Saavutettavuustyökalut

Helsingin Kaupunginteatterin alkuvuoden ensi-illoissa kiinnostavia uutuuksia ja tuore tulkinta klassikosta

Tiedote   23.10.2018

Helsingin Kaupunginteatterin tammi-helmikuun 2019 ensi-iltoja ovat Lauri Maijalan ohjaama Kirsikkatarha, hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisesta kertova Tahto, kotimaiseen räp-maailmaan sijoittuva Comeback – räpätessä roiskuu, ranskalainen farssiuutuus Ens lite lungn i huset, suosittuun sarjakuvaan perustuva Fingerpori ja Ima Iduozeen koreografia Helsinki Dance Companylle.

Kaupunginteatterin suuren näyttämön kevätkauden avaa HKT:n ohjaajaksi kiinnitetyn Lauri Maijalan raikas tulkinta Anton Tšehovin Kirsikkatarhasta 28. helmikuuta.

Vanhan aateliskartanon tilanomistajatar, Ranevskaja, palaa vuosia kestäneeltä ulkomaanmatkaltaan kotiin.  Vastassa ovat palvelusväen, sukulaisten ja tuttavien lisäksi perheen vaiettu tragedia sekä mittavat taloudelliset vaikeudet, joiden ratkaisemiseksi kauppias Lopahin esittää taloa ympäröivän kirsikkatarhan hakkaamista ja alueen myymistä huvilatonteiksi. Menneen tilalle on jokaisen löydettävä uusi suunta elämälleen.

Rooleissa nähdään mm. Heidi Herala (Ranevskaja), Tommi Eronen, Sonja Kuittinen, Emilia Sinisalo, Kari Mattila, Chike Ohanwe, Jouko Klemettilä, Aino Seppo, Petrus Kähkönen, Sanna Majuri, Seppo Maijala, Heikki Ranta ja Unto Nuora. Lavalla nähdään myös nelihenkinen jousikvartetti, jolle musiikin on säveltänyt mm. Stratovarius-yhtyeestä tuttu Lauri Porra.

Arena-näyttämöllä on luvassa uutta farssia, kun räp-maailman sijoittuva Comeback – räpätessä roiskuu saa ensi-iltansa 30. tammikuuta. Sakari Hokkasen kirjoittama ja ohjaama kotimainen uutuus kertoo räppäri Biiffistä, joka valmistautuu loppuunmyytyyn paluukonserttiin Helsingin Olympiastadionilla. Tapahtumat sijoittuvat Camp-hotellin sviittiin, jossa Biiffillä on tukijoukkoinaan Suomi-räpin veteraani Mela sekä manageri Taina Kovanen, jolla on täysi työ pitää räppärit keikkakunnossa. Biiffin roolissa nähdään Peter Kanerva ja muissa rooleissa Minna Koskela, Janna Räsänen, Sauli Suonpää ja Eija Vilpas.

Myös pienellä näyttämöllä on luvassa uutta kotimaista. Tosielämästä innoitteensa saanut, Aina Bergrothin kirjoittama ja Sini Pesosen ohjaama Tahto kertoo olympiamitalisti Aino-Kaisa Saarisen tarinan kaikessa kovuudessaan ja herkkyydessään.

Jo vauvaikäisenä Aino-Kaisa ja hänen kaksoissisarensa makaavat vierekkäin pienet puusukset käsissään. Valitsiko Aino-Kaisa hiihdon vai hiihto hänet? Lapsesta lähtien kilpailu vetää Aino-Kaisaa puoleensa, ja fyysisistä ja henkisistä rajoista välittämättä vahva tahto vie häntä eteenpäin. Aino-Kaisan monoihin astuu Sanna June Hyde ja muissa rooleissa nähdään Rauno Ahonen, Risto Kaskilahti, Santeri Kinnunen, Vappu Nalbantoglu, Leena Rapola, Mikko Virtanen ja Linda Zilliacus. Ensi-iltansa näytelmä saa 24. tammikuuta.

Sarjakuva herää eloon ja musta huumori kukkii studio Pasilan Fingerporissa 7. helmikuuta alkaen. Pertti Jarlan suosittuun sarjakuvaan perustuvan komedian on kirjoittanut Petja Lähde, ja sen ohjaa Pertti Sveholm.

Tapahtumat sijoittuvat absurdiin Fingerporin kaupunkiin, jonka idylli rikkoutuu yllättäen, sillä Suomen hallitus aikoo pakkoliittää Fingerporin Helsinkiin. Heimo Vesa saa tehtäväkseen osoittaa päättäjille, että Fingerpori, sen omintakeinen väestö ja kulttuuri on säilytettävä itsenäisenä. Mukana itsenäisyyskampanjassa ovat niin kaupunginjohtaja Homelius, suurrikollinen Pahani Julmu, Rivo-Riitta, Krapula-Päivi, Mustanaamio kuin Jeesuskin. Heimo Vesan roolissa nähdään Jari Pehkonen ja muita, kaikkiaan noin 60 hahmoa näyttelevät Helena Haaranen, Pekka Huotari, Juha Jokela, Sanna Saarijärvi, Antti Timonen ja Leenamari Unho.

Helsinki Dance Companyn kevään ensi-illan koreografina ja ohjaajana vierailee Ima Iduozee. Tanssiuutuus Bonfire: The Wandering Bands of Storytelling Sapiens saa ensi-iltansa studio Pasilassa 27. helmikuuta. Esitys on Kaupunginteatterin monialaisen tanssiryhmän esiintyjäntyön juhlaa, joka operoi tanssin, fyysisen teatterin ja visuaalisen näyttämötaiteen välimaastoissa. Teoksessa esiintyvät Sofia Hilli, Jyrki Kasper, Heidi Naakka, Mikko Paloniemi, Justus Pienmunne ja Inka Tiitinen.

Lilla Teaternin kevään uutuus on palkitun ranskalaiskirjailijan Florian Zellerin Ens lite lungn i huset (Une Heure de tranquillité, 2013). Gunilla Hemmingin kääntämä ja Jaakko Saariluoman ohjaama farssiuutuus saa ensi-iltansa 2. helmikuuta.

Näytelmä kertoo Marcuksesta, joka on suunnitellut viettävänsä rauhallisen aamupäivän kotona nautiskellen ja kuunnellen uutta, kirpputorilta löytämäänsä unelmien jazz-levyä. Koko maailma vaan tuntuu asettuvan suunnitelmaa vastaan. Hän toivoisi vain tunnin oma aikaa rauhassa, mutta juuri silloin huomiota vaativat sekä vaimo, poika että rakastajar ja sitkeä naapuri. Rauhallinen aamupäivä uhkaa muuttua painajaiseksi tai vähintäänkin putkiremontiksi. Vauhdikkaassa farssissa näyttelevät Robert Enckell, Wilhelm Enckell, Max Forsman, Sixten Lundberg, Pia Runnakko ja Åsa Wallenius.

Tove Janssonin romaaniin perustuva Sommarboken palaa yleisön pyynnöstä Lillanin ohjelmistoon 22. helmikuuta alkaen. Jakob Höglundin ohjaama ja koreografioima näytelmä kuvaa Sophia-tytön ja vanhan isoäidin ystävyyttä ja yhteistä kesänviettoa Suomenlahden saarella. Kun toisen elämä alkaa jo hiipua, toisella se on kokonaan vielä edessä. Rakastetun klassikon rooleissa nähdään Jessica Grabowsky ja Sue Lemström. Lavalla nähdään myös äänisuunnittelija Hanna Mikander.

Omien ensi-iltojen lisäksi pienellä näyttämöllä nähdään vierailuesityksenä Martti Suosalon mestarillinen monologi Parasta elämässä 1. helmikuuta alkaen. Toiveikas ja surullisen hauska näytelmä kertoo kroonisesti masentuneen äidin pojasta, joka koettaa piristää äitiään listaamalla asioita, jotka tekevät elämästä elämisen arvoista. Brittikirjailija Duncan Macmillanin tekstiin perustuvan esityksen on ohjannut ja suomentanut Pentti Kotkaniemi.

HKT:n kevätkauden ohjelmistossa jatkavat ilmiömäisen suosion saavuttanut musikaali Kinky Boots ja komediallinen rikosjännäri Kaasua, komisario Palmu! suurella näyttämöllä. Pienen näyttämön ohjelmistossa jatkavat koko perheen klassikko Mörköooppera, tositapahtumiin pohjaava draamauutuus Kekkonen ja Kremlin tanssikoulu ja Ibsen-klassikon tuore jatko-osa Nukkekoti, osa 2. Studio Pasilan ohjelmistossa jatkavat kestosuosikit Kiviä taskussa ja Club act!one. Lilla Teaternissa kevätkaudelle jatkaa Maria Brauns äktenskap.

Lue uusi Teatteriin extra täällä.

Seuraavat ensi-illat Helsingin Kaupunginteatterissa:

Maria Brauns äktenskap 31.10.2018 Lilla Teaternissa, ohj. Cilla Back
Kaksitoista lahjaa joulupukille 1.11.2018 pienen näyttämön lämpiössä, ohj. Kimmo Virtanen
Nukkekoti, osa 2 15.11.2018 pienellä näyttämöllä, ohj. Liisa Mustonen
Kaasua, komisario Palmu! 29.11.2018 suurella näyttämöllä, ohj. Heikki Kujanpää
ShedHelsinki: Seikkailu jouluyönä 8.12.2018 studio Pasilassa, ohj. Marco Bjurström
Tahto 24.1.2019 pienellä näyttämöllä, ohj. Sini Pesonen
Comeback – räpätessä roiskuu 30.1.2019 suurella näyttämöllä, ohj. Sakari Hokkanen
Ens lite lugn i huset 2.2.2019 Lilla Teaternissa, ohj. Jaakko Saariluoma
Fingerpori 7.2.2019 studio Pasilassa, ohj. Pertti Sveholm
Bonfire: The Wandering Bands Of Storytelling Sapiens 27.2.2019 studio Pasilassa, kor. Ima Iduozee
Kirsikkatarha 28.2.2019 suurella näyttämöllä, ohj. Lauri Maijala

Vierailut:
Jukka Lindström: Välikysymys 3.-15.11.2018 Arena-näyttämöllä
Stella goes Hollyböle, 1.-29.11.2018 studio Pasilassa
Stella P. by night 10.-30.11.2018 studio Pasilassa
Musique pour les cafés med Arttu Takalo 22.11.2018 Lilla Teaternissa
Tauro & Ahlfors – visor för ful hals 24.11.2018 Lilla Teaternissa
Teater Josefina: Bekännelsernas natt 1.12.2018 Lilla Teaternissa
ShedHelsinki: Seikkailu jouluyönä 8.-28.12.2018 studio Pasilassa
Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet -skivsläppskonsert (K18) 31.12.2018 Lilla Teaternissa
Parasta elämässä 1.2.2019 pienellä näyttämöllä, ohj. Pentti Kotkaniemi