Saavutettavuustyökalut

Arvio: Priscilla, aavikon kuningatar

Ari Liimatainen – ET-lehti, Geron-blogi – 25.8.2022

Priscilla, elämysten kuningatar

Priscillan viihdytyskiertue on vihdoin saatu Eläintarhanlahdelle. 

ENSI-ILTAYLEISÖ eläytyi tarinaan koko sydämestään, nauroi tikahtuakseen, liikuttui kyyneliin, lauloi mukana ja osoitti suosiota seisaaltaan. Ohjaaja Samuel Harjanne teki sen taas!

Vuosina 2018–2019 Harjanteen ohjaama Kinky Boots keräsi Helsingin kaupunginteatterissa yli 100 000 katsojaa. Esitys jatkoi menestyksekkäästi vielä Tampereen työväen teatterissa, jossa sen koki 37 000 katsojaa loppuunmyydyissä näytännöissä. Nyt käsissä on samanlainen kultakimpale.

Priscilla, aavikon kuningatar (Priscilla, Queen of the Desert) perustuu Oscar-palkittuun elokuvaan vuodelta 1994. Musikaali sai kantaesityksensä Australiassa viitisentoista vuotta sitten, minkä jälkeen voittokulku jatkui West Endissä ja Broadwaylla. Uskomatonta mutta totta, aikoinaan näkemästäni Lontoon-versiosta on kulunut yli kymmenen vuotta, ja Priscillan viihdytyskiertue on vihdoin saatu Eläintarhanlahdelle.

PRISCILLA, aavikon kuningatar, on juhlakuntoon tuunattu linja-auto, joka kuljettaa kolmea drag queenia halki Australian takamaiden. Tick (Lauri Mikkola) kantaa mukanaan salaisuutta, jonka hän joutuu paljastamaan matkan aikana. Villi ja räävitön Adam (Niki Rautén) janoaa seikkailua. Bernadette (Clarissa Jäärni) on jo iäkkäänpuoleinen transnainen ja entinen drag-artisti, joka on lähtenyt reissuun päästäkseen yli miehensä kuolemasta.

Sydäntä lämmittävää tarinaa kolmesta erilaisesta ystävästä siivittävät kaikkien aikojen diskohitit ja voimaballadit: I Will SurviveHot Stuff, It’s Raining MenVenusGo WestAlways On My Mind… Kapellimestari Eeva Konnun takuuvarma bilebändi nostaa tunnelman kattoon mutta pysyy harmillisesti piilossa katseilta. Suomenkieliset sanoitukset saavat välillä ikävöimään Jukka Virtasen kaltaista verbaaliakrobaattia.

Lauri Mikkola hurmasi yleisön jo Kinky Boots -musikaalin tähtenä. Nyt Niki Rautén näyttää närhen munat; nuoressa näyttelijässä on lavakarismaa ja lauluäänessä potkua. Diivat Jennie StorbackaJohanna Försti ja Maria Lund tekevät ensiluokkaista työtä.

Priscilla kuuluu lajityypin aateliin. 

JUKEBOXMUSIKAALEILLE on helppo hymähtää ylenkatseellisesti, mutta Priscilla kuuluu lajityypin aateliin. Glitteriä ja väriloistoa pursuava spektaakkeli on syyspimeällä kokonaisvaltainen elämys vailla vertaa.

Drag-kolmikon erilaiset persoonat ja elämäntarinat nostavat esiin vähemmistöjen oikeuksia sekä ihmisyyttä käsitteleviä teemoja, jotka läpäisevät pakottomasti koko esityksen. Samuel Harjanteen kauttaaltaan taitava ensemble tuulettaa ennakkoluuloja ja tuo seksuaalivähemmistöjen näkökulman empimättä suurelle näyttämölle. Yhteen kuulutaan.

Joukkokohtausten koreografia kulkee paikka paikoin vanhaa latua, mutta komeasti tämä viihdytyskiertue rullaa tällaisenaan. Priscilla, aavikon kuningatar lunastaa lupaukset syyskauden teatteritapauksesta. On mitä vanhana muistella!