 (2 €/min+pvm) www.hkt.fi

Tiedotteen kuvassa: Pekka Strang ja Janne Kataja. Kuvaaja: Janne Mikkilä.

Lisätietoja, medialippuvaraukset ja haastattelupyynnöt:
Viestintäpäällikkö Kaisa Pelkonen, kaisa.pelkonen@hkt.fi, 040 552 3788
Helsingin Kaupunginteatteri, Ensi linja 2, 00530 Helsinki