Saavutettavuustyökalut

Helsingin Kaupunginteatteri toivoo koululaisryhmille maksuttomia matkoja

Tiedote   31.10.2022

Helsingin Kaupunginteatteri on huolestunut Helsingin Seudun Liikenteelle esitetystä linjauksesta, että koulupäivän aikana tehnyt matkat julkisella liikenteellä tulisivat maksullisiksi.

Osana kaupunkilaisten määrittelemää tehtäväänsä Helsingin Kaupunginteatteri tarjoaa kaupungin koululaisille koulupäivän aikana muun muassa esityksiä, työpajoja ja kulissikierroksia. Koululaiset tulevat teatteriin kaikkialta kaupungista HSL:n junilla, busseilla, ratikoilla ja lautoilla maksutta. Kaupunkikonsernin omistajastrategiassa tätä toivotaan meiltä vielä nykyistä enemmän.

Tällä hetkellä HSL ei peri maksua alueensa kuntien koululaisryhmien matkoista, jotka tehdään lukuvuoden aikana arkisin välillä 09-15. Paljon muihin aikoihin koululuokat eivät voikaan liikkua ja se on juuri se aika, kun liikennevälineissä on muuten väljää.

Tämä mahdollistaa sen, että koululaiset tulevat Helsingin Kaupunginteatteriin – sekä muihin teattereihin, museoihin, konsertteihin ja tapahtumiin. Kaupungissa on katsottu, että on tärkeää, että lapset ja nuoret tutustuvat kaupunkiinsa ja sen kulttuuritarjontaan. Koska oppilaiden perheiltä ei saa kerätä rahaa, eivät lähiökoulujen lapset pääse keskustan kulttuuripalveluihin muilla keinoin.

Nyt on esitetty, että näistä koululaisryhmien maksuttomista matkoista luovuttaisiin. Silloin Kaupunginteatterin olisi hyvin vaikea täyttää tehtäväänsä tältä osin. Helsingin Seudun Liikenteen saamat lipputulot eivät lisääntyisi vaan koululaiset jäisivät kouluun.

Meidän tehtävämme on tarjota koululaisille kiinnostavaa, sivistävää ja elähdyttävää tekemistä teatterissa. HSL:n tehtävä on tuoda heidät sinne.

HSL:n hallitus kokoontuu tiistaina 1.11. Kaupunginteatteria hallinnoivan Helsingin Teatterisäätiön puolesta toivon, että koululaisryhmien maksuton joukkoliikenne säilyy ennallaan.

Mike Pohjola
Helsingin Teatterisäätiön puheenjohtaja

Lisätietoja: Mike Pohjola, 050 523 8399, mikepohjola@gmail.com.