Saavutettavuustyökalut

Arvio: Terrorismi

Arto Aulavuo – Keskipohjanmaa – 06.03.2005

PRESNJAKOVIT EIVÄT PITKÄSTYTÄ


Presnjakovin veljekset Oleg (s. 1969) ja Vladimir (s. 1974) ovat syntyneet ja vaikuttavat Uralin alueen Jekaterinburgin kaupungissa, jonka nimi oli neuvostoaikana Sverdlovsk. Veljekset ovat opiskelleet kaupungin yliopistossa, jossa he ovat myös toimineet opettajina. Muutamassa vuodessa yhdessä kirjoittavat veljekset ovat nousseet myös uuden venäläisen draaman kärkinimiksi.


Ehkä tunnetuin veljesten 10 näytelmästä on vain joitakin viikkoja Moskovan v. 2002 teatterikaappauksen jälkeen Moskovan Taiteellisessa Teatterissa kantaesitetty ja pian jo 16 maassa nähty, teatterin eri lajeja estoitta sotkeva sekä mm. mustan huumorin ja musiikkijaksojen höystämä absurdi arkidraama Terrorismi.


Terrorismi-näytelmä laajentaa käsitteen koskettamaan kaikkea mahdollista ihmisten välisiä suhteita tai elämää häiritsevää toimintaa. Vartiotta lentokenttäterminaalin ovelle jätetyn laukun aiheuttamasta terrori-varoituksesta, lentoaseman sulkemisesta sekä lentojen peruuttamisesta alkava draama leikkaa nopeasti ja yllättävästi monien ihmisten elämään näiden kotona ja työpaikoilla kohtaamaan terroriin.


Viktor Drevitskin ohjaaman esityksen 8 näyttelijää ovat Markku Huhtamo, Pekka Huotari, Santeri Kinnunen, Vappu Nalbantoglu, Marjatta Raita, Sampo Sarkola, Pekka Strang ja Eija Vilpas.


Puolen tusinan episodin aikana he esittävät lukuisia eri rooleja, eikä aikaa juuri syventämiseen jää. Silti esitys on myös näyttelijöiden voitto, sillä he rakentavat näennäisesti aika irrallisista kohtauksista toimivan ja uskottavan esityksen, joka paikoin kylmää, paikoin naurattaa muttei jätä missään vaiheessa katsojaa täysin kylmäksi.