Saavutettavuustyökalut

Martti Suosalon tähdittämä Suomen hauskin mies ensi-iltaan Kaupunginteatterissa

Tiedote   12.10.2017

Helsingin Kaupunginteatteri jatkaa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmistoaan Mikko Reitalan ja Heikki Kujanpään kirjoittamalla ja Kujanpään ohjaamalla uutuusdraamalla Suomen hauskin mies. Martti Suosalon tähdittämä näytelmä saa ensi-iltansa 2. marraskuuta pienellä näyttämöllä.

Tositapahtumiin perustuva hirtehinen draama sijoittuu sisällissodan jälkeiselle elokuulle 1918, jolloin yli 80 000 punaista oli suljettu vankileireille. Pahamaineisella Iso-Mjölön (Isosaaren) vankileirillä viruvat nälkäkuoleman partaalla myös Helsingin Kaupunginteatteria edeltäneen Työväenteatterin johtaja, koomisissa rooleissa mainetta niittänyt näyttelijä Toivo Parikka (Martti Suosalo) sekä hänen näyttelijätoverinsa. Kuolemaan tuomittu teatteriseurue saa yllättävän ehdotuksen: he säästyvät teloitukselta, jos onnistuvat valmistamaan viihdyttävän huvinäytelmän saarelle saapuville arvovieraille. Lehdistön “Suomen hauskimmaksi mieheksi” kutsuma Parikka joutuu elämänsä kovimman haasteen eteen.

Leirisaaren suljetussa maailmassa kerrotaan tarina Suomen synnystä. Isot poliittiset tapahtumat ovat kehyksenä muutaman ihmisen kokemukselle aikakauden vallitsevista ristiriidoista, julmuudesta ja sovinnosta. Teatterin voima, huumori ja armo ovat esityksen tärkeitä teemoja. Komedia kumpuaa sieltä mistä suuri tuskakin.

”Traaginen ja hauska. Ylevä ja absurdi. Kaikkein kauhistavin ja koskettavin. Suomen hauskimmassa miehessä ääripäät viihtyvät vierekkäin ja huumori on oikotie kauheuksien ymmärtämiseen. Satiiri on sivistyksen mittari. Ahdistavissakin olosuhteissa mikä tahansa yhteisö selviää, kun se osaa käsitellä asioita huumorin keinoin”, sanoo ohjaaja Heikki Kujanpää. 

Martti Suosalon lisäksi lavalla nähdään Rauno Ahonen, Pekka Huotari, Risto Kaskilahti, Petrus Kähkönen, Vappu Nalbantoglu, Jari Pehkonen, Pihla Pohjolainen, Heikki Ranta, Mikko Reitala, Heikki Sankari ja Tatu Sinisalo sekä muusikot Jesse Mast, Jani Jokinen, Annika Venäläinen ja Jarkko Soinikoski.

Teoksessa keskeisessä osassa olevan musiikin on säveltänyt Timo Hietala. Lavastuksen on suunnitellut Pekka Korpiniitty ja puvut Sari Salmela. Valosuunnittelijana on Kari Leppälä, ja äänisuunnittelusta vastaa Aleksi Saura. Naamioinnin ja kampaukset on suunnitellut Tuula Kuittinen.

Suomen hauskin mies on tulossa keväällä ensi-iltaan myös elokuvana, jonka ohjaajana ja pääroolin näyttelijänä ovat näytelmästäkin tutut Kujanpää ja Suosalo.

Yleisöä ennakkoon kiinnostaneen näytelmän syyskauden esitykset ovat täynnä, mutta nyt myynnissä oleviin tammi-helmikuun esityksiin on vielä lippuja jäljellä.

 

Suomen hauskin mies -ensi-ilta 2.11.2017 Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä (Eläintarhantie 5)
Liput 22 – 44 € (sis. pm)