Saavutettavuustyökalut

Upouusi kotimainen Comeback – räpätessä roiskuu tuo farssin tälle vuosituhannelle

Tiedote   10.01.2019

Helsingin Kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä saa 30. tammikuuta ensi-iltansa Sakari Hokkasen kirjoittama, näytelmälajityyppien kuningasta, farssia, uudistava COMEBACK – räpätessä roiskuu. Lavalla nähdään rautaiset komedian ammattilaiset Peter Kanerva, Minna Koskela, Janna Räsänen, Sauli Suonpää ja Eija Vilpas.

Sakari Hokkasen kirjoittama ja ohjaama uutuus kertoo räppäri Biiffistä eli Pasi Tuomisesta (Peter Kanerva), joka valmistautuu loppuunmyytyyn paluukonserttiin Helsingin Olympiastadionilla. Tukijoukkoina kaupungin hienoimman hotellin, Campin, sviitissä Biiffillä on Suomi-räpin veteraani Mela (Sauli Suonpää) sekä manageri Taina Kovanen (Minna Koskela). Comebackin paineet ovat valtavat ja Tainalla on täysi työ pitää räppärit keikkakunnossa. Farssimaiset juonenkäänteet saavat vauhtia, kun yli-innokas pikkolo paljastuu tubettaja MC Räpätädiksi (Janna Räsänen), Biiffin mummo (Eija Vilpas) saapuu paikalle täysin väärään aikaan ja lopulta koko comeback on vaarassa.

Farssin tekeminen on pitkään kiehtonut ohjaaja Sakari Hokkasta, ja koska sopivaa tekstiä ei löytynyt, hän päätti kirjoittaa sen itse ja päivittää samalla lajityypin 2010-luvulle.

”Pidän farssia komedian kuningaslajina, joka vaatii ohjaukselta ja näyttelijöiltä tarkkaa silmää. Farssin viihdyttävyys perustuu väärinkäsityksiin, yhteensattumiin, absurdeihin tilanteisiin, verbaaliin huumoriin ja nopeaan, loppua kohden kiihtyvään juoneen. Muodon osalta Comeback -räpätessä roiskuu on hyvinkin klassinen farssi – hotellihuoneessa mennään ja tullaan ja identiteetit sekoittuvat ja niin edelleen. Sisältö on kuitenkin täysin tätä päivää. Siinä missä klassiset farssit usein sisältävät sovinistista huumoria, tässä nauretaan sovinismille ja puretaan naurun kautta sekä klassisten farssien että Suomi-räpin usein hyvin stereotyyppisiä sukupuolirooleja”, sanoo kirjailija, ohjaaja Sakari Hokkanen.

Luksushotelliin sijoittuvan lavastuksen on suunnitellut Katariina Kirjavainen ja glamouria tihkuvat puvut Laura Dammert. Valosuunnittelusta vastaa Kari Leppälä ja äänisuunnittelusta Joonas Outakoski. Naamioinnin on suunnitellut Milja Mensonen. Näytelmän dramaturgina on Sanna Niemeläinen.

Sakari Hokkanen (s. 1978) on helsinkiläinen teatteriohjaaja ja käsikirjoittaja. Hokkasen teksteissä tartutaan ajankohtaisiin ilmiöihin ja ihmisiin terävällä, mutta ymmärtävällä otteella. Julkisuuden ja mediamaailman kuvioita tarkastellaan monesta kulmasta, tarkalla, läpivalaisevalla katseella, huumoria unohtamatta. Omien näytelmiensä lisäksi Hokkanen on ohjannut useita klassikkosovituksia, lastenteatteria ja kuunnelmia. 

Katso videot:
Manageri Taina Kovanen kertoo Biiffin comebackshowsta
Biiffin joulutervehdys
Comeback – räpätessä roiskuu -teaser

Lue myös Biiffin haastattelu Teatteriin-lehdessä.

 

Comeback – räpätessä roiskuu -ensi-ilta 30.1.2019 Helsingin Kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä (Hämeentie 2)
Liput 21,50 – 43 € (sis. pm)