Saavutettavuustyökalut

Kaupunginteatterin kevät tuo paljon uutta ja innostavaa juhlavuoteen

Tiedote   09.01.2017

Helsingin Kaupunginteatteri aloittaa teatterin oman ja Suomen itsenäisyyden juhlavuoden uudella johdolla ja kiinnostavalla uudella ohjelmistolla. Kevätnäytäntökausi jatkuu vuoden ensimmäisten ensi-iltojen, Isä, Retro, Kirka – Surun pyyhit silmistäni ja Tenorit liemessä, jälkeen komediauutuuksilla, tanssiteatterilla, koskettavalla monologilla, nykysirkuksella ja mielenkiintoisilla vierailuilla.

Studio Pasilassa vierailee Mikko Kivisen johdolla Saikkua, kiitos! Maailman hauskimman ihmisen, stand up -koomikko Ismo Leikolan ja näyttelijä Kalle Pylvänäisen kirjoittama riemastuttava esitys irvailee lähes kaikelle mitä lääkärin ja potilaan välillä voi tapahtua. Rooleissa Mikko Kivinen, Kalle Pylvänäinen ja Ville Keskilä. Pasilan vastaanotto avataan 10. helmikuuta ja se on auki 15 esityksen verran.

Saksalaisen Moritz Rinken menestysnäytelmä Rakastetaan tietämättä mitään (Wir lieben und wissen nichts, 2012) kuvaa kipakasti ja terävän osuvasti tämän päivän ihmissuhteita, ilmiöitä ja ihmisiä. Arn-Henrik Blomqvistin ohjauksessa kaksi pariskuntaa vaihtaa keskenään asuntoja – ja mehustimia – aavistamatta lainkaan tämän kätevältä tuntuvan käytännönjärjestelyn seurauksia. Laura Alajääsken, Jouko Klemettilän, Ursula Salon ja Ville Tiihosen esittämä nokkela komedia saa Suomen kantaesityksensä 16. helmikuuta Pengerkadun näyttämöllä.

Parisuhteen dynamiikka on aiheena myös Lilla Teaternin uutuuskomediassa Mieletön metodi (Die Wunderübung, 2014). Pitkään naimisissa ollut pariskunta, Johanna (Pia Runnakko) ja Valentin (Nicke Lignell), hakee suhteeseensa uutta potkua terapiasta. Pariterapeutin (Joachim Wigelius) omalaatuiset menetelmät antavatkin suhteelle railakasta kyytiä jo ensimmäisessä terapiaistunnossa, ja katsojalleen tämä loistava komedia tarjoaa kaupungin parasta (ja edullisinta) terapiaa ihan kaikkiin vaivoihin.

Itävaltalaisen Daniel Glattauerin näytelmän on suomentanut ja ohjannut Lilla Teaternin taiteellisena johtajana 2017 aloittanut Marina Meinander yhdessä Kirsi Porkan kanssa. Marraskuusta saakka Lillanin yleisön ruotsin kielellä valloittanut komedia saa suomenkielisen kantaesityksensä 9. maaliskuuta.

Luvassa on aimo annos kimalletta ja glamouria, kun Jyrki Karttusen legendaarinen, vuoden teatteritekona 2012 palkittu Jeminan monta elämää saa odotetun jatko-osansa Jemina – The Great American Show. Tällä kertaa lavalla nähdään Jyrki Karttusen Jeminan lisäksi tämän yhdeksänhenkinen seurue valmiina Amerikan valloitukseen: Auri Ahola, Anne Hiekkaranta, Jyrki Kasper, Aksinja Lommi, Heidi Naakka, Mikko Paloniemi, Justus Pienmunne, Kalle Pulkkinen (Teak) ja Kaisa Torkkel. Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmän Helsinki Dance Companyn ja Zodiak – Uuden tanssin keskuksen yhteistuotanto kantaesitetään Kaapelitehtaan Pannuhallissa 22. maaliskuuta.

Palkitun toimittajan Jeanette Björkqvistin Mammas flicka kertoo pienen tytön, ja myöhemmin aikuisen naisen näkökulmasta tositarinan perheestä, jossa väkivallasta on tullut arkipäivää. Koskettavan monologin esittää Linda Zilliacus, ja sen kantaesitys on 6. huhtikuuta Lilla Teaternissa.

Naïve Man Companyn huikaiseva koko perheen nykysirkusteos Prospero pohjautuu William Shakespearen Myrskyyn ja puhaltaa sen lentoon ennennäkemättömällä tavalla. Sirkusta, tanssia, fyysistä slapstick-komiikkaa ja lyyrisen kauniita hetkiä yhdistävässä teoksessa esiintyvät Jiří Kohout ja Milla Lahtinen. Maksim Komaron ohjaama sanaton esitys sopii kaikenkielisille, ja sen ensi-ilta on 16. toukokuuta studio Pasilassa.

HKT:n kevätkauden ohjelmistossa jatkavat studio Pasilassa ikisuosikki Kiviä taskussa ja perinteikäs stand up -klubi Club act!one. Arena-näyttämöllä jatkavat Kari Hotakaisen Martti Suosalolle kirjoittama Palvelija sekä suuren suosion vuoksi Pengerkadun näyttämöltä Arenaan siirtynyt Ulla Tapanisen Lava-ammuntaa V. Pengerkadun näyttämöllä jatkaa vielä tammikuussa Tyko Sallisen tyttärestä kertova Taju ja Lilla Teaternissa parisuhdekomedia Mirakelmetoden. Ihastuttava koko perheen tanssiseikkailu, Jyrki Karttusen Keijukaisneuvos Koo palaa Helsinki Dance Companyn ohjelmistoon tammi-helmikuussa Stoassa.

Omien tuotantojen lisäksi HKT:ssa nähdään kiinnostavia vierailuesityksiä, mm. Gabriel Suovasen ja Markus Vaaran konsertti-ilta Tyst musik, Klockriketeaternin vierailu Nästa andetag, Jonna Järnefeltin ja Jussi Tuurnan konsertti Eget och lånat / Omaa ja lainattua ja Riksteaternin vierailu Özz Nûjen är Rikard III.

Kevätnäytäntökausi toimitaan uuden teatterinjohtajan Kari Arffmanin luotsaamana vielä väistötiloissa ja syyskausi avataan 50 vuotta täyttävässä peruskorjatussa teatteritalossa komeasti Lasse Mårtensonin Myrskyluodon Maija -musikaalilla, joka juhlistaa samalla Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä sekä 110 vuotta täyttävää Kaupunginteatteria.

Lue uusi Teatteriin-lehti täällä.

 

Seuraavat ensi-illat Helsingin Kaupunginteatterissa:

Isä 19.1.2017 studio Pasilassa, ohj. Milko Lehto
Retro 1.2.2017 Lilla Teaternissa, ohj. Joakim Groth
Kirka – Surun pyyhit silmistäni 2.2.2017 Peacock-teatterissa, ohj. Kari Rentola
Tenorit liemessä 8.2.2017 Arena-näyttämöllä, ohj. Jaakko Saariluoma
Saikkua, kiitos! 10.2.2017 studio Pasilassa, ohj. Otto Kanerva
Rakastetaan tietämättä mitään 16.2.2017 Pengerkadun näyttämöllä, ohj. Arn-Henrik Blomqvist
Mieletön metodi 9.3.2017 Lilla Teaternissa, ohj. Marina Meinander ja Kirsi Porkka
Jemina – The Great American Show 22.3.2017, kor. Jyrki Karttunen, ohj. Heidi Räsänen
Mammas flicka 6.4.2017 Lilla Teaternissa
Prospero 16.5.2017 studio Pasilassa, ohj. Maksim Komaro
Myrskyluodon Maija 24.8.2017, ohj. Kari Rentola
 

Vierailuesitykset:
Tyst musik 14.2.2017 Lilla Teaternissa
Eget och lånat/ Omaa ja lainattua 21.2.2017 Lilla Teaternissa
Nästa andetag 14.3.2017 Lilla Teaternissa, ohj. Dan Henriksson
Özz Nûjen är Richard III 28.4.2017 Lilla Teaternissa