Saavutettavuustyökalut

Helsingin Kaupunginteatteri tuo esityksiä ihmisten olohuoneisiin

Tiedote   28.10.2019

Marras-joulukuussa Siltamäen, Alppikylän, Puistolan, Tapanilan ja Tapulikaupungin alueella nähdään erityislaatuisia esityksiä, sillä ne toteutetaan alueen asukkaiden kodeissa. Taidetta koteihin -esitykset ovat osa Valokeilassa Koillinen -taidehanketta, ja Helsingin Kaupunginteatteri toteuttaa ne yhteistyössä Pohjois-Helsingin Bändikoulun kanssa. 

Valokeilassa Koillinen -taidehankkeen tiimoilta toteutetaan neljä kodeissa tapahtuvaa esitystä, jotka ovat avoimia kaikelle yleisölle. Päivätanssit Alppikylän tyyliin, Äänimaisemia Koillisesta -konsertti ja Koti-ilta lempimusiikin äärellä ovat kertaluontoisia tapahtumia, ja teatterityöpajoissa syntyneestä esityksestä Verhot ovat auki jos niitä onkaan – kertomuksia kodista nähdään useampi näytös Koillis-Helsingin alueella.

“Tämän lähemmäs ihmistä taide ei konkreettisesti pääse, ja sehän näiden hankkeiden idea on: tehdä taiteesta osallistuttavaa ja helposti lähestyttävää”, toteaa taiteellinen suunnittelija ja ohjaaja Laura Ikonen Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyöstä.

Helsingin Kaupunginteatterin tämän vuoden teemana hankkeessa on koti, ja idea koteihin jalkautuvista esityksistä syntyi luonnollisesti teeman myötä.

“Koti on ihmisen identiteettiin liittyvä henkilökohtainen asia. Vieraillessamme kodeissa pääsemme näkemään ihmisestä jotain oleellista siitä, kuka hän on. Minulle taiteilijana ihmisten tarinat ja persoonat ovat aina kaikkein mielenkiintoisimpia”, Ikonen kuvailee.  

Tästä ajatuksesta syntyi myös Verhot ovat auki jos niitä onkaan -esityksen idea. Esitys koostuu syksyn aikana Tapulikaupungin aikuisten teatterityöpajoihin osallistuneiden teksteistä ja ajatuksista. Lavalle nousee 18 alueen asukasta. Yhteensä neljä kertaa nähtävä esitys saa ensi-iltansa to 28.11. Tapulin seurakuntakodilla, josta se jatkaa kiertuettaan Tapulin kirjaston kautta koteihin.

Muut kodeissa nähtävät kolme taidetapahtumaa on ideoitu yhdessä kunkin asukkaan kanssa. Päivätanssit Alppikylän tyyliin on nimensä mukaisesti päivätanssitapahtuma. Sen yhteydessä nähdään myös asukkaan toiveiden pohjalta syntynyt pieni nostalginen esitys, jonka toteuttajina ovat Helsingin Kaupunginteatterin taiteilijat Laura Ikonen, Janne Puustinen ja Sarppa Seppänen.

Äänimaisemia Koillisesta -konsertti tuo Pohjois-Helsingin Bändikoulun muusikoiden luoman ääniteoksen puistolalaiseen olohuoneeseen, jonka asukas halusi testata talonsa akustiikkaa. Koti-ilta lempimusiikin äärellä on yhteisöllinen tapahtuma, johon osallistujat tuovat mukanaan itselleen tärkeän kappaleen ja kappaleiden herättämistä ajatuksista keskustellaan yhdessä illan aikana.

“Vaatii rohkeutta kutsua ventovieraita kotiinsa. Olen ilahtunut, että halukkaita löytyi monia ja pääsemme toteuttamaan idean kodeissa tapahtuvista esityksistä”, Laura Ikonen kertoo.

Taidetta koteihin -kokonaisuudesta toteutetaan alueella alkuvuonna 2020 myös valokuvanäyttely, jossa näkyviksi tulevat kodit, asukkaat, esitykset ja niissä tapahtuneet kohtaamiset. Näin konseptista pääsevät osalliseksi myös ne, jotka eivät itse pääse paikalle esityksiin.

Taidetapahtumat kodeissa
Ma 11.11. Klo 12 Päivätanssit Alppikylän tyyliin, kerrostalohuoneisto Alppikylässä
Ti 12.11. Klo 19 Äänimaisemia Koillisesta -konsertti, omakotitalo Puistolassa
Ti 19.11. Klo 18 Koti-ilta lempimusiikin parissa, rivitaloasunto Puistolassa

Verhot ovat auki jos niitä onkaan kertomuksia kodista
To 28.11. Klo 19 Tapulikaupungin seurakuntakoti
Ti 3.12. Klo 18 Tapulikaupungin kirjasto
Su 8.12. Klo 15 Taloyhtiön kerhohuone Tapanilassa (Rajatie 6, sisäpiha)
Ti 10.12. Klo 19 Omakotitalo Siltamäessä

Kodeissa tapahtuviin esityksiin on varattava paikka etukäteen. Varausvahvistuksen yhteydessä ilmoitetaan osoite ja tarkemmat saapumisohjeet. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.
Lisätiedot ja varaukset:
valokeilassakoillinen@hkt.fi tai 050 475 8701.

www.valokeilassakoillinen.fi
www.facebook.com/valokeilassakoillinen
@valokeilassakoillinen #valokeilassakoillinen

Valokeilassa Koillinen on Helsingin Kaupunginteatterin, Zodiak-Uuden tanssin keskuksen, Pohjois-Helsingin Bändikoulun ja Teatteri Tuikkeen yhteinen kolmivuotinen hanke, jonka tehtävänä on lisätä taide- ja kulttuuritarjontaa Tapulikaupungin, Suutarilan, Siltamäen, Puistolan ja Tapanilan kaupunginosissa vuosina 2019-2021.

https://hkt.fi/
Lehdistökuvat löytyvät kuvapankista ja tiedotteet uutishuoneesta.

Lisätietoja, medialippuvaraukset ja haastattelupyynnöt: Helsingin Kaupunginteatteri, viestintäpäällikkö Kaisa Pelkonen, kaisa.pelkonen@hkt.fi040 552 3788
Helsingin Kaupunginteatteri, Ensi linja 2, 00530 Helsinki