Saavutettavuustyökalut

Kohtauksia elämästä

Lyhyt katsaus Ingmar Bergmanin elämään ja uraan.

Ingmar Bergman syntyi vuonna 1918 Uppsalassa konservatiivisen luterilaispapin ja tämän vaimon perheeseen. Lapsuus oli Bergmanille vaikeaa aikaa. Bergmania ja hänen sisaruksiaan pidettiin ankarassa kurissa, mikä vahvisti Bergmanin taipumusta hakea lohtua mielikuvitusmaailmasta. Hän oli nuoresta lähtien tietoinen kuvien voimasta ja hänen kiinnostuksensa kuvalliseen ilmaisuun sinetöi laterna magica, eräänlainen diaprojektorin edeltäjä, jolla hän lapsena leikki.

Bergman oli nuorena miehenä viehättynyt natsiaatteesta, mutta päätyi kuitenkin opiskelemaan Tukholman yliopistoon kuvataidetta ja kirjallisuutta. Hän käytti opiskeluaikansa syventääkseen tietojaan elokuvasta, teatterista – ja rakkaudesta. Hän kirjoitti opiskelijana useita näytelmiä. Valmistuttuaan Bergman pestautui tukholmalaiseen teatteriin ohjaajaharjoittelijaksi ja jatkoi teatteriuraansa kahden vuosikymmenen ajan muun muassa Helsingborgin (1943–46), Göteborgin (1946–49) ja Malmön (1953–58) kaupunginteattereissa sekä Dramatenissa Tukholmassa (1960–66).

Samanaikaisesti teatterityön kanssa Bergman edisti elokuvauraansa, joka teki hänestä yhden 1900-luvun vaikutusvaltaisimmista elokuvaohjaajista. Bergman alkoi kirjoittaa elokuvakäsikirjoituksia 1940-luvun alussa asuessaan Fårön saarella ja eteni ohjaustyöhön muutaman vuoden päästä. 1950-luvulla Bergman saavutti kansainvälistä menestystä elokuvallaan Kesäyön hymyilyä (1955), jota seurasivat nopealla aikataululla Seitsemäs sinetti (1957) ja Mansikkapaikka (1957). Seuraavan kahden vuosikymmenen aikana Bergman ohjasi uskontoaiheisen trilogian (Kuin kuvastimessa 1960, Talven valoa 1962, Hiljaisuus 1962) ja monia kuuluisimmista elokuvistaan kuten Persona (1966), Syyssonaatti (1978) sekä tv-sarjan Kohtauksia eräästä avioliitosta (1973).

Vuonna 1976 Bergmania syytettiin Ruotsissa veronkierrosta ja hän siirtyi työskentelemään Münchenin Residenztheateriin. Syytteet Bergmania vastaan hylättiin myöhemmin, mutta Bergman oli niin raivoissaan kohtaamastaan julkisesta nöyryytyksestä, että peruutti suunnitellut työnsä Ruotsissa, sulki studionsa Fårölla ja asui seuraavat seitsemän vuotta Saksassa.

Bergman oli naimisissa viisi kertaa, minkä lisäksi hänellä oli suhde kolmen elokuvissaan näytelleen näyttelijättären kanssa, muun muassa Liv Ullmannin. Tästä suhteesta syntyneen tyttären, Linn Ullmannin, lisäksi Bergmanilla on kahdeksan lasta.

Bergmanin pisin suhde oli Ingrid von Rosenin kanssa, joka oli hänen vaimonsa vuodesta 1971 von Rosenin kuolemaan saakka vuonna 1995. Viimeiset vuotensa Bergman eli Ruotsissa ja eläköityi elokuvauralta vuonna 2003. Bergman kuoli nukkuessaan kotonaan Fårölla vuonna 2007, samana päivänä kuin italialainen elokuvaohjaaja Michelangelo Antonioni. Bergman oli kuollessaan 89-vuotias.

Lähde: Ingmar Bergman Säätiö

Ingmar Bergman

Fanny ja Alexander

Spektaakkeli täynnä elämänvoimaa
  • Suuri näyttämö
  • Ensi-ilta 17.11.2022
  • Noin 3 t 30 min, sis. väliajan
  • Opiskelijalippu 23 € (ma-to), Eläkeläislippu 43 € (ma-to), Peruslippu 46 €