Saavutettavuustyökalut

Helsingin kaupunginorkesteri ja Kaupunginteatteri yhdistävät voimansa Kulttuurin kummilapsille tarjottavassa Porkkana karkuteillä -konserttiesityksessä

Tiedote   18.09.2023

Kaksi Kulttuurin kummilapset -hankkeen toimijaa yhdistää ensimmäistä kertaa voimansa. Vuonna 2021 syntyneiden helsinkiläislasten kulttuurikummina toimiva Helsingin Kaupunginteatteri ja vuonna 2020 syntyneiden lasten kulttuurikummina toimiva Helsingin kaupunginorkesteri tuottavat yhdessä kummilapsilleen konserttiesityksen Porkkana karkuteillä, jota esitetään syys-lokakuun vaihteessa Musiikkitalossa ja HKT:n suurella näyttämöllä.

”Ihanaa, että ideastani tuli totta! Mielestäni on erittäin tärkeätä näyttää perheille ja koko maailmalle, että Helsingissä instituutiot voivat toimia yhdessä ja panostaa korkealla profiililla kummilasten kulttuurikasvatukseen. Teos on yhdessä suunniteltu ja tarkkaan mietitty kokonaisuus. Sen toteutuksesta vastaa iso joukko ammattilaisia, joista vain osa näkyy lavalla. Tulossa on herkullinen esitys. Kokemus on kihelmöivä myös muusikoille ja näyttelijöille. Kumpikin osapuoli pääsee vierailemaan ensi kertaa toistensa estradilla, vuoroin vieraissa”, iloitsee muusikko ja musiikkikasvattaja Satu Sopanen, jonka ideasta yhteistyö sai alkunsa.

”On ollut todella hienoa tehdä esitys yhdessä Helsingin kaupunginorkesterin kanssa molempien kummilapsille. Esitystä on valmistettu lämpimässä yhteistyössä, suurella innostuksella ja tinkimättömällä ammattitaidolla. Ja näyttämöllä on enemmän esiintyjiä kuin musikaaleissa! Porkkana karkuteillä on vauhdikas ja lämminhenkinen tarina, jossa tutustutaan metsän elämään ja muistutetaan, että yhdessä tekemisessä on voimaa. On ilo saada kummilapset aikuisineen tällä kertaa HKT:n suuren näyttämön katsomoon, osa ehkä ensimmäistä kertaa ikinä”, sanoo näytelmän käsikirjoituksen koonnut dramaturgi Sanna Niemeläinen Helsingin Kaupunginteatterista.

Orkesterin ja teatterin kummiperheille suunnattujen esitysten lisäksi Porkkana karkuteillä -produktiosta järjestetään yleisöesitys Musiikkitalon Konserttisalissa torstaina 28.9. klo 18.30.

 

Porkkana karkuteillä

Helsingin kaupunginorkesterin ja Helsingin Kaupunginteatterin yhteistuotanto Porkkana karkuteillä on musiikin ja teatterin valloittava yhdistelmä.

Metsässä on aamu. Pupu on juuri herännyt ja sen maha murisee. Mikä onni, että metsästä löytyy porkkana! Pupu ryhtyy leikkimään perhosten kanssa, ja sillä välin porkkana onkin hävinnyt. Oravaperhe lähtee pupun kanssa sitä etsimään, ja tästä alkaa seikkailu, jossa kohdataan metsän eläimiä ja tutustutaan metsän elämään. Mutta mihin ihmeeseen porkkana on kadonnut? Ja miten lavalla oleva orkesteri siihen liittyy?

Porkkana karkuteillä -esityksen käsikirjoituksesta vastaavat Jenny Jumppanen, Sanna Niemeläinen ja Satu Sopanen. Kapellimestari on Maria Itkonen, ja ohjauksesta ja koreografiasta vastaa Johanna Elovaara. Teoksessa esiintyvät Satu Sopanen, Sofia Hilli, Martti Manninen, Unto Nuora sekä noin 60 Helsingin kaupunginorkesterin muusikkoa.

 

Kulttuurin kummilapset

Kulttuurin kummilapset on maksuton kulttuuripalvelu helsinkiläisille perheille. Jokaisella vuonna 2020 tai sen jälkeen syntyvällä helsinkiläisellä lapsella on kummina kulttuuritoimija, jonka kautta lapsi ja hänen perheensä saa henkilökohtaisen kosketuksen taiteeseen. Lapsen syntymävuoden mukaan määräytyvä kulttuurikummi järjestää lapsille vuosittain kaksi maksutonta kulttuuritapahtumaa, ja toiminta jatkuu, kunnes lapsi aloittaa koulun. Tapahtumat suunnitellaan lapsen ikä huomioiden ja ne soveltuvat kaikille perheille. Kulttuurin kummilapset -palvelua hallinnoi Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala. Toiminnan mahdollistaa Jane ja Aatos Erkon säätiön avustus.

Vuonna 2020 syntyneiden helsinkiläisten lasten kummina toimii Helsingin kaupunginorkesteri, jonka 22 vuotta sitten aloittama kummilapsitoiminta on laajentunut noin 30 eturivin taide- ja kulttuuritoimijan ja Helsingin kaupungin yhteiseksi toiminnaksi. Helsingin Kaupunginteatteri on yksi helsinkiläisten vuonna 2021 syntyneiden lasten teatterikummeista.

Kulttuurin kummilapsi -toiminnan tarkoitus on lisätä helsinkiläisten perheiden hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta sekä tukea lapsen kasvua ja kehitystä taiteen ja kulttuurin keinoin. Toiminta kannustaa matalalla kynnyksellä näkemään, kuulemaan ja kokemaan kotikaupunkia sekä tutustumaan sen kulttuuripaikkoihin.

Lapset saavat kutsun Kulttuurin kummilapseksi neuvolasta. Mukaan toimintaan voi ilmoittautua verkkosivustolla kummilapset.hel.fi.

#porkkanakarkuteillä #kulttuurinkummilapset #helsinki @hktfi @hkt_yleisotyo #helsinginkaupunginorkesteri #helsinkiphilharmonic @helsinkiphilharmonic @HelsinkiPhil

Porkkana karkuteillä -esitykset Kulttuurin kummilapsille:
2.10.2023 klo 16.30 ja 18.30 Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä (Eläintarhantie 5)
27.9.2023 klo 16.30 ja klo 18.30 sekä 28.9.2023 klo 16.30 Musiikkitalon konserttisalissa (Mannerheimintie 13 A)

Porkkana karkuteillä -avoin yleisöesitys Musiikkitalon Konserttisalissa:
To 28.9.2023 klo 18.30, liput 4–25 € Ticketmasterin verkkokaupasta tai Musiikkitalon lippumyymälästä.

Esityksen kesto on noin puoli tuntia. Ikäsuositus 2+.

 

yhteistyössä

Lisätietoja:
Helsingin Kaupunginteatteri, viestintäpäällikkö Kaisa Pelkonen, kaisa.pelkonen@hkt.fi, 040 552 3788
Helsingin kaupunginorkesteri, viestintä- ja yhteyspäällikkö Marja Istala Kumpunen, marja.istalakumpunen@hel.fi, 050 555 3551
Kulttuurin kummilapset, projektipäällikkö Ulla Laurio, ulla.laurio@hel.fi, 0401493584