Saavutettavuustyökalut

Arvio: Pienet ketut

– Me Viisi -blogi – 7.4.2019

Pienet ketut -näytelmä henkii vanhanajan glamouria – Rahanahneus kuitenkin sokaisee Hubbardin sisarukset

”Auttakaa meitä, ottakaa kiinni ketut, ketunpojat, jotka turmelevat viinitarhat! Köynnöksemme ovat juuri nupullaan!” (Laulujen laulu 2:15)

Yhdysvaltalainen näytelmäkirjailija Lillian Hellman on poiminut näytelmänsä nimen Pienet ketut Vanhan testamentin jakeesta, jossa kuvataan rakkauden hedelmiä tuhoavia ketunpoikia. Hänen näytelmänsä onkin tutkielma rakkaudesta ja ahneudesta.

Pienet ketut on nimenä metafora, sillä Hellmanin näytelmässä ei nähdä kettuja, vaan kettumaisia ihmisiä. Näytelmän keskiössä on kolme aikuista sisarusta: Regina, Ben ja Oscar.

Heillä on suunnitelmissa rikastua valtavasti rakennuttamalla mailleen puuvillakehräämön. Sen jälkeen rahaa pitäisi tulla ovista ja ikkunoista.

Kuolemansairas isä pitää päänsä

Ainoa ongelma on rahankeruu rakentamisen aloittamista varten. Reginan puoliso on ollut jo viisi kuukautta sairaalassa, eikä hän ole vastannut mitään kyselyihin tehtaaseen sijoittamisesta.

Sisarukset päättävät lähettää Reginan tyttären hakemaan Horace-isä kotiin. Vaikka Horace on kuolemansairas, hänellä riittää vielä vahvaa tahtoa. Hän ei aio sijoittaa kehräämöön penniäkään.

Alkaa kova riita, jonka seurauksena ovelat sisarukset keksivät suunnitelman. Oscarin poika on töissä pankissa, joten hän voi noutaa obligaatiot Horacen tallelokerosta, joilla he voivat maksaa kehräämön rakentamisen.

Näytelmässä onkin runsaasti draamaa, riitaa ja taistelua. Näytelmä kuvaa hyvin rahanahneutta, kun millään muulla kuin rahalla ei tunnu olevan mitään väliä.

Toisaalta se osoittaa myös sen, millainen on ahneen kohtalo. Loppukohtauksessa vain pyörätuoli liikkuu tyhjentyneessä talossa kohtalokkaan tuntuisesti yksinään.

Vanhanajan glamouria

Sisaruskolmikkoa näyttelevät Sari Siikander, Seppo Halttunen ja Rauno Ahonen kuvaavat oivaltavasti minkälaisiksi rahanahneus tekee ihmiset. Sisarukset tavoittelevat rikastumista, mutta samalla he juonivat toistensa selkien takana.

Näyttelijä Risto Kaskilahti puolestaan esittää riipaisevasti kuolevaa Horacea. Vielä viimeisillä hetkilläänkin hän pystyy ajattelemaan tyttärensä parasta. Tärkeintä on saada tytär pois rahanahneiden ja ilkeiden Hubbardien luota.

Linda Zilliacus hohtaa roolissaan viinaa juovana, ahdistuneena ja lyttyyn lyötynä Oscarin vaimona. On järkyttävää todeta, että Oscar on mennyt ainoastaan rahan takia naimisiin hänen kanssaan.

Kaiken kaikkiaan Helsingin Kaupunginteatterin Pienet ketut tarjoaa vahvaa draamaa, upeita naisten asuja sekä kenkien, kiharoiden ja korujen kimallusta. Näytelmä suorastaan henkii vanhanajan glamouria.