Saavutettavuustyökalut

Arvio: Väärennetty morsian

Arto Aulavuo – Salon Seudun Sanomat – 24.02.2006

RATKIRIEMUKAS KIINALAINEN NAIMAKAUPPA


Helsingin Kaupunginteatterin alkukevään toinen suuri uutuus on Sami Keski-Vähälän vanhan kiinalaisen kanssntarun pohjalta kirjoittama näytelmä Väärennetty morsian. Siinä missä kertomus Kiinassa yleensä esitetään musiikkiteatterina meillä on tarjolla komediallinen puheteatteriversio.


Väärennetyn morsiamen luotsina on Suomessa kolmatta kertaa vieraileva kokenut ohjaaja-näyttelijä Kong Xinyuan. Apulaisohjaaja-tuottaja Tan Longjian taas valmistui v. 1994 Sibelius-Akatemiasta ensimmäisenä ulkomaisena opiskelijana kansanmusiikin maisteriksi. Teatterinjohtaja Asko Sarkolan aloitteesta ja vuosikausien ponnistelujen jälkeen valmistunut esitys on oivallinen esimerkki kahden erilaisen kulttuurin onnistuneesta vuorovaikutuksesta.


Esityksen ulkoasu on pääosin kiinalaista käsialaa, sillä myös lavastaja ja puvustuja tulevat Kiinasta. Upeat puvut ja peruukit on nekin valmistettu Kiinassa. Kiinalaisohjeet ovat myös mm. maskeerausten toteutuksen taustalla.


Lääkäri Ping, leskirouva Sun ja kauppias Pei tahtovat kaikki saada lapsensa ns. hyviin naimisiin. Ristiinrakastumiset ja erilaiset väärinkäsitykset sotkevat kuitenkin vanhempien suunnitelmia ja hauskojen henkilöhahmojen sekä mukaan sopivasti leivottujen anakronismien varaan rakennettaan herkullista sekä katsojaystävällistä komiikkaa.


Esityksen kaikki kaikessa on Risto Kaskilahden esittämä naittajaeukko Zhang. Mies naisen vaatteissa on nykyisin meillä sen verran yleinen näky, että näyttelijän täytyy olla epätavallisen hyvä, että juttu toimisi.<BR

Ja Kaskilahti on tunnetusti huippuosaaja, jonka johdolla koko suomalainen näyttelijäryhmä syttyy epätavalliseen upeaan menoon.


Eija Vilppaan leskirouva Sun, Pekka Huotarin kauppias Pei ja Seppo Maijalan mainio, vaimonsa (Eeva-Liisa Haimelin) tosssun alla oleva tohtori Ping ovat kaikki aivan herkullisia tyyppejä, eikä vikaa ole kolmikon jälkikasvuina nähtävässä viisikossa Reetta Honkakoski, Tuukka Leppänen, Vappu Nalbantoglu, Hermanni Rask ja Hannes Suominen.


Sanna Majuri on Pingien mainio nuori palvelijatar ja mm. kantajina ja oikeudenpalvelijoina nähtävät tanssijat Harri Kuorelahti, Kai Lähdesmäki, Janne Marja-aho ja Unto Nuora tuovat esitykseen sopivan annoksen lisäenergiaa ja vauhtia. Jyrki Nousiainen on jutun ratkaiseva tuomari Qiao.