Saavutettavuustyökalut

Arvio: Wicked

Jukka Arponen – The Baltic Guide – 09/10

Menestysmusikaali lumotusta maailmasta

Helsingin kaupunginteatterin syksyn suuri satsaus on noitamusikaali Wicked. Tuoreen maailmanmenestyksen ensi-ilta oli New Yorkissa 2003, Torontossa 2005, Lontoossa 2006… ja nyt Helsingissä elokuussa 2010.

Wickedin popvaikutteinen musiikki ja taianomainen tarina ovat keränneet faneja ja täysiä katsomoita joka puolella. Fantasiamusikaalin juonen keskipisteessä on kaksi nuorta naista, joista Elfaba on ihonväriltään vihreä ja Galinda taas kaikkien ihailema vaaleaverikkö. Erilaisuudesta kasvaa kuitenkin voimavara ja tytöistä tulee ystäviä.

Tapahtumapaikka on Ihmemaa Oz, jossa eläimet puhuvat ja toimivat jopa professoreina. Suuri ja salaperäinen Ozin velho hallitsee Smaragdikaupunkia. Koska Elfaba omaa taikavoimia, haaveilee hän pääsystä velhon oppiin. Tapahtumien kulku risteää Ihmemaa Oz -kirjan ja samannimisen elokuvan tapahtumia ja mukana on paljon samoja henkilöitä ja hahmoja. Elokuvan nähneelle katsojalle tarjotaankin useita hauskoja viittauksia leffaan – selviää muun muassa kuinka leijonasta tuli pelokas ja kuinka Peltimies menetti sydämensä. Wickedin maailmaan pääsekin varmasti paremmin sisään, jos Ihmemaa Oz on ennalta tuttu. Tarina on kuitenkin itsenäinen ja sen huumori toimii, vaikka ei elokuvaa tuntisikaan. Eikä Wicked ole komedia, vaikka välillä yleisöä naurattaakin. Sen teemat ovat erilaisuuden hyväksyminen ja se, etteivät hyvätkään aikomukset aina johda hyvään. Paha saa kuitenkin palkkansa ja hyvään pyrkiminen kannattaa. Kun soppaan on lisätty vielä kolmiodraamaa ja perhetragediaa, on koossa aidon klassikon ainekset.

Kaupunginteatterissa pääosiin on löytynyt sädehtivä pari nuoria tähtiä. Maria Ylipää ja Anna-Maija Tuokko eläytyvät rooleihinsa täysillä ja laulaminen sujuu vaivatta. Koko produktiosta näkyy Kaupunginteatterin ammattitaito tehdä isoja musikaaleja. Tanssiryhmä selviää vaativista koreografioista millin tarkasti eivätkä sivuroolien esittäjät jää tähtien varjoon. Huikeat akrobaattien temput apinahahmoina hengästyttävät katsojaakin. Lavastus sekä etenkin vauhdikas valaistus ja erikoisefektit luovat taikamaailmalle uskottavat puitteet. Kokonaisuus on niin onnistunut, että Wicked hauskuttaa, koskettaa ja jättäa hyvälle mielelle – paljoa enempää ei teatteri-illalta voi enää vaatia.

Wickedin tarina pohjautuu Gregory Maguiren romaaniin Noita. Laulut on säveltänyt Egyptin prinssi -elokuvasta tuttu Stephen Schwartz. Winnie Holzmanin alkuperäistekstin on suomentanut Liisa Ryömä ja laulut Sami Parkkinen. Wickedin on ohjannut Hans Berndtsson.