Saavutettavuustyökalut

Arvio: Ei makseta, ei makseta

– Me Viisi -matkailublogi – 09.09.2016

Ei makseta, ei makseta – surkuhupaisa farssi halpuuttamisesta

Syksyn ehdottomasti hauskin farssi on Helsingin Kaupunginteatterin Ei makseta, ei makseta. Vauhtia ja kommelluksia riittää, kun lähihoitaja Helena (Eija Vilpas) ja moni muu ryhtyy kaupassa halpuuttamaan kyllästyneenä aina nousevaan ruoan hintaan.

Käytännössä halpuuttaminen tarkoittaa heille kassan ohi marssimista ostoksia maksamatta. Siitä seuraa monia hauskoja kommelluksia poliisien ryhtyessä ratsaamaan asuntoja etsiessään varastettuja ostoksia.

Ostoksia yritetään piilotella mitä mielikuvituksellisempiin paikkoihin: sängyn alle, siirtolapuutarhan vajaan ja vaatteiden alle. Innostutaanpa näytelmässä myös herkuttelemaan koiranruualla ja kaninpäillä. Kaiken kaikkiaan lavalla nähdään lukemattomia naurua hersyttäviä kohtauksia, ennen kuin asiat ratkeavat onnellisesti.

Komediamestarin teos yllättävän ajankohtainen

Italialaisen Dario Fon yli 40 vuotta sitten käsikirjoittaman näytelmän aihe on edelleen hyvin ajan hermoilla. Siitä voi kiittää varmasti myös näytelmän suomentajaa ja sovittajaa Pentti Järvistä sekä ohjaajaa Pentti Kotkaniemeä.

Halpuuttaminen, bonuksilla ostaminen ja yt-neuvottelut ovat päätyneet suoraan tuoreista uutisotsikoista mukaan näytelmään. Sekaan on saatu ympättyä myös postinkantajien ruohonleikkuukin.

Illan parasta antia esittävät Pertti Koivula, Ville Tiihonen ja Eija Vilpas. Koivula on varmastikin yksi tämän hetken farssiroolien mestareista. Hänen komiikan taidoistaan on saatu nauttia jo useissa näytelmissä, kuten Vakavuusongelmassa.

Tässäkin näytelmässä taidot tulevat loistavasti esiin: Koivulan kajauttama ”aatsuwengaa” suoraan Leijonakuninkaasta hersyttää illan suurimmat naurut.

Ville Tiihonen puolestaan haastaa itsensä neljässä eri roolissa. Välillä hän on rento ja solidaarinen ja toisinaan tiukkapipoinen poliisi, synkän pelottava hauturi tai pellemiljoonamainen ukko.

Tiihosen huikea pyörtymisnumero näön menetyksineen on vallan upea esitys. Näissä rooleissaan hän todellakin osoittaa monipuolisuutensa näyttelijänä.

Pääroolissa nappivalinta

On riemastuttavaa nähdä Eija Vilpas pääroolissa. Monissa aiemmissa näytelmissä hänet on nähty vain sivuroolissa. Vilpas sopii roolinsa kuin nakutettu: vähän hömelö ja hyväsydäminen lähihoitaja Helena murehtii vanhusten vaippojen punnitsemista hoitolaitoksissa säästösyihin vedoten.

Pienet ja hauskat roolit oli myös kaapista kommentoivalla Paavo Lipposella ja vallan hupaisalla ovensiirtäjällä, joka tutu-hameessaan pyörähteli näyttämöltä musiikin tahdissa.

Vaikka näytelmän aihe oli pohjimmiltaan raskas, siitä oli saatu aikaan vauhdikas farssi, jossa ei tyhjiä hetkiä ollut. Näytelmän jälkeen S-ryhmän halpuuttamiseen ei voi suhtautua enää kovin vakavasti.