Saavutettavuustyökalut

Kari Heiskasen tuore tulkinta klassikosta tuo lavalle hillittömän ja räävittömän Puntilan

Tiedote   29.08.2018

Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä nähdään 20. syyskuuta alkaen ohjaaja Kari Heiskasen tuore, karnevalistinen tulkinta Bertolt Brechtin ja Hella Wuolijoen klassikosta Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti.

Suomeen sotaa paennut Bertolt Brecht kirjoitti näytelmän yhdessä Hella Wuolijoen kanssa tämän Sahanpuruprinsessa -näytelmän pohjalta kesällä 1940.

Tunnettu kuvaus ailahtelevan, viinaan menevän herran ja terävä-älyisen palvelijan suhteesta tarjoaa Kari Heiskasen ohjauksena ylettömyyttä ja äkillisiä käänteitä ja tuo lavalle hillittömän, räävittömän herra Puntilan, joka on humalassa hurmaava ja suuri humanisti, mutta selvin päin melkoinen itsevaltias ja sortaja.

”Näytelmä kuvaa aikaa ja olosuhdetta, joka tänäkin päivänä synnyttää Puntilan kaltaisia itsensä sokaisemia vallankäyttäjiä. Komedia asettaa Puntilan ja kaltaisensa valoon, joka ei ole heidän omassa vallassaan ja antaa vallankäytön kohteena oleville voimaa valavan etäisyyden”, ohjaaja Kari Heiskanen sanoo.

Herra Puntilan saappaisiin astuu virtuoosimainen Pertti Sveholm, ja autonkuljettaja Matin roolissa nähdään keväällä 2018 Teatterikorkeasta valmistunut Antti Peltola. Puntilan Eeva-tyttären roolissa nähdään Peppinä jo suuren näyttämön valloittanut Anna-Riikka Rajanen. Muissa rooleissa ja tapahtumia kommentoitavana kuorona nähdään Laura Alajääski, Helena Haaranen, Juha Jokela, Kirsi Karlenius, Jyrki Kasper, Kai Lähdesmäki, Kari Mattila, Unto Nuora, Mikko Paloniemi, Raili Raitala, Matti Olavi Ranin, Sanna Saarijärvi, Eero Saarinen, Antti Timonen, Kaisa Torkkel ja Leenamari Unho.

Musiikilla on esityksessä tärkeä rooli. Säveltäjänä ja muusikkona esityksissä on tunnettu vibrafonisti Arttu Takalo. Koreografiasta vastaa Johanna Elovaara. Lavastuksen on suunnitellut arvostettu kuvataiteilija ja lavastaja Markku Hakuri ja puvut useista elokuvatöistään palkittu pukusuunnittelija Tiina Kaukanen. Valosuunnittelusta vastaa Mika Ijäs ja äänisuunnittelusta Eradj Nazimov. Naamioinnin ja kampaukset on suunnitellut Maija Sillanpää.

Katso Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti -teaser.

Herra Puntila ja hänen renkinsä Mattiensi-ilta 20.9.2018 klo 19 Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä (Eläintarhantie 5)
Liput: 20 € – 45 € (sis. pm)