Saavutettavuustyökalut

HKT:n kevätkausi jatkuu Neuvostoliiton näkökulmasta kerrotulla hirtehisellä komedialla

Tiedote   08.01.2020

Helsingin Kaupunginteatterin kevätkausi jatkuu tammi-helmikuun ensi-iltojen, Humiseva harju, Tähtisadetta, Le Coq – taistelu ravintolasta ja Faktiska händelser, jälkeen Kari Heiskasen kirjoittamalla ja ohjaamalla hirtehisellä komedialla. Uutuusnäytelmä Stalinin suloinen ruoska kuvaa valvontakomission aikaa ensimmäistä kertaa Neuvostoliiton näkökulmasta. Muita maaliskuun ensi-iltoja ovat Marcus Rosenlundin koulukiusaamiseen pureutuva näytelmädebyytti Morfars Mauser ja Carl Knifin tanssiteos Kaksivärinen fuuga. Vierailuohjelmistossa nähdään suosittu lääkärihupailu Saikkua, kiitos! OSA 3, Aulikki Oksasen 75-vuotisjuhlakonsertti Helise, taivas!, musikaalikomedia Det perfekta livet sekä stand up -kiertueet Noin viikon stand up ja Iikka Kivi: Spede on kuollut.

Helsingin Kaupunginteatterin pienen näyttämön kevät tarjoaa harvinaista herkkua historian ja hyvän komedian ystäville. Kari Heiskasen kirjoittama ja ohjaama Stalinin suloinen ruoska avaa jatkosodan jälkeistä aikaa, ns. vaaran vuosia 1944-1948, jolloin suomalaiset pelkäsivät miehitystä. Tällä kertaa ajanjaksoa kuvataan kuitenkin Neuvostoliiton näkökulmasta, eikä komediallisilta piirteiltä ole voitu välttyä.

”Kun Venäjä myös tänä päivänä eri tavoin hämmentäen, provosoiden tai väkivalloin pyrkii vahvistamaan hegemoniaansa, on syytä kysyä, josko historiasta löytyisi vertauskohtia, miten reagoida uhkaan, josta ei aina tiedä onko se kuviteltu vai todellinen. Valvontakomission toiminta on Suomen narratiivissa huikea poikkeus, vieraan maan sotajoukko laittamassa suitsia suomalaisten suuhun”, Kari Heiskanen sanoo.

Historiallista faktaa ja fiktiota sekoittavan näytelmän tapahtumat sijoittuvat Neuvostoliiton valvontakomission tiloihin Hotelli Torniin. Päähenkilö on Stalinin luotettu mies, komission johtaja kenraalieversti Andrei Zdanov, joka kokee joutuneensa Stalinin epäsuosioon ja ottaa Helsingin komennuksen rangaistuksena. Hän päättää toimia tehokkaasti ja päästä nopeasti takaisin kotiin, mutta jääräpäiset suomalaiset eivät tee hänen työtään helpoksi. Näytelmässä seikkailevat myös mm. Mannerheim ja Urho Kekkonen, joka alkaa latoa ensimmäisiä kiviä presidentinpolulleen.

Zdanovin roolissa nähdään Sixten Lundberg, Mannerheimina Joachim Wigelius ja Kekkosen saappaisiin astuu Petja Lähde. Muissa rooleissa nähdään Pekka Huotari, Risto Kaskilahti, Merja Larivaara, Tuukka Leppänen, Jari Pehkonen, Pihla Pohjolainen ja Aino Seppo.

Lavastuksen on suunnitellut Antti Mattila ja puvut Marjatta Nissinen. Videosuunnittelusta vastaa Toni Haaranen, valosuunnittelusta Kari Leppälä ja äänisuunnittelusta Aleksi Saura. Naamioinnin on suunnitellut Aino Hyttinen. Kantaesityksensä näytelmä saa 5. maaliskuuta pienellä näyttämöllä.

Muita maaliskuun ensi-iltoja ovat jo julkaistut Marcus Rosenlundin koulukiusaamiseen pureutuva näytelmädebyytti Morfars Mauser Lilla Teaternissa ja Carl Knifin tanssiteos Kaksivärinen fuuga, joka saa ensi-iltansa 19. maaliskuuta studio Pasilassa.

Vierailuohjelmistossa nähdään studio Pasilan suositun lääkärihupailun Saikkua, kiitos! OSA 3  lisäksi Helsingin Kaupunginteatterin taiteilijoiden esittämä Aulikki Oksasen 75-vuotisjuhlakonsertti Helise, taivas! sekä stand up -kiertueet Noin viikon stand up ja Iikka Kivi: Spede on kuollut Arena-näyttämöllä. Lilla Teaternissa vierailee Jukka Nylundin ohjaama, ystävyydestä ja perhe-elämästä kertova musikaalikomedia Det perfekta livet.

Syyskaudelta ohjelmistossa jatkavat suurella näyttämöllä lumoava koko perheen musikaali Pieni merenneito ja Minna Lindgrenin suosikkiromaaniin pohjautuva Vihainen leski. Pienen näyttämön ohjelmistossa jatkaa Heidi Heralan tähdittämä Everstinna ja lämpiössä perheen pienimmät hurmannut Tahvo ja Bella. Arena-näyttämöllä jatkaa Taneli Mäkelän koskettavasti tulkitsema Mies, joka rakasti järjestystä, ja studio Pasilassa jatkavat kestosuosikki Kiviä taskussa, Pertti Jarlan sarjakuvaan perustuva Fingerpori sekä stand-up klubi Club act!one.

Lue uusi Teatteriin-lehti täällä.

Seuraavat ensi-illat Helsingin Kaupunginteatterissa

11.1.2020 Faktiska händelser Lilla Teaternissa, ohj. Joakim Groth
29.1.2020
Tähtisadetta pienellä näyttämöllä, ohj. Mika Eirtovaara
30.1.2020
Humiseva harju suurella näyttämöllä, ohj. Lauri Maijala
6.2.2020
Le Coq – taistelu ravintolasta Arena-näyttämöllä, ohj. Heikki Vihinen

5.3.2020 Stalinin suloinen ruoska pienellä näyttämöllä, ohj. Kari Heiskanen
11.3.2020
Morfars Mauser Lilla Teaternissa, ohj. Michaela Granit
19.3.2020
Kaksivärinen fuuga studio Pasilassa, kor. Carl Knif

9.9.2020 Tatu ja Patu Helsingissä suurella näyttämöllä, ohj. Sami Rannila
 

Vierailut
27.2.2020 Saikkua, kiitos! OSA 3 studio Pasilassa, ohj. Otto Kanerva ja työryhmä

28.2.2020 Iikka Kivi: Spede on kuollut Arena-näyttämöllä
6.3.-3.4.2020 Noin viikon stand up Arena-näyttämöllä
8.3.2020 Helise, taivas! Arena-näyttämöllä
23.-27.3.2020 Det perfekta livet, Lilla Teaternissa, ohj. Jukka Nylund
 

Yleisötapahtumat
Kahvilla kirjailijan kanssa -tilaisuudet suuren näyttämön lämpiössä. Vapaa pääsy. Heidi Heralan, Aino Sepon ja Eija Vilppaan vieraina Johanna Venho 12.3. klo 17, Pajtim Statovci 2.4. klo 17 ja Antti Heikkinen 5.5. klo 17.

Keskiviikon kulissikierrokset

Helsingin Kaupunginteatterin lipunmyynti, Ensi linja 2, ma-pe klo 9-17.30, Eläintarhantie 5 la klo 11-19 ja tuntia ennen esitystä sekä Lippupiste ma-la klo 9 – 21, su klo 10 – 18, puh. 0600 900 900 (2 €/min+pvm) 
www.hkt.fi, @hktfi

Lehdistökuvat löytyvät kuvapankista ja tiedotteet uutishuoneesta.
Lisätietoja, medialippuvaraukset ja haastattelupyynnöt: Helsingin Kaupunginteatteri, viestintäpäällikkö Kaisa Pelkonen, kaisa.pelkonen@hkt.fi040 552 3788
Helsingin Kaupunginteatteri, Ensi linja 2, 00530 Helsinki