Saavutettavuustyökalut

Täysin peruskorjattu teatterikaunotar avaa ovensa Eläintarhanlahdella

Tiedote   29.05.2017

Helsingin Kaupunginteatterin kesäkuussa 2015 alkanut mittava peruskorjaus on valmistunut. Arkkitehti Timo Penttilän suunnitteleman teatterirakennuksen talotekniikka on kauttaaltaan päivitetty suojellun rakennuksen henkeä kunnioittaen. Upea, 50 vuotta täyttävä teatterikaunotar avataan yleisölle elokuussa 2017.

Peruskorjauksen alkuperäinen kokonaisbudjetti (2013) oli yhteensä 67 M€, josta teatteritalon peruskorjauksen hankebudjetti oli 56 M€ ja teatteritekniikan hankebudjetti 11 M€.  Hanke tulee toteutumaan hankesuunnitelman mukaisessa budjetissa huomioiden rakennuskustannus- ja tuottajahintaindeksien nousut. Hanke rahoitetaan Kuntarahoituksen pitkäaikaisella lainoituksella ja Helsingin kaupungin ja valtion avustuksilla. Peruskorjauksen rakennuttajana oli Helsingin kaupungin Kiinteistöviraston Tilakeskus ja rakennusurakoitsijana SRV. Arkkitehtisuunnittelusta vastasi LPR-Arkkitehdit Oy yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon kanssa.

Peruskorjauksen ideana oli säilyttää keväällä 2015 suojelupäätöksen saaneen teatterin valmistumisvuoden 1967 mukainen ilme. Suojellut yleisön ja henkilökunnan tilat on entisöity ja mm. katsomoiden penkkien verhoilussa ja lämpiöiden kokolattiamattojen valinnoissa otettiin huomioon Timo Penttilän alkuperäiset suunnitelmat.

”Olemme halunnet säilyttää 50-vuotiaan teatterin alkuperäisen tunnelman. Kaikki puuosat, marmoripinnat ja lämpiöiden kalusteet on säilytetty ennallaan, ne on vain putsattu ja entisöity huolella, ja 60-luvulta peräisin oleviin valaisimiin on vaihdettu led-valot. Esitystekniikka on uusittu vastaamaan täysin New Yorkin Broadwayn ja Lontoon West Endin teattereiden tasoa”, kertoo peruskorjaushankkeen projektinjohtaja Keijo Koli.

”Helsingin Kaupunginteatteri on kulttuurin ja arkkitehtuurin merkkiteos, jonka tiloja on ollut peruskorjauksen aikana modernisoimassa suuri joukko ammattilaisia ja työmaanvahvuus on ollut korkeimmillaan 340 henkilöä. Kaikkiaan työmaalle on perehdytetty peruskorjauksen aikana 2027 työntekijää”, kertoo SRV:n yksikönjohtaja Antti Raunemaa.

Yleisön viihtyvyyttä on parannettu lisäämällä yleisövessoja, parantamalla esteettömyyttä sekä näkö- ja kuulovammaisten opastuksia. Lämpiöihin on asennettu digitaalisia näyttöjä ja opasteet on uusittu. Uutta ovat myös suuren näyttämön parvekelämpiöön rakennetut ulosvuokrattavat kabinetit. Uusi, vuorokauden- ja vuodenajan mukaan muuttuva julkisivuvalaistus tuo Kaupunginteatterin entistä paremmin näkyviin myös kaupunkikuvaan.

Henkilökunta muutti takaisin uusittuihin tiloihin toukokuun alussa, ja yleisölle talo avataan elokuussa. Teatteritalon 50-vuotisjuhlaesityksenä nähdään Myrskyluodon Maija -musikaali, johon on myyty ennakkoon ennätykselliset 47 000 lippua.

 

 

Lisätiedot:

Keijo Koli, projektinjohtaja, 050 555 1363
Antti Raunemaa, yksikönjohtaja, SRV, 040 564 4105
Kaisa Pelkonen, vastaava tiedottaja, Helsingin Kaupunginteatteri, 040 552 3788
Pilvi Aalto, viestinnän suunnittelija, SRV, 040 632 5505