Saavutettavuustyökalut

Nuori Näyttämö -haku käynnistyy – HKT mukana mentoroimassa teatterista kiinnostuneita nuoria

Tiedote   01.03.2017

Uudet näytelmätekstit ja ammattiteattereiden mentorointiapu avautuvat nyt kaikkien teatterista kiinnostuneiden nuorten käyttöön. Helsingin Kaupunginteatteri on mukana yhdessä kuuden muun ammattiteatterin kanssa hankkeessa vuosina 2016–2018.

Työväen Näyttämöiden Liiton (TNL) järjestämässä valtakunnallisessa Nuori Näyttämö -hankkeessa haetaan maaliskuun 2017 aikana nuorten teatteriharrastajien ryhmiä toteuttamaan uusia näytelmiä ammattiteatterin tuella. Monitahoisesti nuorten maailmaa käsittelevät, 13-19-vuotiaille suunnatut näytelmätekstit ovat Gunilla Hemmingin, Pipsa Longan ja Veikko Nuutisen kirjoittamia. Neljännen näytelmän on kirjoittanut Rasmus Lindberg Ruotsin vastaavalle hankkeelle 2014.

Osallistujat voivat olla kouluryhmiä, opiskelijoita, valmiita harrastajaryhmiä tai ihan uusia kokoonpanoja. Näillä kaikilla on omat ohjaajansa, ja työskentelyä mentoroivat ammattiteattereissa työskentelevät teatterin ammattilaiset. Kaupunginteatterilta mukaan lähtee kuusi taiteilijaa, joista jokainen toimii mentorina tai kummina yhdelle ryhmälle.

Helsingin Kaupunginteatteri oli mukana Nuori Näyttämössä jo ensimmäisellä kerralla vuosina 2013–15. Hankkeeseen osallistui tuolloin valtakunnallisesti 27 teatteriryhmää, 450 nuorta, ja esitysten yleisömäärä oli yli 10 000 katsojaa.

Helsingin Kaupunginteatteriin ja Suomen Kansallisteatteriin on järjestetty pääkaupunkiseudun ryhmille tarkoitettu yhteinen haku. Hakuaika nuorten ryhmille on 1.3.-31.3.2017 osoitteessa www.nuorinayttamo.info.

Mukana olevat seitsemän ammattiteatteria edustavat sekä maantieteellisesti ja toiminnallisesti koko Suomea. Pääkaupunkiseudun kaksi suurta toimijaa, Helsingin Kaupunginteatteri ja Suomen Kansallisteatteri, yhdistävät ensimmäistä kertaa historiassaan voimansa yhteisen paikallisfestivaalin järjestelyissä keväällä 2018. Maakuntateattereista Mikkelin ja Varkauden Teatterit järjestävät yhteisen paikallisfestivaalin. Pohjoisista teattereista osallistuu Kemin kaupunginteatteri, ja itäisin on Kotkan kaupunginteatteri. Pirkanmaan nuoret tekevät yhteistyötä Tampereen Työväen Teatterin kanssa, joka on suuren päätösfestivaalin tapahtumapaikka.

Hanketta tukevat Suomen Kulttuurirahasto ja Jenny ja Antti Wihurin rahasto sekä Kansan Sivistysrahasto.

 

 

Lisätietoja: Helsingin Kaupunginteatteri, yleisötyövastaava Mirja Neuvonen, puh. 040 35223969, mirja.neuvonen@hkt.fi