Saavutettavuustyökalut

Nukkekoti, osa 2 kertoo tunnistettavasti rakastamisen vaikeudesta

Tiedote   24.10.2018

Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä saa 15. marraskuuta ensi-iltansa yhdysvaltalaisen Lucas Hnathin kirjoittama menestysnäytelmä Nukkekoti, osa 2 (A Doll’s House, Part 2). Tony-ehdokkuuksia kahminut teos nähdään Kaupunginteatterissa heti tuoreeltaan, näytelmä sai ensi-iltansa Broadwayllä vuonna 2017. Näytelmän ohjaa HKT:ssa ohjaajadebyyttinsä tekevä Liisa Mustonen.

Nukkekoti, osa 2 kertoo, mitä tapahtuu, kun Ibsenin Nukkekodin päähenkilö, perheensä jättänyt Nora Helmer, palaa takaisin samasta ovesta, josta lähti 15 vuotta aikaisemmin. Nora lähti selviytyäkseen ja voidakseen olla itsensä. Hän on kantanut vastuun omasta vapaudestaan, josta on maksanut kalliin hinnan. Mutta nyt Noralla on syynsä palata, ja palatessaan hän kohtaa menneisyytensä ja oman lähtönsä seuraukset.

Nukkekoti, osa 2:ssa minua koskettaa kysymys naisen tasa-arvosta ja vapaustaistelusta. Mutta ennen kaikkea minuun osuu teema, joka lävistää tämän kaiken: ’se mikä meidät erottaa, ei ole erilaisuus, vaan samankaltaisuus’. Teoksen henkilöt ovat kuin toistensa peilejä, ihmisiä, jotka taistelevat omista oikeuksistaan ja omasta vapaudestaan. Ja niin kauan kuin he eivät kohtaa itseään ja toista, he ikään kuin taistelevat toisessa itseään vastaan. Ja taistellessaan he eivät ole vapaita, he eivät kasva, he eivät kohtaa, he eivät rakasta, he eivät todella elä, vaan he yksinkertaisesti vain selviytyvät, riippuvaisina”, sanoo ohjaaja Liisa Mustonen.

”Nämä isot teemat jylläävät teoksessa, joka on hyvin viehättävä, liikuttava ja tunnistettavuudessaan todella hauska! Näytelmä on draamaa, ihan oikeaa tekstillistä ilotulitusta!”, Mustonen jatkaa.

Näytelmässä kohtaavat herkullisella tavalla 1900-luvun alun epookki ja nykykieli. Näytelmän teemat, vapauden ja vastuun lisäksi tasa-arvo ja rakastamisen vaikeus, koskettavat kaikkia, jotka ovat koskaan eläneet perheessä tai parisuhteessa.

Noraa näyttelee teatterinäyttämölle palaava Susanna Mikkonen, Torvaldin roolissa nähdään Santeri Kinnunen, Anne-Mariena Ursula Salo ja Emmy-tyttärenä Elina Hietala.

Reita Lounatvuoren suomentamaan näytelmään on lavastuksen ja puvut on suunnitellut Antti Mattila. Valosuunnittelusta vastaa William Iles ja äänisuunnittelusta Eradj Nazimov. Naamioinnin ja kampaukset on suunnitellut Jutta Kainulainen.

Nukkekoti, osa 2 -ensi-ilta 15.11.2018 Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä (Eläintarhantie 5)
Liput: 19,50 € – 39 € (sis. pm)