Saavutettavuustyökalut

Arvio: Vastanaineet

Martti Martelius – Viikkouutiset – 26.10.2011

Vastanaineet -komedia hauskuuttaa brittien keskiluokan ulkokultaisuudella


Englantilainen kirjailija J.B.Priestley oli varsin tuottelias kynäilijä. Kirjojensa lisäksi hänen tuotantoonsa kuului yli viisikymmentä näytelmää, joista osa palaa säännöllisesti Englannin teattereiden ohjelmistoon.

Helsingin kaupunginteatteri valitsi tämän syksyn ohjelmistoonsa Priestleyn Vastanaineet (When We Are Married, 1937). Näytelmän komiikka perustuu Englantilaisten luokkaeroihin noin sata vuotta sitten. Ehkä sen teksti, sanoma ja ironia meni silloin paremmin perille. Tänä päivänä Vastanaineet on edelleen paikka paikoin hauska, mutta farssiksi, joksi se ilmeisesti oli tarkoitettu, siitä ei ole. Tuon ajan tapakulttuurissa olisi toki ollut farssin aineksia, nykyihmistä ne eivät välttämättä paljoakaan hetkauta.

Teoriassa keskiluokkaan pääseminen oli mahdollista kenelle tahansa: kriteerit eivät olleet ryhmän ulkopuolella, vaan sen sisällä. Sen vuoksi kiinnitettiin paljon huomiota hyviin ulkonaisiin tapoihin.

Porvarillisen puhtauden yksikkö oli perhe. Koti alkoi yksityistyä suhteessa muuhun yhteiskuntaan. Vaimo piti huolta kodista, kun taas mies itseään säästämättä ansaitsi perheelleen elantoa. Kumpikin rooli miellettiin tärkeäksi; vaimon apuna kotona oli palvelijoita, jotka huolehtivat siisteydestä ja osallistuivat lasten kasvattamiseen.


Vain mies liikkui ulkona, joten hänellä oli kontakteja ulkopuoliseen maailmaan. Suhtautumisesta sukupuolisuuteen tulikin tärkeä viktoriaanista moraalia järkyttävä alue. Koti ja perhe eivät sallineet seksuaalista leväperäisyyttä, koska se oli uhkana perheen yhtenäisyydelle ja koko sen olemassaololle.

Tältä pohjalta Priestley hakee farssin aineksia Vastanaineet näytelmälle.

Kolme pikkukaupungin kauppiaspariskuntaa juhlii yhteisiä hopeahääpäiviään. Muistoissa palataan kultaiseen nuoruuteen ja tunnelma on kepeä. Vaivutaan nostalgisiksi ja muistellaan 25 vuoden takaisia häitä. Valokuvaaja on kutsuttu ikuistamaan hieno merkkipäivä. Mikä voisi pilata juhlatunnelman?

Kuvaaja saapuu paikalle. Humalassa! Sitten saapuu nainen, joka on ollut hyvinkin läheisissä väleissä muutaman hääpäivää juhlivan herran kanssa. Lopulta saapuu jymy-yllätys. Nämä kolme nousukaspariskuntaa, jotka vaalivat kulissejaan ja kiillottavat väsymättä julkisivuaan peläten pienintäkin skandaalia, saavat kuulla juhlivansa turhaan. He eivät ole olleet neljännesvuosisataa naimisissa. He eivät ole olleet naimisissa lainkaan! Avioliittopapereissa on muotovirhe!

Perheiden säädyllisyys on siis vaarassa. Perheiden tolaltaan meno ja sen tuoma huikea meno näyttämöllä sisältää kaikki naurun siemenet. Kaikkea ei ole vielä menetetty. Ohjaaja Mikko Kivinen on saanut käsiinsä huipputaitavan näyttelijätyöryhmän, joka saa katsojat, ellei nyt aivan läkähdyksiin naurusta, niin tuntemaan olonsa katsomossa viihtyisäksi.

Onko onnenpotku vai pahin painajainen, että 25 avioliittovuoden jälkeen palautuu äkkiarvaamatta takaisin sinkkumarkkinoille? Ainakin joutuu punnitsemaan uudelleen sellaisetkin lipsahdukset kuin: ”Jos en olisi naimisissa, niin…”

Vastanaineet -komediassa parisuhteen perimmäistä tarkoitusta hämmentävät Risto Kaskilahti, Sari Mällinen, Jari Pehkonen, Leena Uotila, Jouko Klemettilä ja Tiia Louste.
Muissa rooleissa ovat Antti Litja, Matti Olavi Ranin, Pia Runnakko, Sanna Saarijärvi, Lotta Vaattovaara, Sara Welling ja Joachim Wigelius.