Saavutettavuustyökalut

Arvio: Jeminan monta elämää

Eriikka Sailo – uudenmaankatilot.fi – 4.11.2013

Jeminan monta elämää

Keskellä pimeää kaamospäivää pääsimme pinkin maailman pehmeään ja piristävään syleilyyn. Tämä oli teatteri esitys, josta ei haluaisi lähteä kotiin, vaan haluaisi  jäädä Jeminan salonkiin odottamaan taas uutta ihanaa asukokonaisuutta ja koskettavaa elämäntarinaa.

Asut ja tarinat

Jemina (Jyrki Karttunen) vaihtaa lavalla asua ja roolia lennossa. Esityksen alkaessa yleisön vastaanottaa tyylikäs lentoemäntä, joka ohjaa yleisön paikoilleen ja antaa kehuja yleisön kauniista asuista ja iloisista ilmeistä. Johan siinä jo piristyy kaamoksen murjoma ihminen.

 Esiintymislava on pinkki catwalk, jolla Jemina kulkee lanteet heiluen kuin huippumalli. Tanssii tähtien kanssa quick-stepkin nähdään yleisön riemuksi, kun kitaristi (Tuomas Fränti) ilmestyy frakissa lavalle. Kaikki Jeminan asut ovat ihania ja meikki on huikea taideteos. Tarinat pyyhkäisevät läheltä varmaan jokaisen elämää, kevyemmin tai rankemmin. Välillä itkettää, naurattaa tai on siltä väliltä, mutta koko ajan tapahtuu lavalla ja sielussa.

Tunteet ja ajatukset

Jeminan monta elämää ja roolia  esityksessä tunnelma on hauska ja kepeä, mutta pinnan alla tuntee sielun värähtelyn. Jotkut roolit voivat olla kipeitä, kuten nuori tyttö menossa koulun jumppatunnille. Rinnat ovat kipeät ja arat ja ujostuttaa riisuutua. Jotkut roolit ovat tylsiä, kuten luokanopettaja, joka yrittää keskittyä ja pitää luokan otteessaan vielä pienen hetken ennen loman alkua. Opettaja toivottaa lopuksi kaikki takaisin lomalta ladatuin akuin. Transseksuaalisuus on myös voimakkaasti  läsnä koko esityksen ajan ja siihen tuntuu sekoittuvan iloa ja haikeutta.

Käsilaukuissa karkkia

Esityksessä on pieni viiden minuutin tauko. Jemina kehottaa yleisöä tauon aikana nauttimaan karkeista, joita on käsilaukuissa, jotka on siroteltu ympäri katsomoa. Aikuiset ihmiset kokevat löytämisen riemua ja oraalista tyydytystä tunkiessaan karamelleja suuhunsa vapautuneena. Me Jeminan vieraina hänen kodissaan, hänen salongissaan.

Tämä esitys on piristysruiske syksyyn. Suosittelen tyttöjen iltaan.