Saavutettavuustyökalut

Kaupunginteatterin uutuus tuo näyttämölle Suomen kohtalonvuodet

Tiedote   04.10.2017

Juha Vakkurin kirjoittama ja Kari Heiskasen ohjaama ja sovittama historiallinen näytelmä Mannerheim ja saksalainen suudelma saa kantaesityksensä 25. lokakuuta Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Osana Suomi 100-juhlaohjelmaa esitettävä näytelmä kertoo juuri itsenäistyneen maan kohtalonvuosista ja turvautumisesta Saksaan kansalais- ja jatkosodan aikana.

Poliittishistoriallisia tapahtumia kuvatessaan näytelmä piirtää kuvan myös niihin ratkaisevalla tavalla liittyneestä kosmopoliitista sotapäälliköstä ja marsalkasta Carl Gustaf Emil Mannerheimista. Mannerheimin roolin näyttelee vuoden alusta teatterinjohtajan työstä eläkkeelle siirtynyt Asko Sarkola.

Itsenäisen Suomen alkutaipaleella itsenäisyys, tasavaltainen hallitusmuoto tai suvereniteetti eivät olleet kiveen hakattuja. Sisällissodan sekasorto vuonna 1918 sai oikeistovoimat turvautumaan ajatukseen olojen vakiinnuttamisesta keskitetyn vallan avulla.

”Hanke saksalaisprinssistä Suomen kuninkaana ei ole mitään verrattuna siihen, että Suomi antoi Saksalle vapaat kädet puuttua maan sisäisiin asioihin siihen mittaan, että voidaan puhua vasalliksi asettumisesta”, sanoo ohjaaja Kari Heiskanen.

Näytelmän toinen näytös tuo esiin sen, miten Suomi ei ajautunut jatkosotaan, vaan valmistautui systemaattisesti Saksan avulla sotimaan talvisodassa menetetyt alueet takaisin. Sotatoimet kaikkineen olivat voimasuhteet huomioiden menestys, mutta suurin taidonnäyte oli sodasta irrottautuminen, Saksan aseveljeyden katkaiseminen ja itsenäisyyden säilyttäminen.

Mannerheim ja saksalainen suudelma kuvaa niitä hetkiä, kun Suomi oli tienhaarassa ja epävarman tulevaisuuden edessä joutui valitsemaan tien jota kulkea. Tällaisilla hetkillä nousevat esiin johtajien henkilökohtaiset ominaisuudet, heidän voimansa ja heikkoutensa”, sanoo Heiskanen.

”Mannerheimin lapsuudenkoti särkyi jo varhaisnuoruudessa eikä hän aikuisiällään koskaan onnistunut luomaan onnellista perhe-elämää. Romantikko kysyisi kenties, millainen johtaja Mannerheimista olisi tullut, jos Kitty Linder olisi suostunut hänen vaimokseen? Olisiko hänestä tullut toisenlainen johtaja, toisenlainen mies?”, Heiskanen jatkaa.

”Mannerheim on itsenäisen Suomen kiinnostavin historiallinen henkilö: ensimmäinen kosmopoliitti, ainutlaatuinen aristokraatti, yksinäinen ylipäällikkö, epäonnistunut poliitikko, maailmanluokan diplomaatti ja parantumaton hurmuri! Sen lisäksi että Mannerheim toimi menestyksekkäästi Suomen armeijan ylipäällikkönä ja johdatti Suomen jatkosodasta erillisrauhaan, hän pelasti kansalaissodan jälkeen Suomen kansan myös nälänhädästä”, summaa kirjailija Juha Vakkuri.

Tiivistunnelmaisessa näytelmässä lavalle nousevat Sarkolan lisäksi Helena Haaranen, Kirsi Karlenius, Kari Mattila, Unto Nuora, Matti Olavi Ranin, Tommi Rantamäki, Matti Rasila, Eero Saarinen, Pertti Sveholm, Antti Timonen ja Kaisa Torkkel

Lavastuksen on suunnitellut Antti Mattila ja pukusuunnittelusta vastaa Elina Kolehmainen. Valosuunnittelija on Mika Ijäs, äänisuunnittelija Eradj Nazimov ja videosuunnittelija Toni Haaranen. Naamioinnista vastaavat Anu Laaksonen ja Jaana Nykänen.

Mannerheim ja saksalainen suudelma -ensi-ilta 25.10.2017 Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä (Eläintarhatie 5)

Liput: 20/22,50 – 40/45 € (sis. pm)