Saavutettavuustyökalut

Intohimoa ja romantiikkaa teatterin kulisseissa

Tiedote   09.01.2018

Helsingin Kaupunginteatterin kevätkauden avaa palkittuun elokuvaan perustuva Rakastunut Shakespeare, joka saa Suomen kantaesityksensä 25. tammikuuta suurella näyttämöllä. Luvassa on vahvasti roihuavia tunteita, renessanssiajan pukuloistoa, romantiikkaa ja tarina, joka vie 1500-luvun lopun Lontooseen.

Romanttisen komedian pääparina nähdään mm. Kirkan roolissa vuosi sitten kiitosta kerännyt Heikki Ranta ja HKT:ssa ensimmäistä kertaa vieraileva Miila Virtanen sekä muissa rooleissa mm. Rauno Ahonen, Helena Haaranen, Heidi Herala, Petrus Kähkönen, Tuukka Leppänen, Jari Pehkonen ja Mikko Vihma. Reita Lounatvuoren suomentaman näytelmän ohjaa teatterinjohtaja Kari Arffman.

Rakastunut Shakespeare on paitsi intohimoinen rakkaustarina ja taiteilijatarina, myös modernin naisen tarina. Nuori porvaristyttö haluaa uran ja rakkausavioliiton. Näytelmän tapahtuma-aikaan naiset eivät päässeet näyttämölle, vaan miesnäyttelijät esittivät myös naisroolit. Nuori nainen ottaa valtavan riskin mennessään yksin toiselle puolelle kaupunkia koe-esiintymiseen mieheksi pukeutuneena”, sanoo ohjaaja Kari Arffman.

Näytelmän tapahtumapaikka on Lontoo, ja vuosi on 1593. Rahanpuutteesta ja naisongelmista kärsivä nuori näytelmäkirjailija Will Shakespeare (Heikki Ranta) yrittää työstää uutta teosta teatterilleen, mutta kirjoitustyö on pahasti jumissa. Koe-esiintymisissä Will kohtaa taitavan näyttelijän, joka paljastuu kauniiksi Viola de Lessepsiksi (Miila Virtanen). Nuoren parin rakkaus syttyy, ja kiihkeä romanssi lähettää Willin kirjoittamisen uuteen lentoon. Shakespearen maailmankuulu näytelmä, Romeo ja Julia, saa alkunsa. Rakastavaiset joutuvat kuitenkin pitämään suhteensa salassa, sillä Viola on jo kuningattaren (Helena Haaranen) siunauksella luvattu toiselle miehelle, Lordi Wessexille (Mikko Vihma).

Lavastuksen teatterimaailmaan sijoittuvaan rakkauskomediaan on suunnitellut Katariina Kirjavainen ja loisteliaat renessanssiajan epookkipuvut Elina Kolehmainen. Koreografian 26-henkiselle ensemblelle on suunnitellut Jyrki Karttunen. Valosuunnittelusta vastaa Petteri Heiskanen ja äänisuunnittelusta Eero Niemi. Naamioinnin on suunnitellut Jaana Nykänen.

Lee Hallin vuonna 2014 näyttämölle sovittama ja Paddy Cunneenin säveltämä Rakastunut Shakespeare perustuu Marc Normanin ja Tom Stoppardin elokuvakäsikirjoitukseen (Shakespeare in Love, 1998). Seitsemän Oscaria keränneen ja kolminkertaisen Golden Globe- ja Bafta-palkitun elokuvan rooleissa nähtiin mm. Gwyneth Paltrow, Joseph Fiennes ja Judi Dench.

Heikki Ranta teki Teatterikorkeakoulun taiteellisen opinnäytetyönsä HKT:n Kirka-musiikkinäytelmän nimiroolissa. Valmistumisensa jälkeen (2017) hänet kiinnitettiin näyttelijäksi Helsingin Kaupunginteatteriin, jossa hän näyttelee myös jääkäriluutnantti Alfred Nyborgia Suomen hauskin mies -näytelmässä. Teatterin lisäksi Ranta on näytellyt muun muassa elokuvassa Elokuu (2011) sekä televisiosarjoissa Salatut elämät ja Sorjonen. Syksyllä 2017 hän on mukana uudessa Punk’d Suomi -sarjassa.

Miila Virtanen on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2016. Rooleja hänellä on ollut Tampereen Työväen Teatterin Viulunsoittaja katolla -musikaalissa (Chava 2017 -2018) sekä eri Teatterikorkeakoulun produktioissa ja Helsingin Ylioppilasteatterissa. Tänä vuonna hänet voi myös nähdä elokuvassa Muistotilaisuus ja tv-sarjassa Donna. Viola de Lessepsin / Thomas Kentin kaksoisrooli Rakastunut Shakespeare -näytelmässä on Miila Virtasen debyytti Helsingin Kaupunginteatterissa.

Yleisölle avoin tekijätapaaminen järjestetään tiistaina 23.1. klo 17.30 suuren näyttämön ylälämpiössä. Ohjaaja Kari Arffman kertoo esityksestä.

 

Rakastunut Shakespeare -ensi-ilta 25.1.2018 klo 19 Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä (Eläintarhantie 5)
Liput: 22,50 € – 45 € (sis. pm)