Saavutettavuustyökalut

Arvio: Juoksuhaudantie

Pertti Pitkonen – Satakunnan kansa – 4.9.2014

Ehdoton ykkönen

Mahdottomalta kuulostaa yhtälö, jossa Finlandia-palkitun Juoksuhaudantien esittävät näyttämöllä kaksi punanenäistä pelleä. Otso Kauton ohjaus ja näyttelijöiden yhteistyö ei pelkästään onnistu vaan ylittää kaikki odotukset.

Kari Hotakaisen ylistetty kirja keskittyy viiteen traagiseen kuukauteen Matti Virtasen elämässä. Avioliitto on hajalla. Paluuta ei tunnu olevan. Virtasen elämään astuu pakkomielle keltaisesta rintamaveteraanitalosta, joka kokoaisi perheen yhteen. Hotakaisen tekstissä päähenkilö jatkaa raivokasta juoksuaan läpi vaihtuvien maisemien kohti vääjäämätöntä itsetuhoista toimintaa.

Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama ovat uskomattoman taitavia kertojia.

He esittävät kahdestaan kimeillä äänillään kaikki kirjan päähenkilöt ja siinä sivussa vielä kirjan muut persoonat. Kaikki tapahtuu hienolla klovnerialla ja hersyvillä karrikatyyreillä.

Yleisö nauraa alusta loppuun. Näyttelijäpari improvisoi, mutta ottaa myös kontaktia yleisöön. Ja vaikka esitys on hauska kuin mikä, se ei hukkaa romaanin alavireisyyttä ja sen syvimpiä syövereitä.

Näyttämötarinalla on nerokas rakenne. Esiteltyä ei tule pelkästään juonen käänteet. Se on samalla suorasanaista ja kutkuttavaa analyysiä itse kirjasta ja sen tekijästä.

Kaikki kirjan yli 300 sivua tulee kerrottua, ja enemmänkin. Ehdottoman hauska ja rakastettava esitys.