Saavutettavuustyökalut

Helsingin Kaupunginteatteri lisää Koillis-Helsingin taide- ja kulttuuritarjontaa Valokeilassa Koillinen -hankkeessa

Tiedote   28.03.2019

Valokeilassa Koillinen toteutetaan Tapulikaupungin, Suutarilan, Siltamäen, Puistolan ja Tapanilan kaupunginosissa vuosina 2019-2021, ja siinä ovat Helsingin Kaupunginteatterin lisäksi mukana Zodiak-Uuden tanssin keskus, Pohjois-Helsingin Bändikoulu ja Teatteri Tuike. Hankkeen keskiössä on vuorovaikutus alueen asukkaiden ja hankkeen välillä. Valokeilassa Koillinen kutsuu kaikki alueen asukkaat osallistumaan taidetoimintaan ei pelkästään katsojina vaan myös tekijöinä. Toimijat yhdessä ja erikseen jalkautuvat työskentelemään asuinympäristöihin lähelle asukkaiden arkea, ulos perinteisistä teatteri- ja esitystiloista. Hanke on osa Helsingin mallia, joka kuuluu kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaan.

Helsingin Kaupunginteatterin Valokeilassa Koillisen vetäjinä ja toteuttajina toimivat teatteri-ilmaisun ohjaajat Laura Ikonen, Jenny Jumppanen ja Janne Puustinen HKT:n yleisötyöstä. Tämä dynaaminen trio toimii sujuvasti teatterintekijyyden eri rooleissa ohjaten, käsikirjoittaen, opettaen ja esiintyen itsekin. Myös Helsingin Kaupunginteatterin muuta henkilökuntaa osallistuu toiminnan toteuttamiseen.

”Toivomme kohtaavamme mahdollisimman monipuolisesti eri-ikäisiä ja -taustaisia ihmisiä, joiden kanssa lähteä käsittelemään teatterin keinoin alueelta nousevia aiheita. Soveltavan teatterin ammattilaisina ja taiteilijoina meitä kiinnostavat erityisesti alueen ihmiset ja heidän tarinansa, unelmansa ja ideansa – myös ne kaikista hulluimmat!”, muotoilee Valokeilassa Koillisen tiimi Helsingin Kaupunginteatterista.

Helsingin Kaupunginteatteri aloitti kolmivuotisen taidetyöskentelynsä alueella valmistamalla lastenteatteriesityksen yhteistyössä Pohjois-Helsingin Bändikoulun kanssa. Alkuvuodesta 2019 taiteilijat toteuttivat Suutarilan ja Tapulikaupungin päiväkodeissa työpajoja, joiden pohjalta syntyi lasten kokemuksiin ja tarinoihin pohjautuva lastenteatteriesitys Olipa kerran lapsi. Esityksestä järjestetään alueella sekä avoimia että päiväkotiryhmille tarkoitettuja näytöksiä. Esitys nähdään kevään aikana myös Siltamäen ja Puistolan palvelutaloissa, joihin kutsutaan päiväkotilapsia katsomaan esitystä yhdessä vanhusten kanssa.

Olipa kerran lapsi

“Kun kaikkee ei voi saada, mutta oikeesti ei voi kyl saada kaikkea.”

Viisi erikoislaatuista tutkijaa saapui Suutarilan ja Tapulikaupungin alueelle päiväkotilasten pariin tutkimaan erittäin mielenkiintoista ja jopa hieman hämmentävää aihetta: lasten elämää. Tutkimus sujui loistavasti, vastaukset yllättivät tutkimusjoukon ja loppujen lopuksi kerätystä materiaalista syntyi tutkimustulokseksi lastenteatteriesitys Olipa kerran lapsi.

“Kun te tulitte tänne, mietin
Miten piirretyt voidaan tehdä
Mistä koirat syntyy
Miten maailma koostuu
Miten sinut tehdään
Ja miten tehdään voltti?

Muakin vähän kiinnostaa
Ja vähän haluaisin tutkia
Nähdä lumihiutaleen tarkemmin
Olla veden alla
Ostaa taikahiekkaa
ja ison slimen.”

Olipa kerran lapsi -avoimet esitykset:
Ma 1.4. klo 18 Tapulikaupungin kirjasto (Huom. Ennen esitystä mahdollisuus tutustua Valokeilassa Koillinen -hankkeen tekijöihin klo 17 alkaen.)
Ke 3.4. klo 18 Suutarilan monitoimitalo / ala-asteen juhlasali

Kesto noin 35 min. Esitykset ovat maksuttomia. Ikäsuositus 4-vuotiaasta ylöspäin.

Työryhmä: Laura Ikonen, Jenny Jumppanen, Janne Puustinen, Anna-Maria Vänskä (Helsingin Kaupunginteatteri) sekä Aleksi Kinnunen (Pohjois-Helsingin Bändikoulu).

www.valokeilassakoillinen.fi
www.facebook.com/valokeilassakoillinen
@valokeilassakoillinen
#valokeilassakoillinen

Lehdistökuvat löytyvät kuvapankista ja tiedotteet uutishuoneesta.
Lisätietoja ja haastattelupyynnöt: Helsingin Kaupunginteatteri, vastaava tiedottaja Kaisa Pelkonen, kaisa.pelkonen@hkt.fi040 552 3788

Helsingin Kaupunginteatteri, Ensi linja 2, 00530 Helsinki