Saavutettavuustyökalut

Arvio: Myyrä

Veijo Sahiluoma – Kauppalehti – 17.11.2008

LÄHIHISTORIAA SVENGATEN

Helsingin Kaupungiteatterin Myyrä naurattaa kuin tv-show

Helsingin Kaupunginteatteri on tuonut Pienelle näyttämölleen Jari Tervon romaanista Myyrä dramatisoidun näytelmän. Ensi-ilta todisti, että Tervo on suuri humoristi, jonka lähihistorian värikkäät tulkinnat sopivat myös teatterin näyttämölle.

Romaanina Myyrä on laaja ja monikerroksinen. Dramaturgina Sami Keski-Vähälä on tehnyt suuren työn ja saanut Myyrän näytelmän muotoon.

Lähes samanlainen haaste on ollut ohjaaja Milko Lehdolla, joka on saanut monissa eri ympäristöissä nopeassa tahdissa tulevat kohtaukset mahdutetuksi kaupunginteatterin pienelle näyttämölle ja suoraan katsojien silmien eteen.

Tämä on vaatinut myös lavastaja Markus Tsokkiselta paljon miettimistä ja pelkistämistä. Usein Myyrä-näytelmässä käytetään hyväksi myös katsomon puolta ja jopa katsojaa UKK:n tanssipartnerina.

Tapahtumia ja ratkiriemukkaitta kohtauksia kaupunginteatterin Myyrä-tulkinnassa riittää liki kolmeksi tunniksi. Tulkinta on niin viihteellinen, että aika ei käy katsomossa pitkäksi.

Näytelmää ei voi silti sanoa farssiksi, vaikka farssimaisia piirteitä on runsaasti. Pienen näyttämön valokeilassa tapahtuvat kohtaukset tuovat mieleen television perinteiset sketsiohjelmat.

Antti Litjalla on vanhempana UKK:na vakuuttava tulkinta.

Samalle tasolle nousi keski-ikäisenä presidenttinä Matti Olavi Ranin. Sen sijaan Hannes Suomisella oli nuorena Kekkosena tulkinnassaan vaikeuksia teloituskohtauksessa. Ehkä hyppiminen roolien välissä vaatii liiankin paljon. Neljästä roolistaan Toni Kamula selvisi hyvin.

Supon etsivä Jura Karhuna Rauno Aaltosella oli haasteita riittämiin. Jotakin jäi kaipaamaan Karhun ja UKK:n suhteen hahmottamisessa. Se jäi tavallaan ilmaan.

Markku Huuhtamon rooli presidentin adjutanttina oli vakuuttava. Jouko Klemettilän Berija esitti tanssin, joka oli Myyrän huippuhetkiä. Tiina Pirhosen vahvat roolit suurlähettilään puolisona ja SKP:n riettaana sisäisenä poliisina oli mainio suoritus. Pertti Koivulan Stalin veti maan alta Stalinin diktaattorikuvasta.