Saavutettavuustyökalut

Hiirenloukun ohjaajalta

Luvassa hyytävää jännitystä suljetussa tilassa

Murha illassa on kuulunut jo teini-iästä omiin rutiineihini. Se on nautittu joko kirjojen, tv-sarjojen tai elokuvien muodossa. Siksi olikin itsestään selvää vastata kyllä, kun minulle tarjottiin mahdollisuutta ohjata Arena-näyttämölle jännitysnäytelmien klassikko Hiirenloukku. Aiemmin olen näytellyt tämän lajityypin teoksessa, mutta nyt pääsin ensimmäistä kertaa luomaan näyttämölle ohjaajana hyytävää jännitystä ja tämä haaste on ollut nautinnollista.

Kiistaton dekkarikuningatar Agatha Christie on luonut tähän näytelmäänsä hienot ihmiskuvaukset ja jännitteet. Meidän versiossamme visuaalinen maailma on viety perinteiseen vanhaan englantilaiseen kartanoon sekä 1950-luvun henkilöhahmoihin eli Christie-fanit saavat varmasti juuri sitä, mitä odottavatkin. Ohjauksessani olen halunnut painottaa erityisesti tämän tilanteen piinaavuutta: suljetussa tilassa tapahtuu murha ja kuka vain voi olla murhaaja – toivon kylmyyden ja tiheän tunnelman saavuttavan myös katsomon kokonaisvaltaisesti. Teatterissa parasta on se, että toisin kuin kotona, jännityksen noustessa huippuunsa ei olekaan mahdollista vaihtaa kanavaa…

Ohjaajana olen saanut tähän teokseen huikean, innostavan ja innostuneen työryhmän. Tämän porukan kanssa on ollut hienoa tutkia ihmismielen synkkyyttä, matemaattisen tarkkaa juonenkuljetusta sekä jännityksen äärimmilleen virittämistä – tämä kaikki on nimittäin tapahtunut varsin riehakkaassa ja naurunkin täyteisessä ilmapiirissä. Vain siten voi syntyä lavalle dekkarin taikaa.

Miksi jännitys on genrenä niin suosittua? Minulle ainakin tuottaa mielihyvää se, että toisin kuin tässä meidän kaoottisessa maailmassamme, dekkareissa on lähes aina loppuratkaisu, jossa paha paljastuu ja joutuu vastuuseen. Se on tyydyttävää. Loppuratkaisu on tässäkin esityksessä, mutta nyt tulee se tärkein sinulle katsoja: älä missään nimessä paljasta sitä kenellekään esityksen jälkeen, jotta tulevillakin katsojilla on mahdollisuus kokea olevansa oman elämänsä neiti Marple tai Hercule Poirot!

Toivotan sinut tervetulleeksi jännityksen äärelle!

-Miika Muranen, ohjaaja

Agatha Christie

Hiirenloukku

Hyytävän jännittävä klassikkodekkari
  • Suuri näyttämö
  • Ensi-ilta 7.9.2023
  • Noin 2 t 30 min, sis. väliajan
  • Esitys on suunnattu aikuisille. Emme suosittele esitystä alle 12-vuotiaille.
  • Opiskelijalippu 24 € (ma–to), Eläkeläislippu 45 € (ma–to), Peruslippu 48 €