Saavutettavuustyökalut

Arvio: Rakastunut Shakespeare

Laura Kuivalahti – Maaseudun tulevaisuus –

Arvio: Rakastunut Shakespeare on takuulla teatterivuoden kirkkaimpia timantteja

Helsingin kaupunginteatterin tulkinta 90-luvun elokuvasta on hauska ja viettelevä.

William Shakespeare on yksi kaikkien aikojen merkittävimmistä kirjailijoista, mutta miten hänen menestysteoksensa syntyivät?

Vuonna 1998 ilmestynyt elokuva Rakastunut Shakespeare kertoo fiktiivisen tarinan Romeon ja Julian syntyvaiheista. Teatteriversion suomenkielinen kantaesitys nähtiin viime viikolla Helsingin kaupunginteatterissa.

Shakespeare (Heikki Ranta) on tiukassa paikassa. Kirjoittaminen ei luista, mutta häneltä vaaditaan seuraavaa käsikirjoitusta monestakin suunnasta. Sattumalta hän löytää itselleen kauniin muusan, mutta Viola de Lessepsin (Miila Virtanen) on määrä astua avioon toisen miehen kanssa.

Teatteri rakastava Viola uhmaa lakia pukeutumalla mieheksi ja liittymällä teatteriseurueeseen, joka esittää Shakespearen Romeon ja Julian. Tuohon aikaan hienon naisen ei sopinut käydä teatterissa, saati nousta lavalle. Violan henkilöllisyys paljastuu Williamille, ja pari rakastuu niin voimallisesti, että se tuntuu yleisössä asti. Mutta kuten tarina Romeosta ja Juliasta, myös nämä nuoret rakastavaiset kulkevat kohti surullista loppua.

Esitys on läpikotaisin hiottu, yhtäkään vuorosanaa ei ole jätetty huolittelematta. Katsoja hytkyy penkissään naurusta, mutta myös liikutuksen kyyneleet ovat lähellä.

Näyttelijäkaartissa ei ole alisuoriutujia, vaan pienet sivuroolitkin nousevat esiin. Erityismaininnat ansaitsevat pröystäilevä mutta viisas kuningatar Elisabeth I (Helena Haaranen), leppoisa soutaja (Kai Lähdesmäki) sekä Violan rakas imettäjä (Heidi Herala).

Neljätoistavuotias Luca Elshout esittää katupoikaa niin intensiivisesti, että hänelle voi hyvinkin kuvitella loisteliaan uran teatterissa. Näytelmän alussa lavalla pyörähtävä Heppu-koira taas varastaa yleisön sydämet.

Helsingin kaupunginteatterin lavastukset ovat perinteisesti mykistäviä, mutta tällä kertaa massiiviset, puulta näyttävät rakennelmat ylittävät kovimmatkin ennakko-oletukset. Pyörivän lavan ja nerokkaiden lavasteiden avulla estradille saadaan loihdittua käsittämätön määrä erilaisia tiloja aina Violan makuuhuoneesta kuninkaalliseen juhlasaliin. Myös puvustus loistaa kuin kuningattaren jalokivet.

Teatterivuosi on vasta alussa, mutta uskallan silti väittää, että Rakastunut Shakespeare on yksi tämän vuoden kirkkaimpia timantteja.