Saavutettavuustyökalut

Mörkö se tahtoo Helsingin Kaupunginteatteriin – 80-luvun kestohitti Mörköooppera tulee taas

Tiedote   08.01.2018

Helsingin Kaupunginteatterin kevätkausi jatkuu tammi-helmikuun ensi-iltojen jälkeen vauhdikkaasti koko perheen fantasiasadulla, kun Marjatta Pokelan (1925-2002) klassikko Mörköooppera valtaa pienen näyttämön 22. maaliskuuta. Lilla Teaternin keväässä on luvassa Lena Anderssonin (s. 1970) August-palkittuun romaaniin perustuva Egenmäktigt förfarande sekä kiinnostavia vierailuesityksiä.

Kaikille 80-luvulla eläneille tuttuakin tutumpi klassikko ”Mörkö se lähti piiriin” ja muut yli sukupolvien kantavat Mörköoopperan hitit soivat pienellä näyttämöllä 22. maalikuuta alkaen. Marjatta Pokelan kirjoittaman ja säveltämän fantasiasadun ohjaa Kimmo Virtanen. Musiikin koko perheen esitykseen sovittaa ja toteuttaa multi-instrumentalisti Lauri Schrek, ja koreografiat laatii Jyrki Karttunen. Lavastuksen ja puvut satuklassikkoon suunnittelee Alisha Davidow.

Mörön roolissa nähdään upea Sanna Majuri ja muissa rooleissa Sari Haapamäki, Sofia Hilli, Tiina Peltonen, Leena Rapola, Heikki Sankari ja Marjut Toivanen.

Metsästä tullut Mörkö ilmestyy lasten joukkoon ja seikkailee Oulusta Helsinkiin päätyen lopulta takaisin asuinsijoilleen Mökkyrän satumaahan. Utelias Mörkö vie meidät matkalle, jossa lapsen silmin katsotaan ympäröivää maailmaa ja ymmärretään puhtaan luonnon ja ihmiselämän monimuotoisuuden merkitys.

Hauskojen hahmojen, vauhdikkaan tanssin ja mukaansa tempaavan musiikin ja laulun siivittämä huikea seikkailu sopii kaikille neljä vuotta täyttäneille.

Lilla Teaternin kevättä jatkaa 15. maaliskuuta ruotsalaisen Lena Anderssonin August-palkittuun romaaniin perustuva Egenmäktigt förfarande (2013, suom. Omavaltaista menettelyä, 2014). Karin Parrot-Jonzonin dramatisoiman viiltävän komedian ohjaa Ann-Luise Bertell, ja lavastuksen ja puvut suunnittelee Antti Mattila.

Näytelmän päähenkilö Ester Nilsson on järkevä ihminen järkevässä suhteessa. Hän seuraa aikaansa, tietää mitä haluaa ja treenaa määrätietoisesti seuraavaa maratonia varten. Kun taiteilija Hugo Rask viettelee hänet, rakkaus vie häneltä järjen. Jos Hugo ei rakasta häntä, niin miksi hän vietteli hänet? Ja kun he kerran ovat viettäneet yön yhdessä, eikö hän ansaitse edes vastauksen?

Linda Zilliacus esittää Ester Nilssonia, josta on tullut yksi 2010-luvun ikonisista romaanihahmoista. Hän on moderni, itsenäinen ja vahva nainen, joka ei suostu tuntemaan syyllisyyttä, mutta antaa pakkomielteelleen vallan. Näytelmän muissa rooleissa nähdään Emilia Nyman, Johan Fagerudd ja Anja Bargum.

Lillanissa nähdään kevään aikana myös kolme kiinnostavaa vierailuesitystä. Suomalaisen Blaue Frau -teatteriryhmän, ruotsalalaisen Poste Restanten ja viiden pohjoismaisen naisnäyttelijän yhteistyönä syntyvä immersiivinen teatteriesitys, 35 jag och några skådespelare, saa ensi-iltansa Lilla Teaternissa 16. helmikuuta. Esitys jatkaa Helsingin jälkeen kiertueelle muihin Pohjoismaihin. Työryhmään kuuluvat suomalaisnäyttelijät ovat Sonja Ahlfors, Joanna Wingren ja Lidia Bäck sekä Lillanin esityksissä myös Pia Runnakko.

Bengt Ahlforsin rakastettu, vuonna 2004 Lasse Pöystin tähdittämänä Helsingin Kaupunginteatterissa kantaesitetty, Den sista cigarren vierailee Lilla Teaternissa 21. maaliskuuta Åbo Svenska Teaternin tuotantona. Jukka Aaltosen ohjaaman komedian rooleissa nähdään Thomas Backlund, Amanda Nyman, Monica Nyman ja Bror Österlund.

Klassista teatteria, taikuutta, stand-upia ja dragia yhdistävä Finlandsvenska teaternin Locker Room Talk vierailee Lilla Teaternissa 21. huhtikuuta. Palkitun Philipp Stengelen ohjauksessa lavalla nähdään Kim Gustafsson, Jonas Kippersund ja Marc Svahnström sekä pianistina Patrik Komorowski.

Kaupunginteatteri tarjoaa kevään aikana teatterin ystäville myös erilaisia yleisötapahtumia kuten kulissikierroksia kerran kuussa keskiviikkoisin, taitelijatapaamisia sekä näyttelijöiden Heidi Heralan, Aino Sepon ja Eija Vilppaan vetämiä Kahvilla kirjailijan kanssa -tilaisuuksia.

Lue uusi Teatteriin-lehti täällä.

 

Seuraavat ensi-illat Helsingin Kaupunginteatterissa:

Rakastunut Shakespeare 25.1.2018 suurella näyttämöllä, ohj. Kari Arffman

Sommarboken 31.1.2018 Lilla Teatern

Älä pukeudu päivälliselle 2.2.2018 Arena-näyttämöllö, ohj. Jaakko Saariluoma

Hinta 1.2.2018 pienellä näyttämöllä, ohj. Paavo Westerberg

Ei kiitos 7.2.2018 studio Pasilassa, ohj. Mira Kivilä

Lisää saikkua, kiitos! 12.2.2018 studio Pasilassa, ohj. Otto Kanerva ja työryhmä
Egenmäktigt förvarande 15.3.2018 Lilla Teaternissa, ohj. Ann-Luise Bertell

Mörköooppera 22.3.2018 pienellä näyttämöllä, ohj. Kimmo Virtanen

 

Vierailut

35 jag och några skådespelare 16.2.2018 Lilla Teaternissa

Den sista cigarren 21.3.2018 Lilla Teaternissa, ohj. Jukka Aaltonen

Locker Room Talk 21.4.2018 Lilla Teaternissa, ohj. Philipp Stengele

 

Yleisötapahtumat

Kahvilla kirjailijan kanssa

  • Eija Vilppaan vieraana kirjailija Annina Holmberg 15.2.2018 klo 17, suuren näyttämön lämpiö
  • Heidi Heralan vieraana kirjailijat Sinikka ja Tiina Nopola 15.23.2018 klo 17, suuren näyttämön lämpiö
  • Aino Sepon vieraana Tommi Kinnunen 19.4.2018 klo 17, suuren näyttämön lämpiössä

Rakastunut Shakespeare -taiteilijatapaaminen 23.1.2018 klo 17.30 ohjaaja Kari Arffman kertoo esityksestä, suuren näyttämön lämpiö

Keskiviikon kulissikierrokset