Saavutettavuustyökalut

Komisario Palmu seurueineen svengaa Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä

Tiedote   07.11.2018

Mika Waltarin (1908 – 1979) rakastettu romaanihahmo, Matti Kassilan elokuvista tuttu, ikoninen komisario Palmu nousee nyt maan suurimmalle teatterinäyttämölle Heikki Kujanpään ohjaamana ja konkarinäyttelijä Kari Väänäsen upeasti tulkitsemana. Kaasua, komisario Palmu!  saa ensi-iltansa Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 29. marraskuuta.

Joel Elstelän dramatisoima komediallinen rikosjännäri Kaasua, komisario Palmu! tuo kuuluisan komisarion yleisön pyynnöstä jo toistamiseen HKT:n näyttämölle. Edellinen, Komisario Palmun erehdys nähtiin kaksi vuotta sitten Arena-näyttämöllä.

Tällä kertaa Palmu etsivineen tutkii helsinkiläisessä kerrostalossa kaasumyrkytykseen kuolleen rikkaan leskirouvan tapausta. Kuka on tullut asuntoon parvekkeen kautta ja avannut keittiön lieden kaasuhanan rouva Skrofin nukkuessa? Johtolangat ja ratkaisut seuraavat toisiaan, ja uusia yllättäviä murhaajaehdokkaita löytyy tutkimusten edetessä.

Ohjauksessaan Heikki Kujanpää ei ole halunnut lähteä rikkomaan Mika Waltarin romaaniin perustuvia, Matti Kassilan palkitun elokuvan herkullisia hahmoja.

”Katsojille täytyy tarjota muutakin kuin vain henkilöiden uudesti löytämisen ilo. Esityksen pitää hurmata hulvattomuudellaan. Luotamme röyhkeään leikkiin ja tyylikkääseen svengiin. Ilokseni pääsen ideoimaan esityksen äänimaailmaa jälleen yhteistyössä säveltäjä Timo Hietalan kanssa”, Kujanpää sanoo.

Lukuisista elokuvasävellyksistään tunnetun Timo Hietalan esitystä varten säveltämä musiikki ja rikas äänimaailma ovatkin keskeisessä osassa Kaasua komisario Palmu! -esityksessä.

”Lavalla nähdään viisihenkinen, Suomen parhaista jazzmuusikoista koostuva, mustavalkoinen, film noir -tyyppinen crime jazz -bändi. Kun usein teatterissa bändi soittaa jossain piilossa, nyt yleisö pääsee seuraamaan huippumuusikoiden työskentelyä livenä! He improvisoivat ja tekevät rikostutkintaa kuvaaviin takautumiin ’foleyt’, eli askelten äänet, kolinat ja kalinat, joita elokuviin dubataan jälkikäteen. Ja yleisö pääsee kuulemaan myös näytelmän huippujazzlaulajattaren Iiri Salmian (Vuokko Hovatta) upeaa laulua!”, Hietala hehkuttaa.

Ikonisen Palmun roolin näyttelevän Kari Väänäsen lisäksi etsivä Kokin ja Virran rooleissa nähdään mm. Kinky Boots -musikaalista tutut Petrus Kähkönen ja Heikki Ranta. Muissa rooleissa näyttelevät Miiko Toiviainen, Tuukka Leppänen, Sara Paasikoski, Jouko Klemettilä, Vuokko Hovatta, Eero Saarinen, Kari Mattila, Kaisa Torkkel, Kai Lähdesmäki ja Kirsi Karlenius. Live-jazzbändissä soittavat Joakim Berghäll, Jori Huhtala, Mikko Karjalainen, Panu Savolainen ja Tuomas Timonen.

Ajankuvaa 1940-luvun Helsingistä näyttämölle luovat Toni Haarasen projisoinnit. Lavastuksen on suunnitellut Pekka Korpiniitty ja puvut Elina Kolehmainen. Koreografiasta vastaa Kaisa Torkkel ja naamioinnin ja kampaukset on suunnitellut Tuula Kuittinen. Esityksen valosuunnittelusta vastaa Petteri Heiskanen ja äänisuunnittelusta Janne Brelih.

Kaasua, komisario Palmu!  -ensi-ilta 29.11.2018 Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä
19,50 € – 49 € (sis. pm)