Saavutettavuustyökalut

Flamencoa ja nykytanssia yhdistävä surrealistinen Veren häät katsoo nykyaikaa Lorcan silmin

Tiedote   09.01.2024

Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmän Helsinki Dance Companyn kevätkauden ensi-ilta on maineikkaan Compañía Kaari & Roni Martinin kanssa toteutettava flamencoa ja nykytanssia yhdistävä Veren häät. Teos saa ensi-iltansa studio Pasilassa 24. tammikuuta. Federico García Lorcan elämästä ja tuotannosta inspiroituva esitys on viiltävän ajankohtainen luodessaan yhtymäkohtia 30-luvun Espanjaan ja taiteilijoiden pakoon sodan jaloista.

”Avantgardistit kuten Lorca, Dalí ja Buñuel elivät Euroopassa aikana, jolloin runous oli ase ja jolloin taiteilijoita vainottiin. He loivat yhdessä surrealistista taidetta, jonka kuviin läsnä oleva aika kiteytyi ja jotka jo aavistelivat tulevaa maailmanpaloa. Dali ja Buñuel pakenivat ja Lorca teloitettiin Espanjan sisällissodan alkusoittona. Veren häät on omistettu niille taiteilijoille, jotka syöksyvät härän sarviin”, sanoo teoksen ohjauksesta vastaava kolmikko Atro Kahiluoto, Kaari Martin ja Roni Martin.

Veren häät on yhtä kuin liittomme ylensyönnin ja itsepetoksen, tolkuttoman kulutuksen ja välinpitämättömyyden kanssa. Se on ruumiinavaus eläimen inhimillisyydestä ja ihmisen eläimellisyydestä”, kolmikko kuvailee.

Teoksessa esiintyy Helsingin Kaupunginteatterin valovoimainen tanssiryhmä vahvistettuna ryhmän entisillä tanssijoilla ja näyttelijöillä: Sari HaapamäkiJyrki KasperHeidi NaakkaUnto NuoraMikko PaloniemiJustus PienmunneAino Seppo ja Kaisa Torkkel sekä kansainvälisen huipputason flamenco-orkesteri: Victor CarrascoRoni MartinSanna Salmenkallio ja Juan Antonio Suárez ”Cano”.

Teoksen koreografia on Kaari Martinin, sävellys Roni Martinin ja esitysdramaturgia Atro Kahiluodon käsialaa. Teoksen ohjauksesta vastaavat kaikki kolme yhdessä. Lavastuksen ja valot on suunnitellut Jukka Huitila, puvut Elina Kolehmainen ja naamioinnin Hanna Piispanen. Äänisuunnittelusta vastaa Eppu Helle.

Flamencotanssija, koreografi Kaari Martin ja säveltäjä, muusikko Roni Martin palkittiin joulukuussa 2023 Suomi-palkinnoilla uraauurtavasta työstään taiteilijoina yhteisessä, kansainvälisesti arvostetussa ja useita palkintoja omaperäisistä ja innovatiivisista esityksistään voittaneessa Compañía Kaari & Roni Martinissa.

Lue ohjaajien yhteishaastattelu teatterin kotisivuilta: Surrealistisia kuvia ja live-flamencoa

Veren häät -ensi-ilta 24.1.2024 Helsingin Kaupunginteatterin studio Pasilassa (Ratamestarinkatu 5).

Liput: peruslippu 34 €, opiskelijalippu 16 € (ma-to) ja eläkeläislippu 31 € (ma-to)
#verenhäät @hktfi

Helsingin Kaupunginteatterin lipunmyynti ja asiakaspalvelu puhelimitse (09) 394022 ma-pe klo 9-17. Lippumyymälät Ensi linja 2, ma-pe klo 12-17, Eläintarhantie 5, la (esityspäivinä) klo 11-18 ja tuntia ennen esitystä sekä Lippu.fi, ma-la klo 9-21, su klo 10-18, puh. 0600 900 900 (2 €/min+pvm) www.hkt.fi

Tiedotteen kuvassa: Juan Antonio Suárez ”Cano”, Roni Martin, Jyrki Kasper, Unto Nuora, Victor Carrasco ja Sanna Salmenkallio. Kuvaaja: Janne Mikkilä.

Lisätietoja, medialippuvaraukset ja haastattelupyynnöt:
Viestintäpäällikkö Kaisa Pelkonen, kaisa.pelkonen@hkt.fi, 040 552 3788
Helsingin Kaupunginteatteri, Ensi linja 2, 00530 Helsinki