Saavutettavuustyökalut

Arvio: Ivanov

Riitta Kylänpää – Suomen Kuvalehti – 14.03.2008

TŠEHOVIA HAUSKASTI

Kaupunginteatterin ihastuttavan modernissa Ivanovissa päähenkilö väsähtää itseään pilkatessaan.

Jokaisella ohjaajalla on oma Tšehovinsa, ja Tšehovin näytelmät tuntuvat myös kestävän mitä erilaisimpia tulkintoja.

Helsingissä nähtiin viimeksi Pekka Milonoffin vahvasti tyylitelty ohjaus Tšehovin Vanja-enosta KOM-teatterissa. Huhtikuun alussa ensi-iltaan tulee Laura Jäntin Ryhmäteatterille ohjaama ja sovittama Tšehovin Lokki.

Näiden esitysten välissä kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa unkarilaisen Tšehov-tuntijan Tamás Ascherin ohjaama Ivanov Helsingin kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä.

Ascher on siirtänyt Ivanovinsa kepeän estottomasti 1900-luvun puolivälin tienoille. Koivikossa sijaitsevan pitsihuvilan sijasta ollaan jossakin tyhjilleen jääneen toimistorakennuksen kaltaisessa tilassa. Taustalla soi tuon aikakauden amerikkalainen ja italialainen tanssimusiikki.

Ihastuttavalla tavalla modernin esityksen päähenkilö Ivanov on yhtä aikaa traaginen ja hauska. Hänen olemisentuskansa on niin syvä, ettei hän itsekään voi enää muuta kuin pilkata itseään. Se sattuu. Kaiken muun, puolisonsa kuolettavasti sairastumisen ja ainaisen rahapulan hän vielä kestäisi, mutta ei omaa pilkallisuuttaan itseään kohtaan.

Ivanov katsoo kurjaa itseään silmiin ja tajuaa tulleensa ei vain kiukkuiseksi ja ärtyisäksi vaan myös täydelliseksi mitättömyydeksi, vaikka vielä vuosi sitten oli terve ja virkeä. Mikä minun on? Ivanov kysyy väsähtäneeltä itseltään.

Ivanov on muuttunut Hamletiksi ja häpeää sitä. Hän tuntee myös pohjatonta syyllisyyttä jatkuvasta ruikutuksestaan ja valituksestaan.

Toisia hän enää vain huvittaa. Eihän kukaan jaksa ottaa pidemmän päälle vakavasti oman napansa ympärillä pyörivää ihmisvihaajaa.

Rauno Ahonen on esityksen Ivanov. Näin Ahosen viimeksi Juha Siltasen Huora-näytelmän pääroolissa Teatteri Takomossa, ja hän oli siinä hyytävän hyvä. Ivanovina hän jatkaa samalla tarkan tulkitsijan linjalla.

Koko työryhmä onnistuu hienosti. Tässä nimiä yli kaksikymmenpäisen näyttelijäjoukon kärkipäästä: Jonna Järnefelt, Tom Wentzel, Pertti Sveholm, Leena Uotila, Pihla Penttinen, Riitta Havukainen, Jari Pehkonen, Eppu Salminen

Tamás Ascher on Unkarin tunnustetuimpia ohjaajia. Hän työskentelee myös vierailevana ohjaajana eri puolilla Eurooppaa. Ivanov on Ascherin kuudes ohjaus Suomessa. Edellisen kerran hän ohjasi Helsingin kaupunginteatteriin unkarilaisen Ferenc Molnárin Liliomin 2004.

Esa Adrianin suomentama Ivanov (1887) on Anton Tšehovin ensimmäinen kokoillan näytelmä.