Saavutettavuustyökalut

Lauloit juuri -lyhytelokuva syväsukeltaa Koillis-Helsingin asukkaiden mielenmaisemaan

Tiedote   06.09.2021

 

Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyön ja Pohjois-Helsingin Bändikoulun lyhytelokuva Lauloit juuri saa ensi-iltansa Paikallismaisemia-festivaalilla Helsingin Tapulikaupungissa lauantaina 18. syyskuuta. Yhteisötaideprosessin lopputuloksena syntynyt elokuva on osa Valokeilassa Koillinen -taidehanketta.

Lauloit juuri on vajaan puolen tunnin mittainen lyyrinen läpileikkaus yhdeksäntoista koillishelsinkiläisen elämästä – kivusta ja toipumisesta, rauhasta ja läsnäolosta. Elokuvan käsikirjoitusmateriaali on syntynyt keväällä 2021 pidetyissä etätyöpajoissa, ja se on kuvattu eri puolilla Koillis-Helsinkiä osallistujille merkityksellisissä paikoissa.

”Pandemia pakotti ajattelemaan asioita uusiksi, mutta loppujen lopuksi käänsimme haasteet voitoksi. Elokuvaprosessi kaikkinensa on ollut todella onnistunut, ja lopputulos on hieno huipennus kolmevuotiselle toiminnalle”, aluetaiteilijat Martta Pesonen ja Janne Puustinen Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyöstä toteavat. ”On myös kiinnostavaa, että syntyvä teos on tällä kertaa pysyvä – elokuva ei lakkaa olemasta viimeisen näytöksen jälkeenkään.”

Valkokankaalla nähdään yli 20 eri-ikäistä Koillis-Helsingin asukasta. Heistä valtaosa osallistui keväällä 2021 työpajoihin, joissa elokuvan pohjamateriaali tuotettiin. Ryhmän tuottaman materiaalin pohjalta esityksen ovat käsikirjoittaneet elokuvan ohjaaja Janne Puustinen, apulaisohjaaja-dramaturgi Martta Pesonen, kuvaaja Sonja Tolonen sekä äänisuunnittelija Aleksi Kinnunen. ”Työpajajakso oli todellinen syväsukellus osallistujien mielenmaisemaan, ja jokainen heistä astui rohkeasti myös oman mukavuusalueensa ulkopuolelle”, aluetaiteilijat hehkuttavat. 

Elokuva saa valkokangasensi-iltansa Paikallismaisemia-festivaalilla Tapulikaupungissa. Ulkoilmaelokuvateatteri pystytetään Maatullin vanhan koulun edustalla olevalle aukiolle kävelymatkan päähän Puistolan asemalta. Ensi-iltapäivänä 18.9. se esitetään useita kertoja klo 19.30–22 välillä. Samana iltana samalta kankaalta on mahdollista nähdä myös Zodiak – Uuden tanssin keskuksen lyhytelokuva Missä täällä tanssitaan. Lauantain ulkoilmanäytösten lisäksi elokuva on nähtävissä maanantaina 20.9. ja tiistaina 21.9. klo 10-16 Suutarilan kirjastossa.

Esitysajat:

La 18.9. klo 19.30-22 Maatullin vanhan koulun piha (Kimnaasipolku 5)
Ma 20.9. klo 10-16 Suutarilan kirjasto (Seulastentie 11)
Ti 21.9. klo 10-16 Suutarilan kirjasto (Seulastentie 11)

Näytöksiin ei ole ennakkovarausta. Ulkoilmanäytöksiin mahtuu runsaasti katsojia, mutta sisätiloissa järjestettäviin esityksiin kokoontumisrajoitusten mukaisesti vain muutama katsojaa kerrallaan. Näytöksiin on vapaa pääsy.

Valokeilassa Koillinen on Helsingin Kaupunginteatterin, Zodiak-Uuden tanssin keskuksen, Pohjois-Helsingin Bändikoulun ja Teatteri Tuikkeen yhteinen kolmivuotinen hanke, jonka tehtävänä on lisätä taide- ja kulttuuritarjontaa Tapulikaupungin, Suutarilan, Siltamäen, Puistolan ja Tapanilan kaupunginosissa vuosina 2019–2021.

Lisätiedot: valokeilassakoillinen@hkt.fi tai 050 475 8701.
www.valokeilassakoillinen.fi
www.facebook.com/valokeilassakoillinen
@valokeilassakoillinen #valokeilassakoillinen @hktfi
https://hkt.fi/ Lehdistökuvat löytyvät kuvapankista ja tiedotteet uutishuoneesta.

Helsingin Kaupunginteatteri, Ensi linja 2, 00530 Helsinki