Saavutettavuustyökalut

Kohteliaisuus koetuksella

Milko Lehto

KESKILUOKKAISEN PERHEEN arki kääntyy päälaelleen, kun heidän kotiinsa saapuu yllätysvieras. Vanhemmat ovat tavanneet Elsan aiemmin risteilyllä ja saaneet tästä sydämellisen kuvan. Juuri ennen Elsan saapumista he kuitenkin törmäävät netissä väitteisiin tämän kyseenalaisesta menneisyydestä, mutta siinä vaiheessa he eivät enää kehtaa perua vierailua.

”Eri henkilöiden välille kehkeytyy hyvin villi leikki ja tilanteet viedään lakipisteeseen asti”, ohjaaja Milko Lehto kertoo. ”Viihdyttävää ja oivaltavaa komediaa on vaikea kirjoittaa, mutta tässä siinä on onnistuttu.”

Skotlantilaisen Steven Moffatin kirjoittama Yllätysvieras (The Unfriend) sai ensi-iltansa vuonna 2022 Chichester Festival Theatressa ja siirtyi sen jälkeen menestyksekkäästi Lontoon West Endiin. Moffat on tullut suurelle yleisölle tunnetuksi tv-sarjoistaan, kuten Doctor Who ja Sherlock.

ELSAN LÄSNÄOLO on perheen vanhemmille sietämätön kokemus, mutta he ovat niin kohteliaita ja hillityn hallittuja, että kestävät mieluummin omia epämukavia tuntemuksiaan kuin pyytävät vierasta poistumaan kotoaan.

Lehtoa viehättää se, että Yllätysvieraassa miellyttämisenhalu venytetään äärimmilleen. ”Miten hupaisia ihmiset ovat silloin, kun he eivät pysty lakkaamaan miellyttämästä, vaikka tilanne on heille mieletön kärsimys”, hän perustelee.

Toisaalta vierailulla on myös positiivisia vaikutuksia. Elsa huokuu elämäniloa ja positiivista energiaa, minkä vuoksi hän pystyy kommunikoimaan luontevasti perheen teini-ikäisten lasten kanssa – toisin kuin heidän vanhempansa.

Lehto kuvaakin Elsaa anti- Maija Poppaseksi. P. L. Traversin klassikkosadussa Maija Poppanen pyydetään paikalle kaitsemaan perheen hankalia lapsia, kun taas Yllätysvieraassa Elsa saapuu kutsumatta.

Hän onnistuu luomaan välittömän suhteen perheen jälkikasvuun. Samalla hän tulee kuroneeksi umpeen vanhempien ja lasten välistä kuilua ja parantaa perheen sisäistä dynamiikkaa.

KUN PARISKUNTA lopulta saa kerättyä rohkeutta ja ottaa esiin huhut Elsan menneisyydestä, tämä kiistää ne päättäväisesti. Internetissä kun liikkuu kaikenlaista väärää tietoa ja siellä kuka vaan voi väittää mitä tahansa.

Elsa on myös taitava tarttumaan epäolennaisuuksiin ja viemään huomion omasta menneisyydestään johonkin toisaalle.

Lehdon mielestä näytelmä kytkeytyy hyvin hauskalla tavalla totuudenjälkeiseen aikaan, jossa universaalia totuutta ei ole olemassa, vaan jokainen voi päättää itse, mihin uskoo.

”Se on siinä mielessä ovelasti ja hienosti kirjoitettu, että pinnan alla pohditaan näitä kysymyksiä, vaikka ne eivät luultavasti jää päällimmäiseksi mieleen katsojalle”, Lehto sanoo.

Hänestä Yllätysvieras on helposti lähestyttävä komedia, jonka maailmassa ei ole mitään omituista, vaikka yllätysvierailusta kehkeytyvä tapahtumasarja sitä onkin.

”Komedia heijastelee hienosti tätä aikaa, on huikean tarkkanäköinen ja saa unohtamaan arkiset murheet.”

 

Teksti Ida Henritius.

Steven Moffat

Yllätysvieras

Miten tämän nyt nätisti sanoisi...
  • Arena-näyttämö
  • Ensi-ilta 12.9.2024
  • Kesto varmistuu ensi-iltaviikolla
  • Esitys on suunnattu aikuisille. Emme suosittele esitystä alle 9-vuotiaille.
  • Opiskelijalippu 23 € (ma-to), Eläkeläislippu 43 € (ma-to), Peruslippu 46 €