Saavutettavuustyökalut

Arvio: Poika ja Tähti

Marketta Karjalainen – Helsingin Uutiset – 26.1.2005

Lapsille ei tarvitse lässyttää

Kaupunginteatterin uusi lastennäytelmä Poika ja Tähti esitetään pienen näyttämön aulassa ja asialla on vain kaksi näyttelijää. Hyvä tiimi saa aineksista kuitenkin aikaiseksi kokonaisen satumaailmaan. Pienessä tilassa katsoja pääsee eläytymään tiiviisti mukaan satuun.

Tähti-hevosta esittää kaupunginteatterin uusi näyttelijä, teatteritaiteen kandidaatti Reetta Honkakoski, joka on erikoistunut fyysiseen teatteriin, lastenteatteriin, mimiikkaan, naamioteatteriin ja klovneriaan. Poikana on teatteritaiteen maisteri Sami Uotila, joka tähän saakka on nähty kaupunginteatterissa aikuisten näytelmissä.

– Innostuin tästä näytelmästä ohjaajan takia. Halusin päästä mukaan lastenesitykseen, jota tehdään kuin parhaalle ystävälle. Tässä ei lässytetä, Uotila kertoi.

– Ensin pelkäsin, että lapset syö mut elävältä. Mutta pian huomasin, että pärjään ja on erittäin hienoa esiintyä lapsille, Uotila sanoi.

Vaikka esittäjinä on vain kaksi näyttelijää, näytelmässä on paljon rooleja. Sami Uotila esimerkiksi esittää myös sirkustirehtööriä, korppia, valasta ja sutta. Näytelmässä on paljon liikettä, musiikkia, laulua ja tanssia.

– Aika rankka esitys, hiki alkaa valua nopeasti. Mutta tarina tempaa mukaansa, niin ettei esiintyessään huomaa sitä rankkuutta, Uotila kertoi.

Hauska ja jännittävä näytelmä kertoo hyvin perinteisen tarinan ystävyydestä onnellisine loppuineen, mutta toteutus on tätä aikaa. Välillä Poika esimerkiksi heittäytyy breikkaamaan.

– Kun breakdance 1980-luvun puolivälissä tuli Helsinkiin, tanssin sitä pari vuotta limudiskoissa, kaduilla ja puistoissa. Sitten menin Aira Samulinin tanssikouluun ja tanssin 10 vuotta Step Up Dancers -ryhmässä. En ole koskaan ollut ammattitanssija, mutta noista ajoista minulle jäi takataskuun taju liikkeestä. Kaupunginteatterin monipuolinen ohjelmisto antaa minulle hyvät mahdollisuudet hyödyntää myös tanssitaitoani, Uotila kertoi.Poika ja Tähti perustuu ruotsalaisen lastenkirjailijan Barbro Lindgrenin satukirjaan. Tekstin on muokannut ja ohjannut näytelmäksi ruotsalainen ohjaaja, kirjailija, teatterinjohtaja Peter Engkvist. Musiikin on säveltänyt ruotsalainen Ulf Eriksson. Tekstin on suomentanut kaupunginteatterin perheteatterivastaava Anneli Mäkelä. Lavastus ja puvustus ovat Katariina Kirjavaisen käsialaa. Valoista vastaa Juhani Leppänen.

Ohjaaja Peter Engkvistin mukaan Helsingissä nähdään Pojasta ja Tähdestä aivan uusi versio. Suomenkielessä on täysin eri melodia kuin ruotsissa, joten kielen myötä esitykseen tuli kaunis, runollinen sävy. Näytelmän käännökseen on myös sävelletty uusi musiikki.

– En osaa yhtään suomea. Aluksi outoon kieleen meni paljon energiaa. Mutta joskus kielimuurista on ohjaajalle hyötyä. Kun ei ymmärrä, mitä näyttämöllä puhutaan, näkee paremmin kokonaisilmaisun, Engkvist arvioi.

Noin tunnin kestävä näytelmä sopii yli 4-vuotiaille. Sitä esitetään pienen näyttämön lämpiössä lauantaisin klo 11 ja arkiaamuisin klo 10. Liput 6 euroa.