Saavutettavuustyökalut

Suosikkihahmot Hansu ja Pirre vihdoin teatterin lavalle

Tiedote   01.09.2017

1980-luvun suosikkisarja Fakta hommasta ja sittemmin keikkapaikoilta ympäri Suomea tutut Hansu ja Pirre nähdään tänä syksynä myös teatterin lavalla. Riitta Havukaisen ja Eija Vilppaan käsikirjoittama, ohjaama ja esittämä kansalliseeppinen näyttämöteos Hansu ja Pirre – Mieleni minun tekevi kantaesitetään 21. syyskuuta Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä.

Koko kansan tuntemien suosikkihahmojen yli 30-vuotinen voittokulku jatkuu. Yli puolet syksyn Hansu ja Pirre – Mieleni minun tekevi -esityksen lipuista on jo myyty tai varattu.

Näytelmän tapahtumat sijoittuvat tietysti kaksikon kotipaikkakunnalle Loimaalle. Hannele eli Hansu Kaakko (Riitta Havukainen) ja Pirjo eli Pirre Kaasinen (Eija Vilpas) valmistelevat uuden, entiselle ruumishuoneelle perustettavan taidemuseon avajaisjuhlaa. Hankkeen myötä Loimaan tikkakerho laajenee 100-vuotiaan Suomen kunniaksi taiteen puolelle.

Muun muassa tanssia, Loimaan teatterikerhon estraditaidetta, musiikkia, eläinkuntaa ja kansanperinnettä sisältävässä esityksessä nostetaan framille myös historian suurmiesten naisia. Mieleni minun tekevi käy Pirren ja Hansun omien kokemusten ja kipupisteiden kautta läpi arkisia asioita, maailman syntyä, rakkautta, luontoa ja kosmosta.

Näyttämöteoksen lavastuksen koordinoinnista vastaa Tuomas Antikainen ja puvustuksen koordinoinnista Outi Juopperi. Valosuunnittelija on Markus Schaffter ja äänisuunnittelija Mauri Siirala. Videot ovat Santtu Salmisen.

Fakta homma -tv-sarjan (1986-87, 1996-97) myötä koko kansan tietoisuuteen nousseet Hansu- ja Pirre-hahmot syntyivät alun perin tekijöidensä opinnäytetyönä Teatterikorkeakoulussa (1983). Opiskelijatoverit Lasse Karkjärvi ja Taneli Mäkelä näkivät Vilppaan ja Havukaisen luomat naishahmot lavalla, ja kehittivät näille aviomiehet, Hekan ja Auliksen. Ohjaaja Reima Kekäläinen puolestaan näki nelikon esiintymässä ja kiinnitti heidät Yleisradion TV2-kanavalle. Televisiosarjan lisäksi Fakta hommasta tehtiin vuonna 1987 elokuva. Havukainen ja Vilpas tekevät edelleen keikkoja Hansuna ja Pirrenä.

 

Hansu ja Pirre – Mieleni minun tekevi, ensi-ilta 21.9.2017 klo 19 Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä (Eläintarhantie 5).

Liput: 18,50 – 37 € (sis. pm)