Saavutettavuustyökalut

Maria Jotunin klassikosta uusi, raikas toteutus Helsingin Kaupunginteatteriin

Tiedote   14.08.2017

Helsingin Kaupunginteatterin peruskorjatun pienen näyttämön syyskauden avaa Maria Jotunin Kultainen vasikka 31. elokuuta. Ohjaaja Heidi Räsänen tuo Jotunin henkilöt tähän päivään klassikon raikkaassa uudessa toteutuksessa.

Näytelmä kertoo epävakaiden olojen ja puutteen keskellä keinottelemaan ryhtyvistä ihmisistä, jotka unelma nopeasta rikastumisesta ja sen tuomasta turvasta sokaisee. Kaikki on kauppatavaraa, myös rakkaus.

Niukkuudessa elävän valokuvaaja Ahlroosin perheen kahdesta tyttärestä Lahja on vielä naimaton ja Eedit elää avioliitossa rehellisen liikemiehen Jaakon kanssa, mutta alkaa äitinsä tavoin haaveilla rikkauksista ja leveämmästä elämästä. Kumpi vie voiton, raha vai rakkaus?

“Jotunin kiehtovassa ihmiskuvassa henkilöhahmoja eivät rajoita patriarkaaliset sukupuoliroolit. Satavuotias teksti mahdollistaa rohkean tämän päivän näyttämömaailman. Visuaalisuudeltaan esitys on maaginen ja tunnistettava – nykyaika ja mennyt kietoutuvat yhteen. Häikäilemätön ahneus ja ylitsevuotavat intohimot ajavat ihmiset tekemään sopimuksia ylitse moraalinsa. Viattomaksi tekeytyminen on teeskentelyä. Omatunto kolhiintuu ja moraali näyttäytyy tekopyhyytenä”, luonnehtii ohjaaja Heidi Räsänen.

Rooleissa nähdään Rauno Ahonen, Heidi Herala, Sanna-June Hyde, Petrus Kähkönen, Tuukka Leppänen, Vappu Nalbantoglu, Helmi-Leena Nummela, Jari Pehkonen, Ursula Salo ja Aino Seppo.

Näytelmän visuaalisen ilmeen ovat suunnitelleet lavastaja Antti Mattila, pukusuunnittelija Sanna Levo ja valosuunnittelija Mika Ijäs. Äänisuunnittelusta vastaa Eradj Nazimov, ja äänimaailmaa luo vahvasti myös Petrus Kähkösen esittämä sellomusiikki.

 

Kultainen vasikka -ensi-ilta 31.8.2017 Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä (Eläintarhantie 5)
Liput 19,50 – 39 € (sis. pm)