Saavutettavuustyökalut

Uuden sukupolven Fanny ja Alexander on huippunäyttelijöiden tähdittämä perhedraama

Tiedote   27.10.2022

Paavo Westerbergin dramatisoima ja ohjaama Fanny ja Alexander saa ensi-iltansa Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 17. marraskuuta. Ingmar Bergmanin osittain elämäkerralliseen suurteokseen Fanny ja Alexander (1982) perustuva näytelmä seuraa Ekdahlin teatterisuvun ja piispa Edvard Vergeruksen perheen elämää. Fannyn roolissa nähdään Elena Leeve ja Alexanderia näyttelee Olavi Uusivirta.

Alexander ja hänen pikkusiskonsa Fanny elävät onnellista lapsuuttaan 1900-luvun alun Ruotsissa värikkään ja boheemin teatterisuvun keskellä, kunnes heidän isänsä kuolee ja äitinsä Emilie menee uudelleen naimisiin pappi Edvard Vergeruksen kanssa. Emilie kuvittelee saavansa uuden onnellisen perheen, mutta uusi mies paljastuukin pelottavaksi tyranniksi, joka ottaa erityisesti Alexanderin julman vallankäyttönsä kohteeksi. Fannyn ja Alexanderin vilkas mielikuvitus auttaa heitä selviytymään ja näkemään asioita, joita muut eivät näe.

"Kyseessä on eeppinen sinfonia, jossa elämän tärkeimmät kysymykset, kysymykset rakkaudesta ja kuolemasta, käsitellään perheen, lapsuuden ja teatterin kehyksessä. Fanny ja Alexander on varmaankin Bergmanin toiveikkain teos. Tämä tarina tarjoaa fantastisen maailman ja henkilöt, esiin tulee elämän rikkaus ja uskottavuus. Näytelmä kertoo lapsuudesta, perheestä, teatterista, uusperheen ongelmista, ja samalla myöskin näistä ikuisista kysymyksistä, elämän suurimmista mysteereistä, rakkaudesta ja kuolemasta, samastuttavalla ja kauniilla tavalla. Mihin me uskomme vaikeimmilla hetkillämme?”, ohjaaja Paavo Westerberg kuvaa.

Fanny ja Alexander tuo näyttämölle myyttisen ja mielikuvitusrikkaan maailman, jossa värikkäät roolihenkilöt ja väkevä perhedraama kohtaavat karnevalistisen näyttämöfantasian. Luvassa on voimaannuttava kasvutarina, joka valaa uskoa selviytymiseen ja on täynnä elämänvoimaa.

”Minua puhuttelee tässä ajassa tämän teoksen kauneus, joka ei väistä kipua ja elämän todellisia sävyjä, mutta joka muistuttaa meitä rakkauden ja yhteisöllisyyden uskomattomasta voimasta”, Westerberg sanoo.

Elena Leeven ja Olavi Uusivirran lisäksi teoksessa näyttelevät Eero Aho (Edvard Vergerus), Anna-Maija Tuokko (Emilie), Rea Mauranen, Rauno Ahonen, Veera Anttila, Helena Haaranen, Pekka Huotari, Sanna-June Hyde, Santeri Kinnunen, Jouko Klemettilä, Jari Pehkonen, Emmi Pesonen, Leena Rapola, Raili Raitala ja Aino Seppo

Teoksen lavastuksen on suunnitellut Antti Mattila, puvut Anna Sinkkonen ja naamioinnin Jaana Nykänen. Valosuunnittelusta vastaa William Iles ja äänisuunnittelusta Jaakko Virmavirta. Sävellys ja äänisuunnittelu on Sanna Salmenkallion käsialaa.  

Lue Paavo Westerbergin haastattelu teatterin kotisivuilla: Klassinen kasvutarina ja eeppinen sinfonia

Fanny ja Alexander -ensi-ilta 17.11.2022 Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä (Eläintarhantie 5). Liput: opiskelijalippu 23 € (ma-to), eläkeläislippu 43 € (ma-to), peruslippu 46 €

Helsingin Kaupunginteatterin lipunmyynti ja asiakaspalvelu puhelimitse (09) 3940 22 ma–pe klo 9–17.30. Lippumyymälät Ensi linja 2, ma–pe klo 11–17.30, Eläintarhantie 5, la (esityspäivinä) klo 11–18 ja aina tuntia ennen esitystä sekä Lippupiste, ma–la klo 9–21, su klo 10–18, puh. 0600 900 900 (2 €/min+pvm) www.hkt.fi #fannyjaalexander @hktfi

Lehdistökuvat löytyvät kuvapankista ja tiedotteet uutishuoneesta.

Lisätietoja, medialippuvaraukset ja haastattelupyynnöt:

Viestintäpäällikkö Kaisa Pelkonen, kaisa.pelkonen@hkt.fi, 040 552 3788

Helsingin Kaupunginteatteri, Ensi linja, 00530 Helsinki