Saavutettavuustyökalut

HKT:n loppusyksyn ohjelmistossa kotimaisia uutuuksia ja hittejä länsinaapurista

Tiedote   13.08.2019

Helsingin Kaupunginteatterin syyskausi jatkuu elo-syyskuun ensi-iltojen, Pieni merenneito, Riistapolku, Täydellinen lauantai, Äktenskapsgrejen ja Kolmen kimppa, jälkeen näyttämösovituksilla Minna Lindgrenin Vihaisesta leskestä suurella näyttämöllä ja Rosa Liksomin Everstinnasta pienellä näyttämöllä. Lilla Teaternissa saa Suomen kantaesityksensä ruotsalaishitti Sufflören ja Arena-näyttämöllä suomenkielisen ensiesityksensä saa ”Ruotsin mielensäpahoittajaksi” luonnehdittu Mies, joka rakasti järjestystä.

Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä syyskausi jatkuu Minna Lindgrenin suosittuun romaaniin (2018) perustuvan Vihaisen lesken kantaesityksellä 10. lokakuuta. Henna Piirron dramatisoima ja Kimmo Virtasen ohjaama elämänmakuinen draamakomedia kertoo tunnistettavasti maamme eniten kasvavasta ikäryhmästä, yli 70-vuotiaista.

Ulla-Riitta Rauskio eli Ullis on elänyt koko elämänsä niin kuin kunnon ihmisen kuuluu: mennyt naimisiin, hankkinut kaksi lasta, hoitanut kotia ja tehnyt työtä. Avioliitto ei tuonut onnea, mutta kun puoliso kuolee, alkaa uusi elämä. Nuoruuden kaveriporukka palaa yhteen ja luotsaa Ullista läpi senioridiskojen, hotjoogan ja yllätystreffien. Saako yli seitsemänkymppinen pitää hauskaa vai onko hänen paikkansa hoitokodissa?

Keskeisissä rooleissa nähdään Riitta Havukainen (Ullis), Kai Lehtinen, Pia Runnakko ja Eija Vilpas. Lavastuksen on suunnitellut Katariina Kirjavainen, puvut Elina Vättö ja koreografian Jari Saarelainen.

Myös pienen näyttämön syksy jatkuu vahvalla naisen tarinalla. Rosa Liksomin kirjaan (2017) pohjautuva, Susanna Airaksisen dramatisoima ja ohjaama Everstinna saa kantaesityksensä pienellä näyttämöllä 2. lokakuuta.

Heidi Heralan tulkitsema raivokas ja rikaskielinen esitys kertoo paraateja ja univormuja ihailevan nuoren tytön kasvusta itsenäiseksi, aikuiseksi ja kirjailijaksi Lapin erämaissa. Esitys kuvaa samalla nuoren, itsenäistyneen valtion kulkua läpi sotien, elämää Neuvostoliiton ja natsi-Saksan välissä, erityisesti Suomen suhdetta Saksaan.

Everstinnan lavastuksen ja puvut on suunnitellut Vilma Mattila ja esityksen rikkaan äänimaailman on säveltänyt ja suunnitellut Johanna Puuperä.

”Mielensäpahoittajan ruotsalaisversioksi” luonnehdittu Mies, joka rakasti järjestystä saa suomenkielisen kantaesityksensä 3. lokakuuta Arena-näyttämöllä. Fredrik Backmanin kirjana (En man som heter Ove, 2012) ja samannimisenä elokuvana (2015) tunnetun Marie Persson Hedeniuksen, Johan Rheborgin ja Emma Buchtin näyttämösovituksen on suomentanut Päivi Storgård.

Draamakomedia kertoo leskeksi jääneestä Olavista, jonka ainoaksi elämäntehtäväksi on muodostunut ylläpitää rivitaloyhtiössä pikkutarkkaa järjestystä ja vahtia, ettei kukaan käyttäydy pihalla sääntöjen vastaisesti. Naapuriin muuttava perhe ja perheen iranilaistaustainen äiti kuitenkin sekoittavat Olavin järjestäytyneen elämän, ja alkaa hauska ja sydäntälämmittävä tarina takkuisesta kissasta, odottamattomasta ystävyydestä, rakkaudesta ja kunnollisten työkalujen tärkeydestä.

Olavin roolissa nähdään Taneli Mäkelä, ja näytelmän ohjaa saman roolin Svenska Teaternissa näytellyt Markus Groth. Esitys toteutetaan Helsingin Kaupunginteatterin ja Turun Kaupunginteatterin yhteistyönä ensin Helsingissä ja keväällä 2020 Turussa.

Lilla Teaternin syksy jatkuu niin ikään ruotsalaisnäytelmällä. Andreas T. Olssonin läpimurtonäytelmä Sufflören (2012) nähdään ensi kertaa Suomessa Marina Meinanderin ohjaamana 17. lokakuuta. Olsson on esittänyt opiskeluaikanaan kirjoittamaansa näytelmää Tukholman Dramatenissa täysille saleille syyskuusta 2013 alkaen, käynyt sen kanssa Riksteaternin kiertueella ja vieraillut Stanislavski-festivaaleilla Moskovassa.

Sufflören on lämmin komedia oman paikkansa löytäneestä kuiskaajasta. Hän on yksi teatterin tukipilareista ja näkymättömistä voimista, jotka auttavat muita loistamaan. Omien sanojensa mukaan hän on onnistunut parhaiten silloin, kun häntä tarvitaan vähiten. Nyt hän saa hetkensä parrasvaloissa ja pääsee kertomaan yleisölle elämästään kuiskaajana, teatterin ihmeellisestä maailmasta ja rakkaudestaan suuriin klassikoihin.

Kuiskaajan roolissa loistaa Lilla Teaternin kantaviin voimiin lukeutuva Joachim Wigelius.

Valtavirrasta poikkeavan musiikkiteatterihankkeen ShedHelsingin uusi musikaali harjoitellaan ja toteutetaan Helsingin Kaupunginteatterissa. Heikki Sankarin ohjaama uutuus julkistetaan 2. syyskuuta, ja se saa ensi-iltansa studio Pasilassa 7. joulukuuta.

Syksyn aikana teatterissa nähdään myös kiinnostavia vierailuja. Lilla Teaternissa nähdään tuttu göterborgilainen klovniryhmä Schtunk uudella 123 Schtunk presenterar Ett drömspel -esityksellään 14. syyskuuta. Ruotsalainen Östfronten-ryhmä vierailee 8. lokakuuta Lilla Teaternissa musikaalillaan Trollkarlen Från Chicago. Improvisaatioteatteri Stella Polaris vierailee Lillanin näyttämöllä loka-joulukuussa Stella Polaris improvisoi! -kokonaisuudellaan, johon kuuluvat koko illan esitykset Helsinki Noir ja Oi, Mikä Farssi! sekä klubi-illat Improklubi tähtien kanssa, ruotsinkielinen Svenska Dagen Efter ja kaksikielinen En Stjärnpäckad Show!.  Emilia Nymanin ja Arttu Takalon huikea joulukonsertti Christmas på Lillan tulee Lillanin ohjelmistoon jälleen 9. ja 10. joulukuuta.

Naurun tasapainosta ja Noin viikon uutisista tuttu stand up -koomikko Iikka Kivi vierailee ensimmäisellä sooloesityksellään Iikka Kivi – Spede on kuollut Arena-näyttämöllä 2. marraskuuta.

Marraskuussa Helsingin Kaupunginteatterin taiteilijat ja muu henkilökunta tarjoavat suurella näyttämöllä yhden Lauluja Broadwaylta ja West Endistä -illan ajan konserttimatkan elokuva- ja musikaalisävelmien maailmaan.

HKT:n syyskauden ohjelmistossa jatkavat studio Pasilassa ikisuosikki Kiviä taskussa , perinteikäs stand up -klubi Club act!one ja Pertti Jarlan suosittuun sarjakuvaan pohjautuva Fingerpori. Pienellä näyttämöllä jatkaa Martti Suosalon vierailu Parasta elämässä, perhedraama Pienet ketut sekä lämpiössä ihastuttava eläinystävyksistä kertova satunäytelmä Tahvo ja Bella ja perheen pienimpiä ihastuttanut Kaksitoista lahjaa Joulupukille.

Lue uusi Teatteriin-lehti täällä.

Seuraavat ensi-illat Helsingin Kaupunginteatterissa
29.8.2019 Pieni merenneito suurella näyttämöllä, ohj. Samuel Harjanne
4.9.2019
Riistapolku pienellä näyttämöllä, ohj. Lauri Maijala
5.9.2019
Täydellinen lauantai Arena-näyttämöllä, ohj. Jaakko Saariluoma
11.9.2019
Äktenskapsgrejen Lilla Teaternissa, ohj. Cris af Enehielm
12.9.2019
Kolmen kimppa studio Pasilassa, ohj. Liisa Mustonen
2.10.2019
Everstinna pienellä näyttämöllä, ohj. Susanna Airaksinen
3.10.2019
Mies, joka rakasti järjestystä, Arena-näyttämöllä ohj. Markus Groth
10.10.2019
Vihainen leski suurella näyttämöllä, ohj. Kimmo Virtanen
17.10.2019
Sufflören Lilla Teaternissa, ohj. Marina Meinander
7.12.2019 ShedHelsinki studio Pasilassa, ohj. Heikki Sankari (Julkistus 2.9.2019)

Vierailut
14.9.2019 123 Schtunk presenterar Ett drömspel Lilla Teaternissa
8.10.2019 Trollkarlen från Chicago Lilla Teaternissa
9.-10.12.2019 Christmas på Lillan Lilla Teaternissa
5.10. – 13.12.2019
Stella Polaris improvisoi! -illat Lilla Teaternissa
2.11.2019
Iikka Kivi – Spede on kuollut Arena-näyttämöllä
24.11.2019
Lauluja Broadwaylta ja West Endistä suurella näyttämöllä

Yleisötapahtumat
Kahvilla kirjailijan kanssa -tilaisuudet suuren näyttämön lämpiössä. Vapaa pääsy. Heidi Heralan, Aino Sepon ja Eija Vilppaan vieraina kirjailijat Riikka Pulkkinen 18.9.2019, Leena Lehtolainen 17.10.2019 ja Sanna Karlström 19.11.2019
Keskiviikon kulissikierrokset

Helsingin Kaupunginteatterin lipunmyynti, Ensi linja 2, ma-pe klo 9-17.30, Eläintarhantie 5 la klo 11-19 ja tuntia ennen esitystä sekä Lippupiste ma-la klo 9 – 21, su klo 10 – 18, puh. 0600 900 900 (2 €/min+pvm) 
www.hkt.fi 

Lehdistökuvat löytyvät kuvapankista ja tiedotteet uutishuoneesta.
Lisätietoja, medialippuvaraukset ja haastattelupyynnöt: Helsingin Kaupunginteatteri, vastaava tiedottaja Kaisa Pelkonen, 
kaisa.pelkonen@hkt.fi040 552 3788

Helsingin Kaupunginteatteri, Ensi linja 2, 00530 Helsinki