Saavutettavuustyökalut

Ny konstnärlig ledare till Lilla Teatern och ny dramaturg till Helsingfors Stadsteater

Tiedote   25.04.2019

Styrelsen för Helsingfors teaterstiftelse har valt två nya konstnärer till Helsingfors Stadsteater. Ari-Pekka Lahti (magister i teaterkonst, filosofiemagister) börjar som dramaturg den 1.9.2019 och Jakob Höglund (magister i teaterkonst) som Lilla Teaterns konstnärliga ledare den 1.11.2019. De båda kommer att delta i Helsingfors Stadsteaters repertoarplanering.

”Jakob Höglund kallades till Lilla Teaterns konstnärliga ledare. Han är mycket meriterad som regissör och känner det finlandssvenska teaterfältet utomordentligt”, säger teaterchefen Kari Arffman.

”Jag och Lillan fann varandra och blev alldeles kära under min regi av Sommarboken härom året. Att nu få slå följe med en så legendarisk teater som Lilla Teatern och dansa in henne i framtiden tar jag på mycket stort allvar men också med lekfull entusiasm”, säger Jakob Höglund.

”Det kom många goda ansökningar till dramaturgposten, allt som allt 20, varav vi intervjuade fyra och valde Ari-Pekka Lahti. Med sin bakgrund som dramaturg, pjäsförfattare och regissör har han en väldigt mångsidig erfarenhet av teater och som före detta teaterchef kan han även repertoarplanering, ” fortsätter Arffman.

”Det känns som att komma hem! Under studietiden jobbade jag i garderoben på Helsingfors Stadsteater och jag har alltid sagt att det var det trevligaste jobb jag haft. Vi tog emot publikens jackor och gav dem tillbaka efter föreställningen. Resten av tiden tittade vi på föreställningar och talade med arbetskamraterna. Ibland passerade jag rummet där dramaturgen satt och tänkte på hur fint det skulle vara att någon dag få stiga in där, minns Ari-Pekka Lahti.

Ari-Pekka Lahti (f. 1975) fick statspriset i scenkonst 2012 och är en prisbelönt dramaturg, pjäsförfattare, regissör och teaterchef med en mångårig erfarenhet av internationellt teatersamarbete och framgång som teaterchef (Karleby stadsteater 2009-2012). Han har skrivit pjäser till flera av huvudstadsregionens proffsteatrar samt till regionteatrar. Lahtis pjäs Sydänmaa hade sin urpremiär år 2005 på Helsingfors Stadsteaters scen Studio Pasila. Lahti är även känd som Ruska Ensembles konstnärliga ledare.

Jakob Höglund (f. 1981) utexaminerades från Teaterhögskolan 2007 och har sedan dess jobbat som regissör, koreograf, skådespelare och dansare i Finland, Sverige och Norge. Han är känd för regin och koreografin för bl.a. succémusikalerna Billy Elliot (2017) och Myrskyluodon Maija (2018) för Vaasan kaupunginteatteri. Höglund har också regisserat den älskade Sommarboken (2018) som är en av de senaste årens största framgångar på Lillan.

 

Pressbilder finns i bildbanken Ari-Pekka Lahti och Jakob Höglund

För mera information kontakta: Lilla Teatern, informatör Ida Virkkunen 050-3574250