Saavutettavuustyökalut

Huumori-ilmiö Fingerpori nousee teatterin lavalle

Tiedote   16.01.2019

Sarjakuva herää eloon ja musta huumori kukkii studio Pasilan uudessa  Fingerpori-näytelmässä. Pertti Jarlan suosittuun sarjakuvaan perustuvan komedian on kirjoittanut Petja Lähde, ja sen ohjaa Pertti Sveholm. Ensi-iltansa näytelmä saa Pertin päivänä, 7. helmikuuta.

Tapahtumat sijoittuvat absurdiin Fingerporin kaupunkiin, jonka idylli rikkoutuu yllättäen, sillä Suomen hallitus aikoo pakkoliittää Fingerporin Helsinkiin. Heimo Vesa saa tehtäväkseen osoittaa päättäjille, että Fingerpori, sen omintakeinen väestö ja kulttuuri on säilytettävä itsenäisenä. Mukana itsenäisyyskampanjassa ovat niin kaupunginjohtaja Homelius, suurrikollinen Pahani Julmu, Rivo-Riitta, Krapula-Päivi, Mustanaamio kuin Jeesuskin. Heimo Vesan roolissa nähdään Jari Pehkonen ja muita, kaikkiaan noin 60 hahmoa näyttelevät Helena Haaranen, Pekka Huotari, Juha Jokela, Sanna Saarijärvi, Antti Timonen ja Leenamari Unho.

”Fingerporilla on aika laaja kaikupohja, se tuli juuri testattua Hesarin Vuoden paras Fingerpori -äänestyksessä, joka keräsi yli 23 000 ääntä. Itsekin olen ollut Fingerpori-fani jo pitkään. Sen huumorissa viehättää poliittinen epäkorrektius, kun sanotaan juuri se, mitä ei saisi sanoa. Ei ole aihetta, jota ei voisi käsitellä. Kuljetaan koko ajan siellä rajoilla, välillä menee överiksi ja välillä osuu ihan nappiin. Raikkaasti ja napakasti”, sanoo ohjaaja Pertti Sveholm.

”Fingerpori vaatii myös käyttämään hoksottimia, joutuu vähän miettimään, missä vitsi oli. Ja kun sen löytää, se palkitsee moninkertaisesti. Jarlan hengessä tehdään myös tätä näytelmää ja sarjakuvamaisuus näkyy esityksen kaikilla tasoilla, alkaen puvuista ja hahmoista aina valoon ja ääneen saakka”, Sveholm jatkaa.

Lavastuksen on suunnitellut Mika Haaranen ja videosuunnittelusta vastaa Haaranen yhdessä Jaakko Siraisen kanssa. Puvut on suunnitellut Elina Vättö. Valosuunnittelusta vastaa Teppo Saarinen ja äänisuunnittelusta Lauri Koivisto. Naamioinnin ja kampaukset on suunnitellut Aino Hyttinen.

Arvid Lydecken -palkitun Petja Lähteen kirjoittaman, Turussa toukokuussa 2017 kantaesityksensä saaneen Fingerpori-näytelmän tekstiä on päivitetty ja Turun sijaan Fingerporia uhkaa pakkoliitos Helsinkiin.

Fingerporin ensi-ilta 7.2.2019 klo 19 Helsingin Kaupunginteatterin studio Pasilassa (Ratamestarinkatu 5)
Liput: 17,50 – 35 € (sis. pm)