Saavutettavuustyökalut

Helsingin Kaupunginteatteriin uusi dramaturgi ja Lilla Teaterniin uusi taiteellinen johtaja

Tiedote   25.04.2019

Helsingin teatterisäätiön hallitus on valinnut kaksi uutta taiteilijaa Helsingin Kaupunginteatteriin. Teatteritaiteen ja filosofian maisteri Ari-Pekka Lahti aloittaa HKT:n dramaturgina 1.8.2019 ja teatteritaiteen maisteri Jakob Höglund HKT:n ruotsinkielisen näyttämön, Lilla Teaternin, taiteellisena johtajana 1.11.2019. Molemmat osallistuvat tiiviisti Helsingin Kaupunginteatterin ohjelmistosuunnitteluun.

”Jakob Höglund valittiin Lilla Teaternin taiteelliseksi johtajaksi kutsumenettelyllä. Hän on erittäin ansioitunut ohjaajana ja lisäksi tuntee erinomaisesti suomenruotsalaisen teatterikentän”, sanoo teatterinjohtaja Kari Arffman.

”Ihastuin Lillaniin toden teolla Sommarbokenin yhteydessä noin vuosi sitten, ja on hienoa päästä jatkamaan legendaarisen teatterin tarinaa, tehtävä johon suhtaudun suurella vakavuudella mutta myös leikkisällä innolla”, sanoo Jakob Höglund.

”Dramaturgin tehtävään tuli paljon hyviä hakijoita, kaikkiaan 20, joista haastattelimme neljää ja valitsimme Ari-Pekka Lahden. Hänellä on todella monipuolinen kokemus teatterityöstä dramaturgina, näytelmäkirjailijana ja ohjaajana sekä teatterinjohtajan työn myötä myös ohjelmiston suunnittelijana”, Arffman jatkaa.

”Tuntuu kuin olisin tulossa kotiin! Olin opiskeluaikana kaksi vuotta vahtimestarina HKT:ssa, ja sanon aina, että se oli mukavin työpaikka, mitä minulla on ollut. Otimme yleisön takit vastaan narikassa ja ojensimme ne takaisin esityksen jälkeen. Muun ajan saimme katsoa esityksiä tai jutella mukavia työkavereiden kanssa. Joskus käytävällä kävelin dramaturgin huoneen ohi ja mietin, miten hienoa olisi jonain päivänä astua siitä ovesta sisään”, Ari-Pekka Lahti muistelee.  

Ari-Pekka Lahti (s. 1975) on näyttämötaiteen valtionpalkinnolla vuonna 2012 palkittu dramaturgi, näytelmäkirjailija, ohjaaja ja teatterinjohtaja, jolla on monivuotinen kokemus kansainvälisestä teatteriyhteistyöstä sekä menestyksekkäästä teatterinjohtamisesta (Kokkolan kaupunginteatteri 2009 – 2012). Hän on kirjoittanut näytelmiä useisiin pääkaupunkiseudun ammattiteattereihin sekä maakuntateattereihin. Lahden näytelmistä Sydänmaa sai kantaesityksensä Helsingin Kaupunginteatterin studio Pasilassa vuonna 2005. Lahti tunnetaan myös Ruska Ensemblen taiteellisena johtajana.

Jakob Höglund (s. 1981) valmistui Teatterikorkeakoulusta vuonna 2007 ja on sen jälkeen työskennellyt ohjaajana, koreografina, näyttelijänä ja tanssijana sekä kotimaassa että Ruotsissa ja Norjassa. Höglund tunnetaan mm. ohjauksistaan ja koreografioistaan Vaasan kaupunginteatterin menestysmusikaaleihin Billy Elliot (2017) ja Myrskyluodon Maija (2018). Hän vieraili ohjaajana Lilla Teaternin rakastetussa Sommarboken-näytelmässä (2018), joka on ollut yksi Lillanin viime vuosien menestyneimmistä esityksistä.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt: vastaava tiedottaja Kaisa Pelkonen, 040 5523788, kaisa.pelkonen@hkt.fi
Lehdistökuvat kuvapankista: Ari-Pekka Lahti ja Jakob Höglund

Helsingin Kaupunginteatteri, Ensi linja 2, 00530 Helsinki