Saavutettavuustyökalut

Vaarallisia suhteita on villin mielikuvituksellinen päivitys tunnetusta klassikosta

Tiedote   08.09.2022

Leea Klemolan ja Rosa-Maria Perän sovitus Christopher Hamptonin näytelmästä Vaarallisia suhteita saa ensi-iltansa studio Pasilassa 28. syyskuuta. Kirjailijakaksikko siirtää alkuperäisen tarinan ja henkilöt 1700-luvun Ranskan seurapiireistä talousvaikeuksissa kamppailevaan, kirkon sponsoroimaan suomalaiseen teatteriin 2010-luvulle. Näytelmän ohjaa Anna-Elina Lyytikäinen ja päärooleissa nähdään Riitta Havukainen, Merja Larivaara ja Antti Virmavirta.

Teatterin toimintaa sponsoroi kirkko, joten ohjelmiston on oltava raamatullista. Ohjaaja Raili Wahlman (Riitta Havukainen) haluaa Vanhaan testamenttiin pohjaavaan näytelmäänsä päärooliin Saatanaksi ehdottomasti talon oman näyttelijän Rauno de Tourvellin (Antti Virmavirta). Intohimoisten teatterintekijöiden Wahlmanin ja teatterinjohtaja Mertasen (Merja Larivaara) juonittelujen seurauksena Wahlman ryhtyy viettelemään de Tourvellia kaikkia taiteen ja seksuaalisuuden sääntöjä hyväksi käyttäen, jotta tämä suostuisi tekemään roolin. Kun oikea, aito rakkaus puuttuu peliin, riistäytyy homma täydellisesti käsistä. 

”Tämä on hävyttömän hauskaa, rumankaunista ja karheaa rakkausdraamaa, joka asettuu suomalaiseen mielenmaisemaan. Tässä mennään perusinhimillisyyden ytimeen, jossa rakastamisen ja torjutuksi tulemisen pelko on vahvasti läsnä”, ohjaaja Anna-Elina Lyytikäinen sanoo.

Leea Klemolan ja Rosa-Maria Perän sovituksessa alkuperäisestä näytelmästä ovat jäljellä näytelmän käänteet, henkilöiden tavoitteet ja heidän välisensä suhteet – jotka ovat edelleen hengenvaarallisia. Tällä kertaa juonittelijoina ovat naiset, joiden pyöritykseen miehet joutuvat. Traagisuudestaan huolimatta näytelmässä on paljon komediallisia piirteitä, jotka kumpuavat ennen kaikkea Klemolan omalakisesta, tunnistettavasta ja paikoin rajustakin kielenkäytöstä.

Näytelmän muissa rooleissa nähdään Eija Vilpas, Pertti Koivula, Juha Jokela, Sari Haapamäki ja Mikko Virtanen. Lavastuksen on suunnitellut Katariina Kirjavainen ja puvut Elina Vättö. Valosuunnittelusta vastaa Teppo Saarinen ja äänisuunnittelusta Maura Korhonen. Naamioinnin on suunnitellut Hanna Piispanen.

Vaarallisia suhteita perustuu Christopher Hamptonin näytelmään (1985), joka on sovitettu Pierre Choderlos de Laclosin vuonna 1782 julkaistusta samannimisestä kirjeromaanista (Les liaisons dangereuses). Suuri yleisö muistaa teoksen menestyselokuvasta Valheet ja viettelijät (1988).

Anna-Elina Lyytikäinen on suomalainen näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja. Hän on työskennellyt Tampereen Teatterin pääohjaajana vuosina 2016–2021. Helsingin Kaupunginteatterissa hän on aiemmin työskennellyt näyttelijänä 1991–1997 ja ohjannut näytelmät Arvoituksellisia muunnelmia (1998) ja Dynamiittisiru (2003). Lyytikäinen on kirjoittanut neljä näytelmää: Armon varassa (2007), Hämähäkkimiehen kosto (2011), Sylityksin (2015) ja 1918 – Teatteri taistelussa (2018). Anna-Elina Lyytikäinen valittiin Hämeenlinnan Teatterin johtajaksi tammikuussa 2022 ja hän aloittaa tehtävässään lokakuussa 2022.

Lue Anna-Elina Lyytikäisen haastattelu teatterin kotisivuilla: Minä en maha tälle mitään!

Vaarallisia suhteita -ensi-ilta 28.9.2022 studio Pasilassa (Ratamestarinkatu 5)
Liput: opiskelijalippu 18,50 € (ma-to), eläkeläislippu 34 € (ma-to), peruslippu 37 €

Helsingin Kaupunginteatterin lipunmyynti ja asiakaspalvelu puhelimitse (09) 394022 ma-pe klo 9-17.30. Lippumyymälät Ensi linja 2, ma-pe klo 11 -17.30, Eläintarhantie 5, la (esityspäivinä) klo 11-18 ja tuntia ennen esitystä sekä Lippupiste, ma-la klo 9 – 21, su klo 10 – 18, puh. 0600 900 900 (2 €/min+pvm) www.hkt.fi
#vaarallisiasuhteita @hktfi

Lehdistökuvat löytyvät kuvapankista ja tiedotteet uutishuoneesta.

Lisätietoja, medialippuvaraukset ja haastattelupyynnöt:
Viestintäpäällikkö Kaisa Pelkonen, kaisa.pelkonen@hkt.fi, 040 552 3788
Helsingin Kaupunginteatteri, Ensi linja 2, 00530 Helsinki