Saavutettavuustyökalut

Kolmen kompakti kokonaisuus

Vain parasta minulle esittelee yhden illan aikana kolme kiinnostavaa kotimaista kirjailijaa ja kolme uutta näytelmää.

Sofi Oksasen pienoisnäytelmä Rakastan sinua jo nyt sai kantaesityksensä vuonna 2017 Wienin Burg-teatterissa yhdessä neljän muun uuden eurooppalaisen näytelmän kanssa. Nyt Oksasen ensimmäistä kertaa Suomessa esitettävä näytelmä saa rinnalleen kaksi uutta pienoisnäytelmää: Elina Snickerin Itku vieraalle ja Maija Vilkkumaan Merisää. Kokonaisuuden ohjauksesta vastaa ensimmäistä kertaa Kaupunginteatterissa vieraileva Aino Kivi, joka tunnetaan paitsi ohjaajana myös kirjailijana.

Minkälainen haaste on ohjata kolmen näytelmän kokonaisuus?

”Ihana haaste! Ensi lukemalla ajattelin, että tekstit ovat aivan erilaisia, mutta pikkuhiljaa olen alkanut nähdä enemmän samankaltaisuutta ja tekstit ovat alkaneet ’jutella’ keskenään. Näytelmät itse asiassa käsittelevät aika samanlaisia aiheita mutta eri näkökulmista. Haasteena on ollut lähinnä se, kuinka saada teokset syventämään toisiaan, olemaan ikään kuin saman sinfonian eri osia”, ohjaaja Aino Kivi sanoo.

Vaikka kyse on kolmesta erilaisesta näytelmästä, ohjaaja löytää tarinoiden takaa paljonkin yhtäläisyyksiä.

”Näytelmien tyylilajit vaihtelevat laidasta laitaan, mutta jokaisessa teoksessa on samoja teemoja. Niitä ovat omannäköisen elämän eläminen, mutta toisaalta itsekkyys, epätasa-arvo, äitiys sekä se, minkälaisessa maailmassa lapsemme elävät ja mitä heiltä vaadimme.”

Teatterin perinteiseen ohjelmistoon kuuluvat draamat, komediat, tragediat ja musikaalit. Yhdeltä istumalta harvoin kuitenkaan näkee kolmea näytelmää.

”Uuden kotimaisen näytelmäkirjallisuuden ystäväähän tässä todella hellitään. Nyt saa nähdä kolme uutta näytelmää yhden illan aikana! Tekstit käsittelevät hyvin ajankohtaisia aiheita, ja henkilöt ovat tunnistettavia. Ne ovat yhtä aikaa hauskoja sekä koskettavia. Itse uskon, että myös se, että teokset ovat näin tiiviissä muodossa, on katsojalle aika kiva juttu. Ennen jaksoin istua nelituntisissa esityksissä, mutta näin perheellisenä ihmisenä arvostan kompaktiutta.”

Aino Kivi on ohjannut ja dramatisoinut Sofi Oksasen Stalinin lehmien kantaesityksen 2018 sekä ohjannut Elina Snickerin Harmony Sistersin 2016 Joensuun kaupunginteatteriin. Molempien tuotannon hän on lukenut kokonaan.

”Maijan tunnen hänen musiikkinsa ja biisiensä kautta, jotka ovat kyllä aina sykähdyttäneet. Maijalla on hieno kyky kertoa pienessä tilassa suuria tarinoita ja kiinnostavia ihmiskohtaloita. Hänellä on aivan uskomaton mielikuvitus! Ja hän on myös säveltänyt yhden biisin esitykseen.”

Näyttelijät sen sijaan eivät olleet ohjaajalle aiemmin tuttuja. Kiven mielestä koossa on hieno porukka, jonka kanssa työskentelyä hän odotti innolla koko kevään. Nyt edessä on jännittävä ja työntäyteinen syksy, kun esitykset pienellä näyttämöllä alkavat.

”Meillä tulee varmasti olemaan hauskaa, mutta myös tunteikasta. Tekstit vievät hauskoihin ja yllättäviin maailmoihin ja toisaalta syviin vesiin.”

Teksti Kaisa Pelkonen

 

Sofi Oksanen – Elina Snicker – Maija Vilkkumaa

Vain parasta minulle

Kolmesta pienoisnäytelmästä koostuva esitys
  • Pieni näyttämö
  • Ensi-ilta 27.10.2020
  • Noin 1 t 45 min, sis. väliajan
  • Opiskelijalippu 19,50 € (ma-to), Eläkeläislippu 36 € (ma-to), Peruslippu 39 €