Saavutettavuustyökalut

Tiikeri: rererererererererererererepresentaation someturgia

Milla Jarko / Tiikeri. Kuva: Anna Pietilä

Tiikeri on esitys siitä mitä on olla esitys ja projekti siitä mitä on olla projekti. Tiikeri on loputon affirmaatioiden ketju, jossa jokaiselle impulssille sanotaan kyllä ja jokainen kyllä haarautuu uusiksi kylliksi ja olemassaolo tursuaa yli äyräidensä. Tiikeri käsittelee isoja rakenteellisia kysymyksiä ja on monumentaalinen (tai spektaakkelimainen? Ehkä ennemmin spektaakkelimainen), mutta samaan aikaan se on ihanan kotikutoinen ja sisältää puhetta kakasta ja räästä (paskaaks tässä kun läjässä pysyy). Mikä tahansa asia voi olla tai tapahtua Tiikerin viitekehyksessä.

Tiikeri on sirkus- ja esitystaiteilija Milla Jarkon alter ego ja somepersoona. Jarko kysyy Tiikerinä, tai ehkä Tiikeriltä, millaista olemisen tapaa sosiaalinen media tuottaa? Tiikeri somepersoonana on kaukana siloitellusta somevaikuttajan kohotetun arjen illuusiosta – se jalkautuu kaduille ja monistautuu pahvikuviksi itsestään, ja kuviksi niistä pahvikuvista, ja kuviksi niistä kuvista niistä kuvista niistä kuvista.

Tiikeri kehittää terminologian itsensä käsittelemiseen ja ehdottaa uusia käsitteitä, kuten rererererererererererererepresentaatio ja someturgia.

Rererererererererererererepresentaatio viittaa juuri kuviin kuvista, jotka ovat kuvia kuvista, jotka ovat kuvia kuvista, kuin vastakkaiset peilit, joiden heijastukset jatkuvat loputtomiin, mutta katsoja ei silti voi nähdä itsensä taakse, sillä oma peilikuva tulee eteen. Esitys esityksestä, joka esittää esittämistä. Digitaalinen kohina lisääntyy jokaisella kierroksella ja lopulta kaikki on vain pikselimössöä, jonka jälkeen todellisuus tuntuu Ultra HD:ltä.

Someturgia taas on rinnakkais- tai vastakäsite dramaturgialle. Dramaturgia pyrkii (usein) johdonmukaisuuteen ja syy-seuraussuhteiseen jatkuvuuteen, kun taas somessa asiat yhdistyvät meille näkymättömän algoritmin perusteella enemmän tai vähemmän sattumanvaraisilla tavoilla. Todellisuutta työnnetään someen ja lopulta se alkaa valua takaisin, mutta muuttuneena, heijastuneena, ehkä vääristyneenä.

Tiikeri juhlii esitystaiteen katoavaisuutta ja katoavaisuudesta kumpuavaa jatkuvuutta. Esitykset syttyvät ja sammuvat, jättävät jälkiä ja heijastuvat uusiin esityksiin.

Kirjoittaja: Camille Auer

Tiikerin näyttämöteos TIIKERI – Se some@bility näyttämöteos eli consertti ja bienanaali Nykyesityksen näyttämölle ja muihin tiloihin nähdään studio Pasilassa 19.5. klo 18:30. Teos sisältää alustuksen Camille Auerin kanssa.

Milla Jarko

TIIKERI – Se some@bility näyttämöteos eli consertti ja bienanaali Nykyesityksen näyttämölle ja muihin tiloihin

Nykyesityksen näyttämö
  • Studio Pasila
  • Ensi-ilta 19.5.2023
  • n. 2 t 30 min
  • 17,50 €